Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Smântână: Aliment universal în bucătărie

Componenta grasă a laptelui este numită smântână. Este cunoscută și ca frișcă și este foarte populară ca adaos în numeroase mâncăruri. În cazul unei procesări suplimentare, din smântână se obține untul. La fel și Creme Double. 

Informații utile

Smântâna are următoarele proprietăți speciale

Smântână proaspătă în detaliu

Smântâna este grăsimea din lapte care se ridică la suprafața laptelui netratat. Pe vremuri, așa se obținea smântâna. Astăzi, laptele este centrifugat în mașini moderne, până ce smântâna se separă de laptele degresat. Acest procedeu este numit centrifugare. Așa se obține laptele slab cu un conținut de grăsime cât se poate de mic, sub 0,1%. Smântâna grasă este divizată în mai multe niveluri de grăsime, care conțin între 1,8% și 3,4% de proteină de lapte, precum și vitamine liposolubile:
 

  • Frișcă: 30-33%
  • Frișcă extra: 36%
  • Smântână: 25-29%
  • Smântână pentru cafea: 10-15%


Smântâna are un gust lăptos și cremos și mai delicat decât laptele, putând fi făcută însă la fel de durabilă. 


Proveniență

De unde provine smântâna?

Smântâna se produce de mult timp în toate locurile în care se colectează lapte.


Sezon

Când este sezonul smântânii?

Deoarece nu există un sezon special pentru smântână, aceasta este disponibilă pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită smântâna și cum se depozitează aceasta?

Smântână proaspătă în detaliu

Sub formă de frișcă, smântâna este o componentă indispensabilă a prăjiturilor, a torturilor și a deserturilor. Aici este utilizată ca umplutură sau pentru ornat. Este consumată ca atare, însă și aromatizată cu brânză, cacao, cafea, piure de fructe sau vin. Smântâna mai face parte din ganache sau crema bavareză. Se face diferența între torturile cu smântână și torturile cu cremă de smântână. Un tort cu smântână conține în garnisire sau umplutură un procent de smântână de cel puțin 60%. La un tort cu cremă de smântână, procentul este sub 60%, însă minimum 20%.

Cum se păstrează smântâna proaspătă

Smântâna proaspătă poate fi ținută la frigider între 4 și 6 zile. Smântâna încălzită la temperaturi foarte ridicate poate fi depozitată în stare nedeschisă în afara frigiderului timp de 6 săptămâni, smântâna sterilizată chiar și până la 1 an. Frișca specială UHT trebuie păstrată la frigider doar după deschidere. Înainte de aceasta, poate fi păstrată la temperatura camerei.


Rețete

La ce poți folosi smântâna


Ingrediente

Ce conține smântâna

Smântâna conține un procent relativ mare de calciu, proteine, precum și vitamina A, vitamina C și vitamina E. Astfel, smântâna are, în cantități moderate, un efect pozitiv asupra sănătății pielii, oaselor și asupra vederii.

Valoare nutritivă
 

kcal: 123 kcal

Carbohidrați: 4,1 g

Proteine: 3,1 g

Grăsimi: 10,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 74 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,16 mg

Vitamina B6: 0,04 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 101 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 132 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 40 mg