Smântână: Aliment universal în bucătărie
Componenta grasă a laptelui este numită smântână. Este cunoscută și ca frișcă și este foarte populară ca adaos în numeroase mâncăruri. În cazul unei procesări suplimentare, din smântână se obține untul. La fel și Creme Double.
Smântâna are următoarele proprietăți speciale
Smântâna este grăsimea din lapte care se ridică la suprafața laptelui netratat. Pe vremuri, așa se obținea smântâna. Astăzi, laptele este centrifugat în mașini moderne, până ce smântâna se separă de laptele degresat. Acest procedeu este numit centrifugare. Așa se obține laptele slab cu un conținut de grăsime cât se poate de mic, sub 0,1%. Smântâna grasă este divizată în mai multe niveluri de grăsime, care conțin între 1,8% și 3,4% de proteină de lapte, precum și vitamine liposolubile:
- Frișcă: 30-33%
- Frișcă extra: 36%
- Smântână: 25-29%
- Smântână pentru cafea: 10-15%
Smântâna are un gust lăptos și cremos și mai delicat decât laptele, putând fi făcută însă la fel de durabilă.
De unde provine smântâna?
Smântâna se produce de mult timp în toate locurile în care se colectează lapte.
Când este sezonul smântânii?
Deoarece nu există un sezon special pentru smântână, aceasta este disponibilă pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită smântâna și cum se depozitează aceasta?
Sub formă de frișcă, smântâna este o componentă indispensabilă a prăjiturilor, a torturilor și a deserturilor. Aici este utilizată ca umplutură sau pentru ornat. Este consumată ca atare, însă și aromatizată cu brânză, cacao, cafea, piure de fructe sau vin. Smântâna mai face parte din ganache sau crema bavareză. Se face diferența între torturile cu smântână și torturile cu cremă de smântână. Un tort cu smântână conține în garnisire sau umplutură un procent de smântână de cel puțin 60%. La un tort cu cremă de smântână, procentul este sub 60%, însă minimum 20%.
Cum se păstrează smântâna proaspătă
Smântâna proaspătă poate fi ținută la frigider între 4 și 6 zile. Smântâna încălzită la temperaturi foarte ridicate poate fi depozitată în stare nedeschisă în afara frigiderului timp de 6 săptămâni, smântâna sterilizată chiar și până la 1 an. Frișca specială UHT trebuie păstrată la frigider doar după deschidere. Înainte de aceasta, poate fi păstrată la temperatura camerei.
Ce conține smântâna
Smântâna conține un procent relativ mare de calciu, proteine, precum și vitamina A, vitamina C și vitamina E. Astfel, smântâna are, în cantități moderate, un efect pozitiv asupra sănătății pielii, oaselor și asupra vederii.
kcal: 123 kcal
Carbohidrați: 4,1 g
Proteine: 3,1 g
Grăsimi: 10,5 g
Vitamina A: 74 µg
Vitamina B1: 0,03 mg
Vitamina B2: 0,16 mg
Vitamina B6: 0,04 mg
Vitamina C: 1 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Calciu: 101 mg
Fier: 0,1 mg
Potasiu: 132 mg
Magneziu: 11 mg
Sodiu: 40 mg