Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Legumele tuberoase: o sursă sigură de energie și substanțe vitale

„Legume tuberoase” este un termen colectiv pentru diferite soiuri de legume. O caracteristică distinctivă a legumelor tuberoase este că partea comestibilă crește întotdeauna sub pământ. Lăstarul primar al plantei se îngroașă pe măsură ce crește și se transformă într-un organ de depozitare tuberos. Acesta este motivul pentru care partea comestibilă nu se numește rădăcină, ci rizom.

Informații utile

Legumele tuberoase au următoarele proprietăți speciale

Legumele tuberoase sunt mai ales o sursă bogată de energie și, prin urmare, sunt ideale ca garnitură sățioasă pentru mâncărurile sărate. Un alt avantaj al legumelor tuberoase este conținutul alcalin. Așadar, acestea sunt excelente pentru a neutraliza aciditatea produselor lactate și din carne. În plus, legumele tuberoase coapte conțin numeroase minerale și substanțe vitale care întăresc sistemul imunitar. Datorită faptului că legumele tuberoase se dezvoltă sub pământ, acestea conțin numeroase substanțe antibacteriene care ajută la combaterea germenilor. 

Legume tuberoase proaspete în detaliu

Aveți idee ce soiuri de legume aparțin legumelor tuberoase?

Din punct de vedere al gustului, legumele tuberoase au, în general, o aromă suculentă, ușor acrișoară, dulce-amară și picantă. Multe legume tuberoase se pot consuma crude, însă majoritatea sunt fierte, călite sau prăjite, precum și murate și fermentate, înainte de a se consuma. Probabil că cei mai cunoscuți reprezentanți ai legumelor tuberoase sunt următorii:

  • Țelina de rădăcină
  • Gulia
  • Ridichea de lună
  • Napii roșii
  • Napul suedez
  • Cartoful
  • Hreanul
  • Rădăcina de pătrunjel
  • Sfecla roșie
  • Napul 

Printre cele exotice sunt păstârnacul, ghimbirul, wasabi, taro, turmericul, galangalul, maca și arracacha.


Proveniență

De unde provin legumele tuberoase?

Legumele tuberoase se folosesc de oameni ca hrană de mii de ani. În trecut, însă, în acest scop se luau în considerare soiurile sălbatice, care se consumau inițial crude sau preparate pe foc. Pe măsură ce omul a început să se așeze în anumite zone, acesta a început și să cultive legume tuberoase, în special napi. În America de Sud, primele civilizații au cultivat diferite soiuri de legume tuberoase, care s-au răspândit treptat în toate celelalte părți ale lumii în timpul colonizării. În epoca romană, legumele tuberoase erau un aliment de bază și, prin urmare, au primit numele de „păstârnac”, care astăzi, însă, este folosit numai pentru păstârnacul propriu-zis.

În prezent, legumele tuberoase se cultivă aproape în întreaga lume, în special în zonele cu climat continental. Republica Populară Chineză este considerată uneori ca fiind principala țară de cultivare a plantelor exotice. Cu toate acestea, cultivarea legumelor tuberoase este foarte răspândită și în Germania, Rusia, precum și în America de Nord. 


Sezon

Când este sezonul legumelor tuberoase?

Deoarece legumele tuberoase se cultivă în întreaga lume, acestea sunt disponibile pe tot parcursul anului. După recoltare, legumele tuberoase sunt fie vândute în stare proaspătă, fie prelucrate și transformate în alte produse alimentare.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite legumele tuberoase și cum se depozitează acestea?

Legume tuberoase proaspete în detaliu

Legumele tuberoase se folosesc în multe feluri. Cartoful, de exemplu, este o garnitură populară pentru mâncărurile sărate sau un ingredient principal în prepararea diferitelor feluri de mâncare din cartofi. În plus, unele soiuri de legume tuberoase sunt, de asemenea, populare drept condimente. De exemplu, ghimbirul și turmericul sunt condimente populare, în timp ce sfecla de zahăr este folosită pentru obținerea zahărului. Utilizarea legumelor tuberoase este, de asemenea, populară pentru prepararea salatelor gustoase, în care legumele tuberoase se adaugă, de obicei, ca ingredient murat, de exemplu, sfecla roșie. Multe legume tuberoase se pot consuma, de regulă, crude, deși acestea sunt adesea fierte, călite sau prăjite. Majoritatea legumelor tuberoase trebuie depozitate într-un loc întunecos și răcoros.


Rețete

Ce puteți găti cu legume tuberoase


Ingrediente

Ce conțin legumele tuberoase

Legumele tuberoase sunt un aliment relativ bogat în calorii, oferind în medie între 50 și 100 de calorii pe 100 de grame. Acestea se împart astfel: între 1 și 3 grame de proteine, între 10 și 15 grame de carbohidrați și maximum 0,5 grame de grăsimi pe 100 de grame. Prin urmare, legumele tuberoase oferă, în special, carbohidrați sub formă de amidon. Cu toate acestea, legumele tuberoase coapte conțin și numeroși micronutrienți.

Fiind un aliment extrem de alcalin, legumele tuberoase conțin de obicei între 200 și 400 de miligrame de potasiu pe 100 de grame. Legumele tuberoase coapte conțin, de asemenea, magneziu, calciu și fier. Legumele tuberoase oferă, de asemenea, substanțe vitale, cu o medie de aproximativ 5 până la 15 miligrame de vitamina C și cantități mici de vitamina B6. Prin urmare, legumele tuberoase au un profil nutritiv extrem de benefic, motiv pentru care sunt considerate în continuare un aliment de bază în multe culturi.