Tête de Moine: festin delicios
Călugării din mănăstirea Bellelay au reușit să producă în anul 1192 o brânză, care nu numai că era fenomenală la gust, dar putea fi ținută extrem de mult. În acea vreme Tête de Moine încă a fost folosită ca metodă de plată și cadou de anul nou.
Tête de Moine are următoarele proprietăți speciale
Calupul de Tête de Moine este cilindric și are un diametru între zece și 15 centimetri, o înălțime de circa șapte până la 15 centimetri și o greutate între 700 și 900 grame. Pasta omogenă de brânză este ușor gălbuie și este înconjurată de o coajă striată, roșiatic-maronie.
Gustul Tête de Moin este la fel de unic ca și aspectul exterior. Brânza are o aromă savuroasă, în care se recunosc nu numai note florale, dar și arome de fân proaspăt și ciuperci de pădure. Față de alte sortimente de brânză tare, Tête de Moine nu se taie în felii groase, ci se rindeluiește în felii super subțiri.
De unde provine Tête de Moine?
Originea Tête de Moine datează din 1192, când călugării din mănăstirea Bellelay din Jura elvețiană au produs pentru prima dată o brânză, care nu numai că era fenomenală la gust, dar putea fi ținută extrem de mult. Brânza s-a răspândit foarte repede, fiind folosită de călugări ca și metodă de plată. Dacă brânza produsă pe vremuri mai seamănă cu Tête de Moine de astăzi, este până în prezent controversată, deoarece cunoștințele necesare pentru producerea brânzei erau disponibile în Elveția abia începând din secolul al XV-lea. Sub forma cunoscută de noi azi, brânza a fost produsă probabil abia prin 1628. Momentan Tête de Moine este produsă în trei districte administrative din Elveția. Aroma sa incomparabilă și unică se datorează faptului că și până azi vacile pasc pe pășunile aflate la o altitudine de peste 700 metri.
Când este sezonul Tête de Moine?
Brânza Tête de Moine este disponibilă pe tot parcursul anului. Este produsă din lapte de vacă și depozitată minim 75 zile în bolte de pivniță pe scânduri din lemn de molid. În timpul depozitării umiditatea aerului de cel puțin 90% și temperatura de 13 grade Celsius sunt decisive. În acest timp brânza este periată regulat cu un amestec de apă sărată și bacterii de cultură.
La ce poate fi folosită brânza Tête de Moine și cum se depozitează aceasta?
Brânza Tête de Moine poate fi mâncată ca atare sau ca și garnitură pentru pâine. Nu se taie în felii groase, ci se rindeluiește ultrasubțire. Feliatorul special pentru acest scop este numit „Girolle” și a fost inventat în 1981. Cu Girolle se pot tăia felii de brânză foarte subțiri, ce ne amintesc de rozete, în timp ce coaja tare se fărâmițează împreună cu acestea. Rozetele foarte subțiri se savurează temperate și atunci se topesc pe cerul gurii.
Cum se depozitează corect Tête de Moine
Tête de Moine se păstrează foarte bine și poate fi depozitată cel mai bine în frigider sau un dulap special pentru brânzeturi. Capacul, care este tăiat de pe brânză înainte de savurare cu o grosime de circa jumătate de centimetru, se ridică și în timpul depozitării se pune înapoi pe brânză, pentru a o proteja de uscare.
Ce conține Tête de Moine
Tête de Moine este o brânză recomandabilă și din punct de vedere al sănătății. Furnizează proteine valoroase și cu 900 miligrame per 100 grame conține un procent foarte mare de calciu. Suplimentar mai conține în cantități considerabile vitamine din grupul A și B, sodiu, fosfor, potasiu, magneziu, fier.
kcal: 386 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 24,5 g
Grăsimi: 32 g
Vitamina A: 330 µg
Vitamina B1: 0,05 mg
Vitamina B2: 0,3 mg
Vitamina B6: 0,06 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0 mg
Calciu: 900 mg
Fier: 0,3 mg
Potasiu: 100 mg
Magneziu: 40 mg
Sodiu: 700 mg