Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Salvia: fină, cu efect puternic

Foarte puține persoane nu cunosc mirosul caracteristic de salvie. Salvia are o tradiție îndelungată, în special ca plantă medicinală. De asemenea, aceasta este adesea folosită în bucătărie. Salvia preferă regiunile calde, din Europa Centrală.

Definiție

Ce este salvia?

Salvia adevărată se încadrează în categoria ierburilor, dar, datorită numeroaselor sale proprietăți pozitive, este utilizată și în medicina naturistă, nu numai în bucătărie: infuzia de salvie poate fi foarte utilă pentru durerile de gât, reîmprospătează respirația și reduce transpirația.


Caracteristici botanice și proveniență

Clasificarea botanică și proveniența salviei

Salvie proaspătă în detaliu

Miros caracteristic, gust intens. Probabil că putem recunoaște cu toții această plantă unică dacă o întâlnim în natură. Dar de unde provine? Cărui gen de plante aparține?

Caracteristicile botanice ale salviei

Salvia officinalis, numită și salvia adevărată, salvie culinară sau de grădină, este un arbust care crește până la o înălțime de 70 cm și din mai până în iulie are frunze de culoare violet. Nu există un singur tip de salvie, termenul se referă la un întreg gen de plante care aparțin familiei Lamiaceae. Există aproximativ 900 de tipuri de salvie. În plus față de salvia reală, cea mai întâlnită salvie aici este salvia de câmp (Salvia pratensis), iar florile acesteia au o culoare violet impresionantă.

De unde provine salvia?

Salvia a fost menționată încă din antichitate și era cunoscută ca plantă aromatică și medicinală. Este originară din regiunea mediteraneeană și a fost adusă în Europa în secolul al VIII-lea de către călugări, inițial în grădinile mănăstirilor. Salvia s-a răspândit în special în Dalmația, Albania și Macedonia. Există sute de soiuri reprezentate în întreaga lume.


Cultivare și recoltare

Cultivarea și recoltarea salviei  

Odată ce ai plantat salvia în grădină în locul potrivit, va crește ca o buruiană. Îți vom spune cum se va simți bine și cum o poți cultiva cel mai bine.

Cultivarea salviei în grădină

Salvia este o plantă ușor de îngrijit și care se dezvoltă foarte bine aici și poate rezista chiar și înghețului. Deoarece este originară din zona mediteraneeană, preferă un loc însorit. Se simte bine în soluri sărace în nutrienți, calcaroase, cu conținut ridicat de nisip. Poți cultiva salvie pe tot parcursul anului, chiar și când înflorește, deoarece și florile sunt comestibile. Ideal, taie tulpinile tinere de salvie cu un cuțit sau culege câteva frunze. Cum poți cultiva chiar tu salvie:

  • salvia adevărată se plantează în mai
  • se toaletează în fiecare primăvară
  • În iernile foarte aspre, se acoperă solul din jurul salviei cu frunze, iar planta se acoperă cu fleece
  • Dacă nu ai grădină, salvia se poate cultiva și în ghivece de flori, pe latura sudică a locuinței

Când este sezonul salviei?

Salvia autentică nu este rezistentă și, prin urmare, nu crește aproape niciodată în afara grădinilor. Totuși, diferite subspecii, cum ar fi salvia de câmp, sunt destul de robuste și cresc în aproape orice tip de sol. Salvia înflorește din mai până în iulie.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Sănătate

Ce efect are salvia?

Salvia adevărată este un remediu naturist puternic, motiv pentru care nu trebuie să fie consumată în orice circumstanțe și cantități. Aici îți oferim cele mai importante informații despre utilizare și efecte.

La ce este bună salvia?

Numele latin al salviei este „salvia”, care provine din latinescul salvare - a vindeca sau salvus - sănătos. Planta medicinală are un efect antiinflamator și antiperspirant. Frunzele sunt folosite în ceai pentru afecțiuni ale gâtului și faringelui. Se spune că gargara cu ceai de salvie, de exemplu, elimină o mare parte din bacteriile din gât. De asemenea, se spune că salvia are proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Substanțele active pe care le conțin frunzele de salvie sunt uleiurile esențiale, taninurile, substanțele amare și flavonoidele.

Salvia este otrăvitoare?

La fel ca multe alte plante medicinale, salvia trebuie să fie consumată în cantități moderate. În cantități ridicate, tujona din salvie poate acționa ca o neurotoxină și poate provoca dureri de cap și probleme gastrointestinale. Astfel, preparatele concentrate din salvie sau uleiurile esențiale pure sunt interzise în timpul sarcinii. De asemenea, ceaiul de salvie inhibă producția de lapte și trebuie să fie evitat de mamele care alăptează. Dacă dorești să oprești alăptarea, poți profita de acest efect (consultă întâi un medic). Dacă ești alergic la pelinul negru, este posibil să suferi de o alergie încrucișată și la salvie.


Sortimente

Care este diferența între salvie și salvie albă?

Salvia albă, cunoscută și ca salvia care se arde, este folosită de indigeni în America. Aceasta poartă o denumire frumoasă în limba latină, respectiv „Salvia Apiana”. Planta crește până la o înălțime mai mare de un metru și este acoperită cu peri fini, care îi dau un aspect alb. Tradițional, salvia albă se utilizează cel mai des în ritualurile șamanice cu fum. Se spune că susține concentrarea, limpezește mintea și chiar sporește capacitatea de concentrare. Salvia albă nu este nativă în zonele noastre, aceasta crește doar în sud-vestul SUA și în nord-vestul Mexicului.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea salviei

Salvie proaspătă în detaliu

Dacă nu îți cultivi propria salvie, o poți cumpăra, desigur, este disponibilă pe tot parcursul anului. Îți vom spune cum poți recunoaște salvia proaspătă, aromată, și cum o poți depozita în mod ideal.

Cumpărarea salviei: ce trebuie să ai în vedere

Zdrobește frunzele între degete; acestea trebuie să emită o aromă intensă. Frunzele trebuie să arate proaspete și ferme; dacă sunt deja galbene sau ofilite pe tulpină, evit-o. Desigur, poți cumpăra și salvie uscată, dar gustul este mai puțin intens. În acest caz, poți ajusta cantitatea la gătit.

Cum se depozitează salvia

Frunzele de salvie se pot usca și folosi sub formă de ceai. Frunzele proaspete se pot păstra într-o pungă alimentară în compartimentul de legume al frigiderului, la 4 °C, timp de până la două săptămâni. O altă modalitate este de a depozita frunzele proaspete sau mugurii înfășurați într-un prosop de bucătărie umed la frigider. De asemenea, puteți pune, pur și simplu, mugurii proaspeți într-un pahar cu apă.

Se poate congela salvia?

Sigur că da! Spre deosebire de salvia uscată, cea congelată își păstrează uleiurile esențiale și astfel, intensitatea. Întâi spală temeinic salvia și apoi las-o să se usuce complet. Culege frunzele și așază-le pe o tavă. Pune tava la congelator timp de o oră. Apoi poți pune frunzele de salvie într-o pungă sau o caserolă pentru a o băga la congelator. Inclusiv trucul de a pune frunzele mărunțite în tava pentru cuburi de gheață funcționează perfect și pentru salvie.


Utilizare

Ce poți face cu salvia?

Salvia este un ingredient important, în special în mâncărurile mediteraneene. Un exemplu foarte cunoscut este Saltimbocca: felii de carne de vițel prăjite cu șuncă crudă și salvie proaspătă, stinse cu vin alb. Aroma salviei este foarte puternică; prin urmare, trebuie folosită cu grijă. De asemenea, nu toată lumea apreciază efectul său astringent și gustul amar. Cu toate acestea, are un efect benefic asupra digestiei, potrivindu-se de minune cu alimentele grase. Se potrivește foarte bine cu vânat, carne de pasăre și brânză.

Poți consuma salvie crudă?

Sigur că da! Desigur, cu condiția să îți placă gustul intens. Salvia crudă, proaspătă și nepreparată termic, se potrivește în salate.

Uscarea salviei: sfaturi simple și trucuri

O metodă dovedită de conservare a salviei este uscarea. Desigur, aceasta se poate face și la cuptor sau în deshidrator, dar și în mod simplu și prietenos cu mediul înconjurător, la aer. Cum poți usca tu salvia:

  • ideal, culege salvia la puțin timp după înflorire și după ce s-a uscat roua de dimineață
  • Pur si simplu scutură murdăria de pe ea
  • Leagă mai multe tulpini într-un buchet și prinde-le cu capul în jos folosind ață
  • Amplasează frunzele individuale una lângă alta pe un prosop de bucătărie și întoarce-le ocazional
  • O cameră întunecată, călduroasă și uscată este ideală

Cum să faci ceai de salvie: cum se procedează

Poți face ceai de salvie atât din frunze proaspete, cât și uscate. Decide cât de intensă va fi aroma în funcție de propriile preferințe. Folosește rețeta de mai jos doar în scop orientativ:

  • Pentru ceaiul din salvie proaspătă, se pun aproximativ zece frunze de salvie sau o tulpină în 400 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat aproximativ 10 minute.
  • Pentru ceaiul din salvie uscată, se pun aproximativ trei lingurițe de salvie mărunțită în 400 ml de apă fiartă, se acoperă și se lasă la infuzat aproximativ cinci minute.
  • Pentru un remediu extrem de eficient împotriva durerilor de gât (și pentru gust), se poate îndulci cu o lingură de miere.

Rețete

Rețete delicioase pentru acasă



Alte articole interesante