Ridichea de lună: mesagerul colorat al verii
Ridichile de lună reprezintă garnitura perfectă pentru mâncarea ușoară de primăvară. Nu conțin aproape deloc grăsimi și sunt compuse în proporție de peste 90% din apă. Cu toate acestea, ridichile de lună oferă o mulțime de vitamine și minerale. Deși sunt disponibile pe tot parcursul anului, acestea își dezvoltă pe deplin aroma în special din primăvară.
Acestea sunt proprietățile speciale ale ridichilor de lună
Ridichea de lună este o plantă utilă și aparține familiei cruciferelor și genului Raphanus. Tuberculii de ridiche de lună au un diametru de aproximativ 3 cm și o greutate cuprinsă între 10 și maximum 20 de grame per tubercul. Aceștia sunt rotunzi sau ovali, ușor cilindrici și au un aspect tipic de culoare roșiatică până la roz.
Interiorul ridichilor de lună este de culoare albicioasă până la ușor roșiatică și are o consistență tare. Se poate consuma atât coaja tuberculului, cât și interiorul acestuia. Frunzele se pot folosi chiar și în smoothie-uri. Ridichile de lună sunt iuți, crocante și sănătoase. De fapt, acestea sunt compuse în proporție de 94% din apă și conțin foarte puține calorii, 14 kilocalorii pe 100 de grame.
De unde provin ridichile de lună?
Ridichile de lună sunt originare din Franța, unde s-au răspândit pentru prima dată în urmă cu câteva sute de ani. În prezent, însă, acestea cresc în toată Europa și, prin urmare, se cultivă în întreaga lume. În prezent, principalele țări de cultivare sunt Germania, Franța, Polonia, precum și China și Japonia.
Care este sezonul ridichilor de lună?
Sezonul ridichilor de lună este din iunie până în septembrie și, prin urmare, sunt considerate o legumă clasică de vară. Cu toate acestea, deoarece se cultivă aproape în întreaga lume, ridichile de lună sunt disponibile pe tot parcursul anului. După recoltare, ridichile de lună sunt fie vândute în stare crudă, fie transformate în diverse alimente, de exemplu, ridichi murate.
La ce pot fi folosite ridichile de lună și cum se depozitează acestea?
Date pe răzătoare sau feliate, ridichile de lună sunt excelente în stare crudă în salate sau consumate ca atare. Cu toate acestea, ridichile de lună sunt, de asemenea, gustoase, când sunt călite ușor cu cartofi și ierburi proaspete sau sub forma unui curry picant. Dacă ridichile de lună vi se par prea iuți, un vârf de cuțit de sare poate ajuta, deoarece reduce iuțeala.
Puțini oameni știu acest lucru: Frunzele proaspete și suculente reprezintă un condiment excelent pentru salate sau supe. Ridichile de lună se pot păstra în compartimentul de legume al frigiderului timp de aproximativ două săptămâni. Ridichile de lună care s-au înmuiat pot fi puse în apă pentru o perioadă pentru ca acestea să devină din nou crocante și proaspete.
Ce conțin ridichile de lună
Ridichile de lună sunt considerate o gustare sănătoasă, săracă în calorii și oferă, de asemenea, o mulțime de minerale și substanțe vitale. Ridichile de lună sunt bogate în potasiu, sodiu și calciu.
kcal: 17 kcal
Carbohidrați: 2,13 g
Proteine: 1,05 g
Grăsimi: 0,14 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,03 mg
Vitamina B2: 0,03 mg
Vitamina B6: 0,06 mg
Vitamina C: 29 mg
Vitamina E: 0,01 mg
Calciu: 25 mg
Fier: 0,44 mg
Potasiu: 239 mg
Magneziu: 9 mg
Sodiu: 22 mg