Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ierburile: perfecte pentru asezonare

Ierburile de bucătărie includ o multitudine de plante care se folosesc în stare proaspătă sau uscată pentru a aromatiza mâncărurile calde și reci. Cele mai cunoscute ierburi sunt rozmarinul, pătrunjelul sau oregano. Pentru ca selecția să fie mai facilă, acestea sunt disponibile și în amestecuri de ierburi gata preparate. 

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale ierburilor

Alimentele au fost întotdeauna amestecate cu diverse ierburi. Acestea pot fi rădăcini, tulpini, frunze, flori, fructe, semințe, coji sau alte părți ale plantelor. În natură, ierburile cresc de obicei pe soluri bine drenate, calcaroase, bogate în humus. Nu este ideal un sol argilos prea umed, bogat în nutrienți sau prea fertilizat. Cu toate acestea, ierburile se pot cultiva cu ușurință în grădina proprie sau chiar pe pervazul ferestrei. 

Ierburi proaspete în detaliu

Aceste soiuri sunt deosebit de populare

Sunt populare în special ierburile de Provence, care includ cimbrul, rozmarinul, satureja și măghiranul. Tot de origine franceză sunt și ierburile aromatice, care includ arpagic, asmățui, pătrunjel și tarhon. Se potrivesc bine cu supe, ciuperci Champignon sau omlete.

Cum să recunoașteți ierburile proaspete

Ierburile proaspete pot fi recunoscute după faptul că nu au pete, iar lăstarii și tulpinile sunt tari la atingere și nu atârnă. Frunzele ierburilor trebuie să fie strălucitoare și să nu fie lipite între ele. Aroma trebuie să se simtă la frecarea ușoară a plantei. Treceți degetul peste frunze sau tulpini pentru a simți aroma plantei.


Proveniență

De unde provin ierburile?

Multe ierburi sunt originare din regiunea mediteraneană și sunt obișnuite cu temperaturile ridicate, cu expunerea crescută la soare și cu iernile mai blânde. De asemenea, ierburile au nevoi speciale în ceea ce privește amplasarea lor. Cu toate acestea, pot fi adesea cultivate în propria grădină sau pe balcon.


Sezon

Care este sezonul ierburilor?

Majoritatea ierburilor sunt disponibile pe tot parcursul anului. Sezonul lor variază în funcție de soi. Pătrunjelul este disponibil din mai până la primul îngheț, mărarul din mai până în noiembrie, leușteanul din martie până în iunie, oregano din mai până în octombrie, salvia din martie până în septembrie, asmățuiul din aprilie până în septembrie, cresonul de grădină din aprilie până în octombrie, măghiranul din mai până în octombrie.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite ierburile și cum se depozitează acestea?

Ierburi proaspete în detaliu

Ierburile se folosesc pentru a îmbunătăți multe feluri de mâncare și salate. În cazul în care ierburile se gătesc sau se sotează, acestea trebuie amestecate de la început cu plante mari și grosiere, inclusiv, de exemplu, frunze de dafin, cimbru, rozmarin și ardei iute. Dacă este posibil, ierburile fine și delicate trebuie adăugate doar la sfârșit atunci când gătiți. Printre acestea se numără busuiocul și iarba grasă. Dacă sunt încălzite prea mult, unele ierburi, cum ar fi curry, pot deveni amare.

Cu toate acestea, ierburile pot fi combinate în diferite moduri, nu numai cu mâncăruri solide; ele oferă, de asemenea, o selecție amplă ca ceaiuri. Acestea variază de la ceaiuri simple din plante preparate doar pentru plăcere până la amestecuri medicinale care pot fi de ajutor pentru aproape orice afecțiune. Ierburile proaspete se pot păstra la frigider, în timp ce ierburile uscate trebuie păstrate într-un loc întunecat și uscat.


Rețete

Ce puteți găti cu ierburi


Ingrediente

Ce conțin ierburile

Ierburile medicinale au o tradiție îndelungată. Ierburile se pot folosi pentru a face ceaiuri, infuzii, extracții, tincturi și unguente. Busuiocul este digestiv, anticonvulsiv și calmant. Menta are un efect pozitiv asupra vezicii biliare, calmează bolile respiratorii și ameliorează afecțiunile gastrointestinale. Balsamul de lămâie are proprietăți antibacteriene și are un efect calmant.