Brânză de munte: multe calorii, fără carbohidrați
Numele de brânză de munte este originar încă de pe vremea când brânza se făcea pe pășunea de munte. Acest lucru se întâmpla din motive foarte practice. În lunile de vară, vacile pășteau pe pășunile de munte.
Brânza de munte are următoarele proprietăți speciale
Inițial, pentru brânza de munte se folosea laptele vacilor care trăiau și pășteau pe fânețele sau pășunile de munte din zone montane sau alpine. Deoarece animalele se aflau zi și noapte în libertate, puteau să pască din belșug iarba sănătoasă și ierburile aromatice. Prin urmare, laptele acestor vaci avea un gust semnificativ mai savuros. Din laptele crud se făcea atunci brânza tare direct pe pășunea de munte.
De unde provine brânza de munte?
În trecut, producția brânzei de munte tradiționale era limitată, din cauza vremii în lunile de primăvară și de vară. De aceea, în zilele noastre este suficient, dacă vacile primesc furaje, ca cel puțin 70% să provină din zone montane. Direct de pe fânațe sau iarna ca nutrețuri concentrate prelucrate, astfel ca tot anul să fie destul lapte crud pentru producția de brânză. Cu toate acestea, în cel mai bun caz, producția de brânză ar trebui să aibă loc într-o regiune montană și în prezent.
Când este sezonul brânzei de munte?
Brânza de munte este un produs disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită brânza de munte și cum se depozitează aceasta?
Brânza de munte este bună ca atare, de exemplu, făcând parte dintr-un platou cu brânzeturi, însă și întinsă pe pâine. Are un conținut înalt de grăsimi și, de aceea, este potrivită pentru gratinarea mâncărurilor. Din cauza grăsimii, brânza se topește ușor și apoi formează o crustă.
Cum se depozitează brânza de munte
De obicei, brânza montană se maturează în medie 6 luni, parțial însă și până la 12 luni. Cu cât se poate matura mai mult, cu atât capătă un gust mai savuros. Acasă, brânza de munte trebuie păstrată în frigider cel mult două săptămâni. Ca să-și poată degaja aroma completă, se recomandă scoaterea brânzei din frigider cu o oră înainte de consum. Deoarece brânza de munte este o brânză savuroasă, se păstrează cel mai bine sub un clopot pentru pentru brânzeturi.
Ce conține brânza de munte
Brânza de munte furnizează multe proteine și conține minerale din belșug, de exemplu, calciu și vitamine importante. În organism, proteinele și calciul ajută la întărirea mușchilor, oaselor și dinților. Pe lângă acestea, brânza de munte conține, în comparație cu brânza din pură „stabulație”, mai mulți acizi grași, care au efect protector asupra inimii. Deși brânza de munte conține multe grăsimi și calorii, nu conține, în schimb, carbohidrați, fiind astfel adecvată pentru o alimentație „low carb”. Având în vedere timpul de maturare lung, brânza de munte este, de regulă, lipsită de lactoză.
kcal: 386 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 28,9 g
Grăsimi: 30 g
Vitamina A: 330 µg
Vitamina B1: 0,04 mg
Vitamina B2: 0,32 mg
Vitamina B6: 0,11 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,9 mg
Calciu: 1100 mg
Fier: 0,3 mg
Potasiu: 100 mg
Magneziu: 43 mg
Sodiu: 300 mg