Chefirul: o plăcere lichidă nutritivă
Chefirul este un produs lactat din lapte fermentat, ușor de digerat, realizat prin adăugarea bacteriilor lactice. Băutura este groasă, conține dioxid de carbon și puțin alcool. Conținutul său de nutrienți este comparabil cu laptele bătut.
Chefirul are următoarele proprietăți speciale
Chefirul din lapte de băut este o băutură pentru persoanele ce-și doresc să se mențină în formă, sănătoasă și naturală, care, pe baza densității sale mari a nutrienților, are un efect de mărire a performanței și contribuie la o alimentație echilibrată. Proteina de lapte din chefir ajută la creșterea masei musculare. Pe baza conținutului său ridicat de calciu, în combinație cu vitamina D, chefirul întărește oasele și poate contribui astfel la reducerea riscului de osteoporoză. În plus, chefirului din lapte de băut i se atribuie numeroase efecte pozitive asupra sănătății. Acesta întărește sistemul imunitar, reglează tensiunea arterială, are efect antiinflamator și antibiotic. Chefirul își exercită efectul complet asupra sănătății în cazul consumului regulat și de lungă durată.
De unde provine chefirul?
Chefirul este originar din laptele proaspăt din munții înalți ai Tibetului și Caucaz și acolo este consumat de sute de ani. Faptul că oamenii din această regiune sunt foarte longevivi se poate explica prin consumul frecvent de chefir, de aceea, acesta poartă porecla „băutura centenarilor”. Având în vedere gustul său revigorant și efectele pozitive asupra întregului organism, chefirul este răspândit în întreaga lume.
Când este sezonul chefirului?
Chefirul este disponibil pe tot parcursul anului. Chefirul necesită aproximativ 2 zile pentru maturare.
La ce poate fi folosit chefirul și cum se depozitează acesta?
Din chefir se pot face băuturi cu fructe. Utilizarea chefirului este versatilă și depășește cu mult simplul băut: Astfel, chefirul poate înlocui, de exemplu, laptele în cereale. Din chefir se pot prepara și sosuri și dip-uri delicioase. Chefirul ambalat poate fi păstrat conform termenului de valabilitate.
Ce conține chefirul
Chefirul din lapte de băut conține, față de alte produse lactate, doar puțină lactoză, ceea ce îl face ușor de digerat; astfel, este adecvat și pentru persoanele cu intoleranță și incompatibilitate la lactoză. Cu mai puțin de 2%, conținutul de alcool din chefirul din lapte de băut este foarte redus, în cantități mici poate fi consumat fără probleme și de către copii. Chefirul este o băutură digerabilă, care ajută digestia și este bogată în bacterii lactice utile organismului.
kcal: 61 kcal
Carbohidrați: 4 g
Proteine: 3,3 g
Grăsimi: 3,5 g
Vitamina A: 31 µg
Vitamina B1: 0,03 mg
Vitamina B2: 0,18 mg
Vitamina B6: 0,05 mg
Vitamina C: 1 mg
Vitamina E: 0,1 mg
Calciu: 120 mg
Fier: 0,1 mg
Potasiu: 157 mg
Magneziu: 12 mg
Sodiu: 48 mg