Brânză: mii de soiuri diferite
Brânza este, probabil, cel mai cunoscut aliment preparat din lapte. Există într-o diversitate incredibilă - circa 1000 de soiuri de brânză vin doar din Franța, cea mai cunoscută țară de proveniență a brânzei. Brânza este obținută din diferite tipuri de lapte. Poate fi produsă din lapte de vacă, de capră sau de oaie.
Brânza are următoarele proprietăți speciale
Brânza conține pe lângă proteine și calciu, precum și alte minerale și vitamine. În funcție de soiul de brânză mai conține și multă grăsime și sare. În producția de brânză mucegaiul de cultură este o componentă importantă și asigură o notă în plus la gust. La coajă trebuie ținut cont că la brânzeturile moi aceasta poate fi consumată fără nicio îndoială. Conține aroma brânzei și de aceea adesea este foarte delicioasă și îndrăgită. Cojile artificiale, ca de exemplu la brânza tare sau brânza semitare, care sunt făcute din parafină, ceară sau altele similare, trebuie însă tăiate jos și nu vor fi consumate în niciun caz.
Ce are de-a face pasta cu brânza?
La producerea brânzei, masa de brânză este numită „pastă”. La brânza tare aceasta este foarte solidă și câteodată poate să fie puțin sfărâmicioasă. Trebuie să se matureze cel puțin 3 luni, maximum timp de mai mulți ani. Brânza semitare are în general o consistență mult mai moale decât brânza tare. Timpul de maturare este un pic mai scurt, însă durează cel puțin cinci săptămâni. Este disponibilă în comerț sub formă de crochete de brânză, biluțe de brânză sau similare. Brânza semimoale a atins un grad bun de maturare deja după trei săptămâni.
Mai multe informații utile despre brânză
Gustul este foarte variat: De la delicat până la foarte puternic, sau - ca de exemplu la unele sortimente de brânză cu mucegai albastru - foarte iute. La brânza moale există o diversitate remarcabilă de sortiment Cea mai cunoscută este brânza cu mucegai alb. Există și brânză moale din culturi roșii. Aici, în timpul maturării, coaja este unsă în repetate rânduri cu o saramură slabă. Așa se formează flora roșie. Maturarea durează între două și trei săptămâni. Brânza proaspătă este singurul sortiment care nu se maturează. Există varianta natur, însă și îmbogățită cu diferite verdețuri.
De unde provine brânza?
Cu începerea domesticirii prima dată a caprelor, oilor și bovinelor acum circa 12.000 ani a început exploatarea pășunilor și astfel descoperirea brânzei. Pentru a depozita durabil laptele aflat la dispoziție, oamenii au dezvoltat producția de brânză. Inițial laptele din vasele de lut se acrea și se strica sub influența focului și soarelui. În cel mai bun caz se obținea astfel un aliment durabil și depozitabil. Există dovezi arheologice de acum cca. 7000 ani din Mesopotamia, unde erau brânzării. Din brânzăriile din Grecia și Imperiul Roman s-a răspândit arta producției de brânză în Europa.
Când este sezonul brânzei?
Brânzeturile sunt disponibile pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit brânza și cum se depozitează aceasta?
În bucătărie brânza poate fi utilizată versatil, cea mai simplă fiind ca și garnitură pentru pâine. Cu brânza rasă pot fi compuse sufleuri gustoase, iar cu brânza proaspătă se pot face sosuri delicioase. Utilizarea poate fi clasificată în:
- Ca atare - aromă naturală de brânză
- Topită - Fondue
- Murată - de exemplu cu ierburi aromatice și ulei de măsline
- Rasă - peste mâncăruri ca spaetzle cu brânză
- La grătar - brânza tare merge ca și brânză la grătar
Brânza este depozitată cel mai bine la răcoare, întuneric și umiditate redusă a aerului.
Ce conține brânza
Brânza este sănătoasă, însă trebuie consumată cu măsură. Conține acizi grași Omega 3, care sunt considerate esențiale și sunt vitale pentru inimă și sistemul circulator. Corpul nu îi poate produce, de aceea trebuie administrate prin alimentație. Brânza de munte și brânza din lapte de fân sunt extrem de bogate în acești acizi grași importanți. Sortimentele de brânză precum brânza Camembert și brânza cu mucegai albastru furnizează o concentrație mare de vitamina A, care sprijină organismul în ceea ce privește metabolismul, creșterea și vederea. Tipurile de brânză parmezan, Camembert și Roquefort conțin multă vitamina B2. Fiecare brânză este bogată în calciu.