Pâinea mixtă cu secară: un gust aromat
Baza unei pâini mixte de secară o constituie aluatul natural. Acesta conține două componente importante: Lactobacili pentru formarea acidului și drojdie care crește aluatul. În plus, mai conține un amestec de grâu și secară. Cu cât este mai ridicat conținutul de secară, cu atât mai condimentată este pâinea.
Pâinea mixtă de secară are următoarele proprietăți speciale
O pâine mixtă de secară se produce în mod tradițional din făină de secară, apă și lactobacili. În continuare, se adaugă drojdie, care ajută la creșterea aluatului. Cu toate acestea, drojdia nu este suficientă pentru a crește aluatul. Din acest motiv, se adaugă adesea drojdie de panificație.
Dezavantajul pâinii mixte de secară în comparație cu pâinea de grâu este acela că s-ar sfărâma fără adaosul de plămădeală și nu s-ar putea coace deloc. Astfel, pâinea nu ar avea consistența caracteristică pufoasă și tare. Cu toate acestea, varianta nedospită are rostul ei. Mai ales atunci când este nevoie ca pâinea să reziste pe o perioadă extrem de lungă, cum ar fi în cazul călătoriilor lungi cu vaporul.
De unde provine pâinea mixtă de secară?
Precursorul pâinii este un simplu terci din cereale pe care oamenii îl mâncau cu 30.000 de ani în urmă. Peste aproape 8000 de ani au încercat să coacă pâinea. Pâinea, așa cum o cunoaștem în ziua de azi, există de aproape 6000 de ani. Pâinea cu maia, de exemplu, a apărut din întâmplare. Un aluat care fusese lăsat din greșeală pe loc a fermentat. Cu toate acestea, a ajuns în cuptor. Rezultatul: o pâine delicioasă. O pâine mixtă de secară produsă în mod tradițional conține făină de secară, apă, sare și agent de afânare. Durează trei zile ca pâinea să fie coaptă artizanal. De obicei conține drojdie sau plămădeală. Pâinea produsă industrial se bazează pe alți aditivi care îmbunătățesc aluatul.
Când este sezonul pâinii mixte de secară?
Pâinea mixtă de secară este un produs proaspăt disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită pâinea mixtă de secară și cum se depozitează aceasta?
La micul dejun, la cină sau ca gustare între mese; pâinea mixtă de secară este un aliment de bază și se poate combina cu diferite garnituri. Pâinea mixtă de secară este un produs care ar trebui să fie cumpărat și consumat în stare proaspătă, altfel se întărește rapid. În caz că dorești să o depozitezi, atunci ai nevoie de un loc răcoros și uscat. Pâinea mixtă de secară se poate congela fără probleme.
Ce conține pâinea mixtă de secară
Spre deosebire de pâinea albă, care abia furnizează substanțe nutritive sau fibre alimentare, în cazul pâinii mixte de secară, lucrurile stau diferit. Este bogată în vitamine, minerale și oligoelemente și contribuie la sănătate și la aportul nutritiv zilnic.
kcal: 212 kcal
Carbohidrați: 43,7 g
Proteine: 6,9 g
Grăsimi: 1,1 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,18 mg
Vitamina B2: 0,08 mg
Vitamina B6: 0,12 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,7 mg
Calciu: 47 mg
Fier: 1,3 mg
Potasiu: 185 mg
Magneziu: 30 mg
Sodiu: 537 mg