Laptele: variat și îndrăgit
Laptele este o emulsie compusă în principal din lapte, lactoză, proteine și grăsime, care are o culoare albă. Este obținut din glandele mamare ale mamiferelor. În mod normal, vacile, precum toate mamiferele, își hrănesc puii nou-născuți cu lapte. Deoarece laptele de vacă este foarte hrănitor și are gust bun, este utilizat și de oameni.
Laptele are următoarele proprietăți speciale
Laptele este comercializat cu diferite conținuturi de grăsime. Cea mai redusă grăsime cu 0,3 procente o are laptele sterilizat, urmat de laptele degresat cu 1,5 procente și laptele integral cu 3,5 procente de grăsime. Când este vorba de lapte proaspăt, acesta poate fi comercializat chiar și cu 3,8 procente de grăsime.
Chestia cu lactoza
Laptele conține lactoză, care este zahărul din lapte. Unele persoane au intoleranță la lactoză. Deși există medicamente care permit absorbția lactozei, există și posibilitatea de a cumpăra lapte fără lactoză. Acesta are un gust un pic mai dulce decât laptele normal și nu este atât de alb. Cele mai durabile variante ale laptelui sunt laptele condensat și laptele praf.
Ce înseamnă omogenizarea?
Laptele este comercializat în pungi, flacoane, doze sau ambalaje Tetra Pak. Ca să poată fi depozitat mult timp, adesea este omogenizat și/sau ultra-încălzit. La acest procedeu laptele este adus foarte repede la temperatură foarte înaltă, apoi este răcit din nou la fel de repede. Astfel se distrug toți germenii nedoriți din lapte. Laptele este disponibil în prezent ca așa-numitul lapte UHT sau ca lapte proaspăt.
Conținutul de smântână poate varia
Laptele proaspăt, care nu a fost tratat încă în fabrica de lapte, are un gust foarte cremos. Dacă acest lapte este turnat în sticle și este pus în frigider, se vede adesea ziua următoare că se adună smântână la suprafață. Conținutul de smântână variază pe parcursul anului. Vara este mai mare, deoarece vacile primesc furaje bune, consistente, adică pasc iarbă proaspătă și asta se vede și la calitatea laptelui.
De unde provine laptele?
Pentru laptele clasic se folosește laptele vacilor de diferite rase. Însă există și lapte de capră și de oaie, și produsele lactate din lapte de bivoliță devin din ce în ce mai cunoscute, ca de exemplu mozzarella de bivoliță.
Când este sezonul laptelui?
Laptele este disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit laptele și cum se depozitează acesta?
Utilizarea laptelui de orice fel este aproape inepuizabilă. Fie proaspăt de la vacă, capră sau oaie, sau ca smântână, caș, iaurt și brânză, fiartă în cacao sau în cafea, nelăsând la o parte numeroasele specialități de ciocolată și prăjituri ... lista ar putea continua la nesfârșit. Doar veganii renunță la laptele animal și apelează în schimb la produsele lactate vegetale.
Cum se păstrează laptele proaspăt
Produsele lactate trebuie păstrate întotdeauna la rece, pentru că sunt produse proaspete și odată începute trebuie consumate repede. Numai brânzeturile maturate pentru un timp îndelungat, precum parmezanul, rezistă mai mult timp și fără răcire. Se recomandă însă depozitarea la rece, ca să-și păstreze gustul. Față de laptele proaspăt, laptele durabil poate fi păstrat nerăcit timp de minimum 2 luni.
Pentru a preveni pierderea gustului, trebuie depozitat totuși pe cât posibil într-un loc întunecat și nu prea cald. Unii producători garantează o depozitare chiar de până la trei luni. Termenul de valabilitate exact poate fi recunoscut după data durabilității minime. Un lapte UHT început trebuie păstrat în frigider și consumat în câteva zile. Cu cât este ținut mai mult, cu atât laptele UHT va avea tendința de a-și schimba gustul.
Ce conține laptele
Laptele poate ajuta la ameliorarea anumitor probleme: Cine nu cunoaște laptele fierbinte cu miere, pentru a dormi mai bine. La dureri în gât ajută compresele cu brânză în jurul gâtului, la fel ca brânza unsă pe înțepăturile de țânțari. Laptele și produsele lactate pot fi utilizate și pentru îngrijirea feței.