Parmezanul: cel mai bun prieten al pastelor
Parmezanul este o brânză tare produsă din lapte de vacă, care poartă numele după denumirea sa din limba italiană, respectiv „Parmigiano”. Parmezanul este utilizat cel mai des la asezonarea mâncărurilor.
Parmezanul are următoarele proprietăți speciale
Parmezanul este produs în prezent în multe provincii din nordul Italiei. Este o brânză sărată, cu o cantitate ridicată de substanțe nutritive, în ciuda conținutului ridicat de minerale. Consistența sa este sfărâmicioasă și uscată, conținând extrem de puțină lactoză.
Așa se face parmezanul
Laptele muls seara rămâne în cazane mari de cupru până dimineața următoare. Aici poate să se formeze smântâna. Stratul de smântână format este apoi colectat și laptele încă semidegresat este amestecat cu laptele integral de la mulsul de dimineață.
Acest amestec de lapte este încălzit încet în cazane. În același timp, sunt adăugați fermenți lactici din ziua precedentă. Apoi se provoacă coagularea, prin adăugarea cheagului de vițel. Când brânza ajunge în comerț, este maturată deja de 1,5 ani și, în funcție de depozitarea calupului, respectiv două sau trei veri, putem vorbi despre „due” sau „tre maggi”.
De unde provine parmezanul?
Producerea parmezanului este permisă numai în provinciile Bologna, Regio Emilia, Parma, Modena și Mantua. În limba italiană se numește „Parmigiano”. Parmezanul este de fapt doar o prescurtare pentru „Grana parmigiano reggiano”.
Când este sezonul parmezanului?
Parmezanul este un produs disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit parmezanul și cum se depozitează acesta?
Parmezanul merge ras sau rindeluit excelent la mâncărurile din bucătăria mediteraneană. Rasă, brânza dă mâncărurilor pe bază de paste sau orez o notă finală excelentă, rindeluită peste legume, de exemplu, peste sparanghel, zucchini, vinete etc. și conferindu-le acel „ceva”. Este excelentă și ca brânză tare, ruptă bucățele, pe platoul cu brânzeturi.
Cum se depozitează parmezanul
În funcție de locul de depozitare și dacă este bine răcită, brânza rezistă mai multe săptămâni sau luni. Trebuie păstrată în hârtie ceruită, hârtie pentru sandvișuri, prosop de bucătărie din bumbac sau o cutie pentru parmezan. Vidată, brânza rezistă câteva luni. Pentru o depozitare mai lungă, se recomandă cumpărarea unui parmezan complet maturat, care are, în orice caz, cel puțin 2 ani. Nu se recomandă depozitarea sa în folie alimentară, deoarece parmezanul transpiră repede în ea și poate mucegăi.
Ce conține parmezanul
Parmezanul are un conținut înalt de sare și, de aceea, trebuie consumat doar cu măsură.
kcal: 375 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 35,6 g
Grăsimi: 25,8 g
Vitamina A: 359 µg
Vitamina B1: 0,02 mg
Vitamina B2: 0,62 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,7 mg
Calciu: 1178 mg
Fier: 1 mg
Potasiu: 131 mg
Magneziu: 41 mg
Sodiu: 600 mg