Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Făina de grâu: utilizare, tipuri

Cu un gust neutru și versatilă datorită cantității ridicate de amidon și gluten, făina de grâu este indispensabilă în bucătărie. Codul de identificare al făinii oferă informații privind conținutul de nutrienți și finețea făinii: Cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai ridicat conținutul de minerale și cu atât făina este mai grosieră și mai închisă la culoare. 

Definiție

Ce este făina de grâu?

Făină de grâu în detaliu

Făina este pulberea obținută prin măcinarea fină a boabelor de cereale. Făina de grâu, de speltă și de secară se numește făină pentru pâine. Codul de identificare al făinii indică câte miligrame de minerale sunt conținute în 100 de grame. Cu cât este mai mare valoarea codului, cu atât este mai mare cantitatea de minerale, cum ar fi magneziu, calciu, fier și fluor. În cazul făinii de tip 550, cantitatea de minerale la 100 de grame este de 550 miligrame. Cu cât sunt procesate mai multe cereale, cu atât este mai mare cantitatea.

Făina de grâu cea mai des folosită este făina albă clasică, pură, de uz casnic, de tip 405. Este cea mai bună făină de grâu pentru toate produsele de panificație, cu excepția pâinii negre. Datorită fineții sale, poate fi folosită și ca agent de îngroșare a sosurilor.

Care este diferența dintre făina albă și făina de grâu?

Făina albă este făină de grâu extrem de fin măcinată, cunoscută și ca făină fină. Deși făina albă se poate obține și din alte tipuri de cereale, sursa tipică a acesteia este grâul.

Făina albă fină se obține din primele șroturi, deci este formată doar din miezul seminței. Deoarece cojile semințelor și germenii sunt îndepărtați, făina are un conținut redus de minerale și fibre. Cu toate acestea, este foarte bogată în carbohidrați.

Făina albă este ideală pentru aluaturi și produse de cofetărie, deoarece tărâțele sunt îndepărtate prin cernere, dar și datorită conținutului ridicat de gluten. De asemenea, are o durată de valabilitate mai mare decât alte tipuri de făină, deoarece germenii care conțin ulei și reacționează cu oxigenul în timpul măcinării, râncezind astfel, sunt îndepărtați.


Proveniență

De unde provine făina de grâu?

Grâul și făina de grâu sunt două dintre cele mai vechi alimente cunoscute de om. Cele mai vechi descoperiri, în principal din zona Mesopotamiei, datează cu aproximativ 7800 de ani î.Hr. Sortimentele de grâu din ziua de azi provin din încrucișări de plante sălbatice din Orientul Apropiat (orz sălbatic, alac sălbatic, emmer sălbatic), care sunt precursorii cerealelor actuale, cum ar fi meiul, orzul, secara, ovăzul și grâul.


Sezon  

Când este sezonul făinii de grâu?

Făina de grâu este disponibilă pe tot parcursul anului. Grâul se recoltează vara, când conținutul de apă și gradul de coacere a boabelor sunt ideale.


Tipuri de făină

Tipul de făină de grâu: ce reprezintă numărul?

Cu siguranță ai văzut numere sau coduri diferite, precum 405 sau 1150, pe ambalajele de făină, dar știi ce înseamnă? 

Numărul oferă informații privind cantitatea de cenușă conținută de făină, în miligrame la 100 de grame de făină. Conținutul de cenușă corespunde grosier cu conținutul de minerale al făinii și este determinat prin arderea a 100 de grame de făină și cântărirea cenușii rămase. Codul de tip oferă și informații privind conținutul de minerale al făinii. Cu cât este mai mare numărul, cu atât făina conține mai multe minerale și este astfel mai sănătoasă.

Cu toate acestea, ține cont că făina integrală nu are un cod, deoarece aici se utilizează bobul întreg. Acest lucru însemnă că făina are conținutul de minerale al întregului bob.

Făina de grâu 405

În Germania, făina de grâu 405 este făina utilizată în mod obișnuit în gospodării, deoarece conține doar o parte mică din coajă și germeni. Așa cum sugerează și codul, făina de grâu de tip 405 conține aproximativ 405 miligrame de minerale pe 100 de grame de făină. Astfel, această făină are un conținut redus de nutrienți. Făina de grâu fină de tip 405 este, totuși, foarte bună pentru produse de patiserie fine, precum prăjituri sau fursecuri. De asemenea, este bună și pentru îngroșarea sosurilor.

Făina de grâu 550

Făina de grâu de tip 550 reprezintă următorul nivel mai grosier decât tipul 405 și conține în jur de 550 de miligrame de minerale la 100 de grame de făină. Tipul 550 conține o parte puțin mai mare de coajă și germeni decât făina albă și astfel, absoarbe mai încet lichidele precum apa sau laptele. Astfel, făina este mai stabilă la cuptor. Făina de grâu de tip 550 este astfel foarte bună pentru prepararea pâinii, a chiflelor sau a aluatului de pizza la cuptor. În SUA, acest tip de făină este denumit „All-purpose Flour”, adică făină universală.

Făina de grâu 1050

Tipul 1050 are un grad de măcinare mai ridicat și este astfel mai grosieră. Conține o parte mai mare de coji și astfel mai multe minerale, adică aproximativ 1050 de miligrame la 100 de grame de făină. Făina de grâu 1050 este foarte bună pentru chifle negre sau pâine neagră sau cu amestec de făinuri.


Valori nutritive

Ce conține făina de grâu: calorii, vitamine și minerale

Făina de grâu conține o mulțime de carbohidrați și gluten. Pentru persoanele cu intoleranță la gluten, glutenul conținut nu poate fi tolerat. De asemenea, conține relativ puține fibre alimentare și vitamine, dar minerale importante, precum magneziu, calciu și fier. Atunci când făina de grâu cu un număr de identificare ridicat este combinată cu legume și fructe, combinația este mult mai sănătoasă și mai bogată.

Valoare nutritivă
 

kcal: 337 kcal

Carbohidrați: 70,8 g

Proteine: 10,9 g

Grăsimi: 1,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,11 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,1 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 16 mg

Fier: 1,1 mg

Potasiu: 146 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 2 mg


Sănătate

Este făina de grâu nesănătoasă?

În ultimii ani, s-a discutat în mod regulat despre cât de nesănătoasă este făina albă. Nu există un răspuns clar, deoarece așa cum se întâmplă deseori, depinde de circumstanțele și de starea generală de sănătate individuale.

Carbohidrații din făina de grâu

În mare parte, făina de grâu este formată din carbohidrați. În mod normal, 100 de grame de făină de grâu conțin aproximativ 70 de grame de carbohidrați, adică 70%. Există o diferență între carbohidrații simpli și cei complecși. Făina de grâu cu un cod mai ridicat conține mai mulți carbohidrați complecși și este astfel mai sățioasă. Făina cu un cod mai mic conține, în principal, carbohidrați simpli. Aceștia sunt transformați rapid în zahăr de către corp și ți se poate face foame repede și vei căuta următoarea gustare.

Ce făină de grâu este cea mai bună?

Din punct de vedere al sănătății, se preferă făina integrală. Datorită gradului ridicat de măcinare, deci conține o parte mare din bob, făina integrală este bogată în minerale și fibre. În plus, conține, în general, carbohidrați complecși care oferă o senzație de sațietate de lungă durată.

Ce efect are făina de grâu asupra nivelului de zahăr din sânge?

Așa cum am menționat deja, făina de grâu este formată în mare parte din carbohidrați care pot fi simpli sau complecși. Acest lucru se referă la structura lanțului din care sunt formați carbohidrații. Carbohidrații simpli pot fi transformați rapid de corp în zahăr pentru a fi utilizați ca sursă de energie. După descompunere, nivelul de zahăr din sânge crește rapid și se eliberează insulină pentru a-l regla. Dacă corpul eliberează multă insulină, este posibil să ți se facă din nou foame.

Transformarea carbohidraților complecși în zahăr durează mai mult și astfel nivelul de zahăr din sânge nu crește la fel de mult. Energia din zahăr poate fi folosită de corp mai mult timp și senzația de sațietate durează mai mult.

Făina de grâu este considerată a fi fără gluten?

Nu, făina de grâu conține gluten. Nu contează ce tip de făină de grâu folosești, deoarece toate conțin gluten.

Este indicată făina de grâu persoanelor afectate de boala celiacă?

Boala celiacă este o afecțiune cronică în care există o reacție autoimună la gluten, deci la proteina gluten. În cazul persoanelor afectate, consumul de gluten duce la inflamarea mucoasei intestinale, ducând astfel la deficiențe nutriționale și alte probleme.  

Glutenul este prezent în multe tipuri de cereale, inclusiv grâu. De aceea, consumul de făină de grâu nu este destinat persoanelor afectate de boala celiacă.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea făinii de grâu

Trebuie să ai grijă la depozitarea corectă a diferitelor tipuri de făină, dar există diferențe și la cumpărare.

Cumperi făină normală sau bio?

La achiziționare, ai de ales între făina de grâu normală sau făina de grâu bio. Cele două se deosebesc prin procesul de măcinare, dar și prin procesul de creștere a grâului. Fermierii care cultivă grâu bio trebuie să respecte directive stricte în ceea ce privește pesticidele sau îngrășămintele. Agenții de tratare a făinii se pot utiliza doar într-o anumită măsură pentru făina bio. De regulă, făina de grâu bio este mai scumpă decât cea clasică.

Cumpărarea făinii de grâu: ce trebuie să ai în vedere

La achiziționarea făinii de grâu, ai de ales dintr-o gamă vastă de mărci. Făinurile diferite nu oferă aproape nicio indicație de diferențe de calitate. Când le alegi, decide pe cont propriu pe baza prețului, calității bio sau regiunii, în funcție de priorități.

Cât rezistă făina de grâu?

Dacă este depozitată într-un loc rece, uscat și întunecat, făinurile de grâu de tip 405 și 550 vor fi bune pentru preparate la cuptor până la un an și jumătate. Făinurile mai închise la culoare, precum tipul 1050, rezistă cel mult 15 luni și făina integrală trebuie să fie utilizată în decurs de 6-12 luni.

Dacă făina are gust rânced sau de mucegai, nu o mai folosi.

Se poate congela făina de grâu?

Dacă este necesar, făina de grâu poate fi congelată. Congelarea este recomandată dacă există suspiciunea unei contaminări cu dăunători. Prin congelarea făinii de grâu, toate organismele din produs, inclusiv dăunătorii și ouăle acestora, vor fi distruși. Textura și gustul făinii nu vor fi influențate.

Pentru congelare, pune făina într-o pungă pentru congelator etanșă, în care nu poate pătrunde umiditatea. Ambalajul original este format în mare parte din hârtie și astfel nu este potrivit pentru congelator. Înainte de utilizare, lasă făina congelată să ajungă la temperatura camerei pentru a fi gata de procesare ulterioară.


Utilizare

Cum se poate utiliza făina de grâu în bucătărie?

Făina de grâu este versatilă și stă la baza multor produse de panificație, cum ar fi pâinea, chiflele, pastele, ștrudelul, produsele de patiserie cu drojdie etc. Dar atenție: făina este predispusă la umiditate. Din acest motiv, trebuie depozitată într-un loc întunecat, uscat și răcoros, în mod ideal la mai puțin de 20 de grade Celsius. Dacă este depozitată și într-un recipient ermetic, va rezista pe termen lung. Făina integrală poate râncezi din cauza grăsimilor pe care le conține. Acest lucru nu este valabil în cazul făinii de grâu. Cu toate acestea, poate fi infestată de paraziți alimentari, cum ar fi moliile alimentare sau viermii de făină.

Macină chiar tu făina de grâu: iată cum se procedează

Dacă ești interesat de a-ți măcina propria făină, ai la dispoziție mai multe opțiuni. Propria râșniță pentru cereale este o opțiune îndrăgită. Este disponibilă în variantă electrică, manuală sau ca accesoriu pentru robotul clasic de bucătărie. Este important să reții că făina obținută este făină integrală, deoarece se folosește bobul întreg. Nu va fi la fel de fină ca făina de grâu de tip 405 sau 550. Pentru acest lucru, făina ar trebui să fie cernută din nou manual, pentru a îndepărta reziduurile de dimensiuni mari.

Poți face făină de grâu integral și cu Thermomix. Pentru ca făina să fie deosebit de fină, poți îngheța boabele de cereale. Poți face făină de grâu integrală și într-un robot de bucătărie puternic, dar nu va fi râșnită uniform. Dacă vrei să îți faci propria făină integrală în mod regulat, ideal ar fi să investești într-o râșniță, pentru a nu strica robotul.

Utilizarea făinii de grâu la preparate de panificație: ce tip?

Diferitele tipuri de făină sunt adecvate pentru diferite tipuri de produse de panificație. Făina foarte albă și fină de tip 405 este perfectă pentru produsele de panificație, cum ar fi prăjiturile și fursecurile. În plus, este ideală și pentru îngroșarea sosurilor.

Făina mai grosieră, de tip 550, este perfectă pentru pâine, chifle sau chiar și aluat de pizza sau tip foietaj. Pentru pâine neagră sau amestec, se recomandă făina de tip 1050.

Cum se folosește făina de grâu pentru pâine?

Făina de grâu albă de tip 405 nu este ideală pentru prepararea pâinii, este mai indicată la prepararea prăjiturilor și a produselor de patiserie. Tipul 550, ușor mai închis la culoare, se poate utiliza pentru chifle, baghete sau pâini albe. Pentru amestec sau pâine neagră, este indicat tipul 1050.

Pentru pâine se utilizează frecvent și alte tipuri de făinuri, cum ar fi de secară sau speltă. Pentru pâinea cu maia, de regulă se folosește făină de secară de tip 1150.

Trebuie cernută făina de grâu?

Dacă făina de grâu trebuie sau nu să fie cernută depinde în totalitate de rețetă și de rezultatul dorit. Nu este necesară cernerea pentru fiecare rețetă.

În trecut, făina nu era cernută la fel de fin și uneori putea conține dăunători nedoriți sau reziduuri de coji și astfel, era cernută înainte de fiecare utilizare. În acest fel, putea fi verificată în privința contaminării.

În prezent nu mai este necesar, dar în anumite cazuri, cernerea făinii poate fi utilă. Dacă făina a fost bine ambalată în ambalaj pe o perioadă lungă de timp, cernerea o poate afâna iar. Pentru aluaturile de prăjituri, cum ar fi torturile, cernerea poate îndepărta cocoloașele și astfel, textura va fi mai fină. De asemenea, cernerea poate fi utilă în cazul rețetelor care implică amestecarea ingredientelor uscate, precum cacaua și altele, deoarece cele două pulberi se pot amesteca mai bine.

Se poate înlocui făina de grâu cu cea de secară?

Dacă dorești, poți înlocui făina de grâu de tip 405 sau 550 cu făină de secară de tip 630 în raport de 1:1. Deoarece cele două făinuri sunt foarte asemănătoare, nu este necesară ajustarea cantităților. Cu toate acestea, gustul făinii de secară are o aromă de nucă și este ușor mai închisă la culoare decât cea de grâu.

Poate fi înlocuită făina de grâu cu cea fără gluten?

Făina de grâu sau făina cu gluten nu se înlocuiește în raport de 1:1 în rețete cu făina fără gluten. Acest lucru ar crea probleme de consistență și structură ale preparatului, deoarece făina fără gluten nu conține proteina de gluten în mod natural. Datorită celei din urmă, aluatul este elastic, iar preparatul final este aerat și nu este uscat. De aceea, alături de făinurile fără gluten, trebuie să se utilizeze un liant care să înlocuiască glutenul. De exemplu, acesta poate fi făină de tapioca sau gumă de carruba, precum și semințele de in sau de chia. De asemenea, este important de menționat că făinurile fără gluten pot absorbi mai mult lichid de obicei decât cele cu gluten. În general, se recomandă utilizarea rețetelor create special pentru preparate de panificație fără gluten în locul modificării rețetelor cu gluten.

Alternative fără gluten

Există un număr ridicat de alternative de făină fără gluten. În funcție de rețetă și de produsul de panificație, se utilizează diferite sortimente de făină, precum:

  • Făină de orez
  • Făină de hrișcă
  • Făină de migdale
  • Făină de porumb
  • Făină de ovăz
  • Făină de cartofi
  • Făină de mei
  • Făină de amarant
  • Făină de quinoa
  • Făină de cocos
  • Făină de cânepă
  • Făină de castane


Alte articole interesante