Produsele de patiserie: o mare diversitate
Produsele fine de patiserie, pe scurt „produse de patiserie”, fac parte, în principiu, din categoria produselor de panificație. Produsele de patiserie sunt un tip special de produse de panificație care trebuie să îndeplinească anumite cerințe și indicații în ceea ce privește compoziția în raport cu rețeta.
Produsele de patiserie au următoarele proprietăți speciale
Ingredientele de bază ale produselor de patiserie sunt zahărul, făina și grăsimea. Pentru accentuarea și îmbunătățirea gustului, se adaugă diferite arome și condimente. În plus, brutarul are la dispoziție și alți aditivi de înaltă calitate pentru prepararea unor produse de patiserie. Printre acestea se numără, de exemplu, diferite tipuri de fructe, produse naturale de origine vegetală, precum migdalele, nucile și macul. Acestea sunt folosite alături de produse de origine animală, precum laptele, adaosul de smântână, brânza dulce și cremele, pentru a rafina produsele de patiserie. Aceste ingrediente speciale fac ca produsele de patiserie să fie diferite față de pâine și chifle.
Diferitele sortimente ale produselor de patiserie
Produsele de patiserie se diferențiază în următoarele grupe. Un exemplu este reprezentat de produsele de patiserie în care aluatul este făcut cu drojdie, utilizându-se procesul de fermentare tipic drojdiei. Cozonacii și prăjitura franțuzească cu drojdie fac parte din această grupă. Aluatul de foietaj este bogat în ingrediente grase și impresionează prin consistența sa.
Checurile sunt gustoase și au un termen de valabilitate lung. Acestea fac parte din categoria produselor de patiserie, datorită compoziției cantitative de zahăr, grăsime și făină. Acest lucru se aplică și în cazul prăjiturilor cu aluat fraged cu diferite forme. De exemplu, fursecurile delicioase sunt făcute din aluat fraged. Clasicele blaturi de torturi sunt produse de patiserie.
O variantă cu termen lung de valabilitate: produsele de patiserie uscate
Un tip foarte specific de produse de patiserie, care se caracterizează printr-un termen de valabilitate extrem de lung, sunt așa-numitele produse de patiserie uscate. În afară de biscuiți, tradiționala turtă dulce este un produs de patiserie uscat foarte cunoscut. Probabil că mulți nu știu, dar și pesmetul, fursecurile cu nucă de cocos, napolitanele și pandișpanul reprezintă produse de patiserie uscate. Toate produsele din aluat de pâine care nu cântăresc mai mult de 250 de grame se încadrează la produsele de panificație de mici dimensiuni. Acestea pot fi, de exemplu, covrigii, croissantele, chiflele și cornurile de diferite dimensiuni și cu diferite ingrediente.
De unde provin produsele de patiserie?
Nu există un răspuns la nivel general în ceea ce privește originea diferitelor produse de patiserie. De exemplu, cunoscutul chec de Crăciun a fost creat de brutarul de la curtea regală Heinrich Drasdo din Torgau (Saxonia). Biscuiții sărați, pe de altă parte, au rezultat din pesmet și din aluat de fursecuri. Aluaturile dospite sunt aproape la fel de vechi ca și cultivarea cerealelor, iar primii biscuiți cu unt au fost produși în Franța în 1886.
Când este sezonul produselor de patiserie?
Produsele de patiserie sunt disponibile pe tot parcursul anului.
La ce pot fi folosite produsele de patiserie și cum se depozitează acestea?
Utilizarea produselor de patiserie este atât de diversificată ca și selecția amplă a acestora. Prăjiturile pot fi servite la cafea, biscuiții sărați și sticksurile sunt o gustare delicioasă între mese, dar pot fi servite și la petreceri și au gust bun în combinație cu dipuri. Biscuiții sunt practici în timpul călătoriilor, dar au gust bun și în combinație cu cafeaua și ceaiul și pot fi adăugați la deserturi și dulciuri. Pe de altă parte, checul de Crăciun, după cum spune și numele, se consumă tăiat în felii în mod tradițional de Crăciun. De obicei, produsele de patiserie ambalate se depozitează într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Acestea rezistă conform termenului minim de valabilitate.
Ce conțin produsele de patiserie
Produsele de panificație dulci și snackurile ar trebui consumate cu moderație, deoarece au un conținut ridicat de grăsimi și zahăr. Aceste conținuturi sunt mai puțin evidente în cazul produselor de panificație dulci, cum ar fi biscuiții din făină integrală sau în cazul produselor de panificație sărate. Acestea au un conținut ridicat și ascuns de grăsimi și ar trebui consumate cu moderație și în mod conștient.