Pâinea albă: un preparat clasic delicios
Pâinea albă, așa cum o cunoaștem, este originară din Franța. De acolo s-a răspândit în toată zona mediteraneană și a ajuns până la noi. Chiar și în prezent, pâinea albă este foarte apreciată și consumată cu diferite ocazii.
Pâinea albă are următoarele proprietăți speciale
De obicei, pâinea albă este făcută din făină de grâu, care se prepară de regulă cu drojdie. Deși este o sursă bună de energie, conține puține vitamine. În Franța, există multe tipuri diferite de pâine albă, dar bagheta a devenit foarte celebră. Se face o diferențiere între următoarele sortimente de pâine albă:
- Baghetă
- Ciabatta
- Pain de mie
- Pâine albă germană
De unde provine pâinea albă?
Chiar dacă pare inimaginabil: pâinea albă există de mai mult de 2000 de ani. Este cunoscut faptul că demnitarii cu funcții înalte erau plătiți cu pâine albă și, cu cât pâinea era mai albă, cu atât era mai valoroasă! În vechiul Imperiu Roman, exista o breaslă din care puteau face parte doar brutarii de pâine albă, ceea ce demonstrează importanța pâinii albe în trecut. În zilele noastre, există o mulțime de tipuri diferite de pâine albă, astfel încât diferitele varietăți pot fi găsite în multe meniuri și la micul dejun.
Când este sezonul pâinii albe?
Pâinea albă este un produs proaspăt disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită pâinea albă și cum se depozitează aceasta?
Pâinea este un aliment de bază și poate fi însoțită de garnituri după bunul plac. Pâinea uscată și măcinată este bună pentru a face pesmet și poate fi servită sub formă de cubulețe împreună cu supa. Pâinea albă proaspătă este foarte aerată și pufoasă. Deoarece pâinea albă este un produs proaspăt, ea se întărește însă în câteva zile. Pâinea albă ar trebui depozitată într-un loc răcoros și uscat, cel mai bine într-o cutie pentru pâine.
Ce conține pâinea albă
Pâinea albă nu prea conține vitamine, dar conține calciu, magneziu și fier. Se recomandă o dietă cu pâine albă, deoarece nu îngreunează digestia.
kcal: 236 kcal
Carbohidrați: 48 g
Proteine: 8,2 g
Grăsimi: 1,2 g
Vitamina A: 4 µg
Vitamina B1: 0,09 mg
Vitamina B2: 0,06 mg
Vitamina B6: 0,02 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,6 mg
Calciu: 58 mg
Fier: 0,7 mg
Potasiu: 130 mg
Magneziu: 24 mg
Sodiu: 540 mg