Carnea de pasăre: un aliment universal în bucătărie
Carnea de pasăre este foarte apreciată de mulți oameni și este una dintre cele mai consumate tipuri de carne, alături de carnea de porc și de vită. „Pasăre” este termenul general pentru rațe, curci, găini, bibilici, precum și porumbei, curcani, fazani, potârnichi, becațe și prepelițe.
Carnea de pasăre are următoarele proprietăți speciale
Carnea de pasăre este ușor de digerat. Conținutul de proteine din carnea de pasăre variază între 16% și 24%, în funcție de bucată și de tipul de pasăre. Cel mai mare conținut se găsește în piept. Cu toate acestea, compoziția este cea care face ca proteina din carnea de pasăre să fie atât de sănătoasă. Aceasta conține aproape toți aminoacizii necesari pentru a produce propriile proteine ale organismului: Se vorbește despre o valoare biologică ridicată.
Caracteristic pentru majoritatea produselor din carne de pasăre este conținutul scăzut de grăsimi și conținutul ridicat de proteine. În medie, produsele din carne de pasăre conțin între 15 și 24 de grame de proteine la 100 de grame și mai puțin de 15 grame de grăsimi. În funcție de ce parte din carnea de pasăre este folosită, conținutul de grăsime variază pe alocuri între 1 și 5 grame la 100 de grame. Ca toate tipurile de carne, și carnea de pasăre este lipsită de carbohidrați.
Ce conține carnea de pasăre
De asemenea, carnea de pasăre conține, în medie, cantități mari de potasiu, care este deosebit de important pentru transducția semnalelor în celule. Sodiul, care reglează echilibrul fluidelor umane, este, de asemenea, prezent în cantități mari. Nu în ultimul rând, produsele din carne de pasăre conțin cantități mari de magneziu, care, pe de o parte, previne crampele musculare și, pe de altă parte, este implicat în formarea oaselor și a dinților. Vitaminele B6, B12 și D sunt disponibile pentru organism atunci când se consumă carne de pasăre. În timp ce vitamina B6 este responsabilă pentru diverse activități metabolice, vitamina B12 asigură funcționarea normală a inimii și a nervilor. Vitamina D, la rândul său, crește performanța fizică, întărește sistemul imunitar și este implicată în producția de hormoni din organismul uman.
De unde provine carnea de pasăre?
Carnea de pasăre se folosește de mii de ani ca sursă de hrană pentru oameni. Inițial, vânătoarea a reprezentat principala sursă de aprovizionare. Carnea de pasăre era apoi eviscerată direct și gătită la foc deschis sau în cazan. Până la începutul secolului al XVIII-lea, carnea de pasăre era încă considerată un produs de lux pentru o mare parte a populației.
În consecință, carnea de pasăre a fost multă vreme rezervată doar clasei superioare aristocratice. Datorită domesticirii profesionale și apariției creșterii animalelor în agricultură, prețurile cărnii de pasăre au devenit treptat accesibile pentru omul de rând la începutul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, marele progres în ceea ce privește carnea de pasăre a avut loc abia la începutul și până la mijlocul secolului al XX-lea, odată cu apariția marilor lanțuri de magazine și a unei game adecvate de produse congelate.
Când este sezonul cărnii de pasăre?
Carnea de pasăre este acum considerată un aliment accesibil pentru toate categoriile de populație și este disponibilă pe tot parcursul anului. În prezent, majoritatea produselor din carne de pasăre provin din creșterea industrială a păsărilor de curte.
La ce poate fi folosită carnea de pasăre și cum se depozitează aceasta?
Produsele din carne de pasăre sunt folosite în producția unei mari varietăți de alimente. Printre acestea se numără mai ales produsele din carne, care se pot obține fie în stare proaspătă, fie congelate și apoi se pot găti, prăji, coace sau face pe grătar. În acest context, se recomandă o încălzire foarte bună înainte de consum, deoarece carnea de pasăre este predispusă la infestarea cu salmonella și alți germeni, care, în cel mai rău caz, pot fi transmiși direct la om. Produsele din carne de pasăre servesc, de asemenea, ca ingredient popular în ciorbe sau tocănițe și ca garnitură de carne în salate. Și cârnații din carne de pasăre sunt, de asemenea, populari.
Cum se depozitează carnea de pasăre
Carnea de pasăre trebuie adusă acasă rapid după cumpărare și apoi depozitată la frigider. Atenție la data limită de consum de pe ambalaj. Carnea de pasăre trebuie consumată până la acea dată dacă a fost păstrată la frigider. Carnea de pasăre congelată are un termen de valabilitate mai lung. În acest caz, te poți orienta în funcție de termenul minim de valabilitate.
Ce conține carnea de pasăre
Deoarece carnea de pasăre este extrem de săracă în calorii și foarte bogată în proteine și, în același timp, relativ săracă în colesterol, se recomandă consumul regulat de produse din carne de pasăre. Vitaminele B și D conținute în carnea de pasăre întăresc sistemul imunitar al organismului și asigură un sistem nervos funcțional și un metabolism sănătos. Deoarece produsele din carne de pasăre sunt bogate în minerale, acestea reprezintă o sursă ideală de minerale esențiale.