Produsele de panificație: un aliment de bază versatil
Produsele de panificație sunt alimente ce au la bază cereale, care au fost transformate în diverse preparate, printr-un proces specific, și anume coacerea. Produsele de panificație se împart în trei categorii mari: Pâine, produse de panificație de mici dimensiuni și produse de patiserie.
Produsele de panificație au următoarele proprietăți speciale
Produsele de panificație sunt produsele ale căror ingrediente principale sunt cerealele. Produsele de panificație uscate au un termen de valabilitate mai lung, datorită conținutului mai mic de umiditate. Printre produsele de panificație se numără pâinea, produsele de panificație de mici dimensiuni, produsele de panificație uscate și produsele de patiserie. Biscuiții și fursecurile fac parte din subgrupul de produse de panificație uscate.
Ce sunt mai exact produsele de panificație de mici dimensiuni?
Toate produsele din aluat de pâine care nu cântăresc mai mult de 250 de grame se încadrează la produsele de panificație de mici dimensiuni. Acestea pot fi, de exemplu, covrigii, croissantele, chiflele și cornurile de diferite dimensiuni și cu diferite ingrediente. Produsele de panificație de mici dimensiuni se numără printre cele mai apreciate ingrediente pentru micul dejun în majoritatea gospodăriilor și sunt consumate în mod regulat.
Care sunt produsele de panificație?
Fursecurile și biscuiții primesc această denumire. Deoarece conțin, de obicei, zahăr și alți aditivi, iar mărimea, forma și modul în care arată sunt diferite, aceste produse de panificație nu se încadrează în categoria pâinii. Nici biscuiții sărați și alte produse de panificație sărate nu se pun la socoteală. Prăjiturile și torturile, precum și gogoșile, plăcintele franțuzești și produsele de panificație mici sunt cele mai apreciate în combinație cu cafeaua de după-amiază.
Ce sunt produsele de panificație uscate?
Produsele de panificație uscate sunt biscuiții, turta dulce, fursecurile cum ar fi florentinele, vafele, biscuiții sărați, pesmetul, biscuiții Spekulatius, biscuiții crocanți și articolele de ronțăit. Din categoria biscuiților fac parte biscuiții clasici, fursecurile, biscuiții cu unt, fursecurile Heidesand, biscuiții sandwich și pâinea rusească.
Ce sunt produsele de patiserie?
Conform ideii generale, produsele de patiserie reprezintă toate produsele de panificație care conțin 90% făină și cel puțin 10% grăsimi și zahăr. Produsele de patiserie sunt făcute din aluaturi care au fost coapte, prăjite sau fabricate prin alte procese folosind produse cerealiere cu amidon, grăsimi și zahăr. În consecință, produsele de panificație uscate sunt considerate produse de patiserie dacă este îndeplinită această condiție. Produsele de panificație dietetice sau fără gluten reprezintă forme speciale. Printre produsele de patiserie, se numără „Baumkuchen”, blaturile de tort, plăcintele franțuzești, checul marmorat, checul de Crăciun, torturile, torturile cu cremă de unt, prăjiturile cu unt, foietajele, crumble, blatul cu vanilie vienez și prăjiturile cu drojdie, cum ar fi Bienenstich și prăjiturile cu mac. De exemplu, din categoria produselor de panificație uscate fac parte biscuiții, prăjiturile uscate, turta dulce, prăjitura cu miere, prăjitura domino, napolitanele, florentinele, pesmetul, vafele, bezelele, pâinea rusească și macarons.
Câte tipuri de pâine există?
Pâinea are variații regionale și sezoniere, însă pot fi făcute categorizări generale: Pâine de grâu, pâine de secară, pâine mixtă de grâu, pâine mixtă de secară, pâine crocantă, dar și pâini speciale, cum ar fi pâinea din trei cereale, pâinea din patru cereale, pâinea de ovăz, pâinea de porumb, pâinea de hrișcă sau pâinea cu stafide, pâinea condimentată sau pâinea cu brânză. Multe pâini sunt creațiile brutarilor și nu se găsește orice pâine în orice brutărie. Există aproximativ 300 de tipuri de pâine.
De unde provin produsele de panificație?
Pâinea este un aliment de bază al omului. Oamenii produc pâine încă de când au început să cultive cereale. Dar nu numai pâinea, ci și produsele de panificație de toate felurile reprezintă o parte importantă a aprovizionării cu hrană. Deși consumul a scăzut de-a lungul anilor (pâinea încă era un aliment principal în Evul Mediu), pâinea se mai consumă și astăzi la masă în majoritatea gospodăriilor. În Germania se consumă mai multă pâine decât în celelalte țări europene, dar acest lucru se explică prin selecția amplă și calitatea foarte bună.
Când este sezonul produselor de panificație?
Produsele de panificație sunt disponibile în stare proaspătă pe tot parcursul anului. În plus, le poți face chiar tu oricând sau le poți cumpăra în stare congelată pentru a le coace. Produsele de patiserie sunt disponibile fie proaspete, fie sub formă de produse gata preparate cu termen lung de valabilitate sau ca aluat congelat, amestecuri pentru copt, făină, creme și umpluturi gata preparate.
La ce pot fi folosite produsele de panificație și cum se depozitează acestea?
Produsele de panificație nu sunt prelucrate ulterior în bucătărie și se pot combina cu unt, brânză sau marmeladă. În timp ce pâinea și produsele de panificație de dimensiuni mici sunt consumate în principal la micul dejun sau la cină, prăjiturile și produsele de patiserie sunt mai frecvent consumate cu cafea după-amiaza sau ca o gustare între mese. În mod ideal, produsele de panificație proaspete trebuie consumate în câteva zile și depozitate într-un loc uscat, de preferință, într-un coș de pâine.
Ce conțin produsele de panificație
Produsele de panificație, cum ar fi pâinea și chiflele, reprezintă o sursă importantă de carbohidrați. De exemplu, pâinea integrală conține o mulțime de fibre alimentare utile. Următoarele valori nutriționale sunt conținute în 100 de grame de pâine: nouă grame de proteine, 3,2 grame de grăsimi și 265 de calorii. Printre aceste valori nutriționale, se mai numără și acizii grași nesaturați valoroși și mineralele.
Pe de altă parte, produsele de panificație dulci și gustările ar trebui consumate cu moderație, deoarece îngrașă. Acestea sunt, de obicei, bogate în grăsimi și zahăr. Aceste conținuturi sunt mai puțin evidente în cazul produselor de panificație dulci, cum ar fi biscuiții din făină integrală sau în cazul produselor de panificație sărate. Produsele au un conținut ridicat și ascuns de grăsimi și ar trebui consumate cu moderație și în mod conștient.