Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gouda: Brânză clasică cu tradiție veche

Gouda provine din Olanda și aparține de cele mai vechi sortimente de brânză. Există mențiuni scrise deja din 1184 după Hristos. Numele său vine de la orașul Gouda aflat la nord de regiunea sa de proveniență.

Informații utile

Gouda are următoarele proprietăți speciale

Gouda proaspătă în detaliu

Gouda este o brânză semitare obținută din lapte de vacă crud sau pasteurizat. Conținutul de grăsime este de 40 procente în masa uscată. Este maturată de la trei săptămâni până la trei ani. În funcție de timpul de maturare diferă la culoare și la gust.

Gouda tânără este albă până la galben deschis, mai maturată devine mai degrabă galben-aurie. Și gustul devine mai savuros odată cu trecerea timpului, de exemplu la Gouda maturată minim șase luni, așa-numita Gouda veche. Când Gouda este creată în forma rotundă tipică și este gata maturată, are o greutate între opt și 12 kilograme. Găurile uniforme de mărimea unui bob de mazăre sunt caracteristice.

Cum se produce Gouda

Pentru producerea brânzei Gouda laptele rece din ziua anterioară este amestecat cu lapte proaspăt și încălzit la 30 grade. Apoi se adaugă cheagul și bacteriile lactice, se formează coagulul și este prelucrat cu harfa pentru brânză până se obține consistența dorită. Gouda este turnată apoi în formele corespunzătoare (de cele mai multe ori rotunde) și scufundată în saramură. Ulterior merge pentru câteva săptămâni în pivnița rece pentru maturare.


Proveniență

De unde provine Gouda?

La sud de Amsterdam, în provincia Olanda de Sud există un oraș istoric cu un nume atât de gustos, de-ți lasă gura apă: Gouda. Și, într-adevăr, de aici provine „Goudse boerenkaas” (brânză artizanală din lapte crud) și este și astăzi produsă și depozitată cu cea mai mare grijă. Din 1395 în Gouda are loc piața brânzeturilor tradiționale și brânza se află la olandezi începând din evul mediu în vârful meniului. Numele Gouda a fost menționat pentru prima dată în 1184, și astfel este una dintre cele mai vechi tipuri menționate scriptic, care sunt comercializate și azi.


Sezon

Când este sezonul Gouda?

Gouda este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită brânza Gouda și cum se depozitează aceasta?

Gouda proaspătă în detaliu

Gouda mai delicată, tânără este mai ușoară de tăiat și de aceea potrivită ideal ca și garnitură pentru pâine, Gouda semimaturată este gustoasă ca și frigărui cu brânză sau este folosită pentru gratinare. Există și brânză Gouda depozitată foarte mult timp (brânză Gouda străveche), care seamănă foarte mult cu brânza tare și are un gust foarte puternic. O altă variantă este Maigouda, care și-a primit numele după faptul că în mai vacile pot mânca pentru prima dată iarbă proaspătă pe pășune după trecerea iernii. Acest sortiment are un gust cremos și un conținut de grăsime foarte mare. Între timp există multe variante de Gouda, la care se adaugă în brânză condimente sau ierburi aromatice.

Cum se depozitează Gouda

Gouda trebuie depozitată întotdeauna răcită, ideal este raftul superior al frigiderului sau raftul de pe ușă, pentru că acolo răcoarea este mai temperată. Feliile de brânză se usucă și se strică mult mai repede decât bucățile mai mari, ambele ar trebui păstrate în folie alimentară sau hârtie pentru brânzeturi.


Rețete

La ce poți folosi Gouda


Ingrediente

Ce conține Gouda

Cu un grad de maturare mai mare crește și numărul de calorii conținute în Gouda. Brânza punctează însă cu calciu, conținut înalt de proteine și vitamina A. Poate fi potrivită și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză datorită conținutului redus de lactoză.

Valoare nutritivă
 

kcal: 300 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 24,7 g

Grăsimi: 22,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 250 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,3 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 800 mg

Fier: 0,5 mg

Potasiu: 100 mg

Magneziu: 28 mg

Sodiu: 600 mg