Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fructele uscate: dulcele mai sănătos

Fructele uscate reprezintă o bună sursă de energie și o alternativă la dulciuri. Conțin substanțe nutritive, vitamine și minerale. Conținutul ridicat de fibre previne foamea și oferă o senzație de sațietate de lungă durată. 

Informații utile

Fructele uscate au următoarele proprietăți speciale

De obicei, fructele uscate au o aromă puternică. Prin uscare, acestea își pierd umiditatea. Conținutul de zahăr este mai ridicat și termenul de valabilitate se extinde. Sunt disponibile atât fructe uscate cu sulf, cât și fără. Sulful se adaugă fructelor uscate pentru ca acestea să nu putrezească și să nu își modifice culoarea. Cele mai comune fructe uscate sunt curmalele, caisele, bananele, stafidele, smochinele, mango, prunele etc.

Fructe uscate, în detaliu

Delicioase ca mici gustări

În trecut, fructele uscate erau un aliment important. Azi, oamenii consumă fructe uscate ca o gustare sănătoasă între mese. Spre deosebire de zahărul industrial, zahărul din fructe nu se absoarbe atât de repede în sânge și este mai eficient. Fructele uscate se pot folosi și pentru un müsli delicios, dar și în batoanele cu fructe.

Cum se produc fructele uscate

Există mai multe metode de uscare. În mod tradițional, fructele se tăie în bucăți mici și se lasă la lumina soarelui, acesta fiind procesul de uscare. Procesul natural de uscare poate fi accelerat prin scufundarea fructelor într-o soluție de carbonat de potasiu, pentru a înmuia stratul de ceară impermeabil de pe suprafața fructelor, simplificând astfel procesul de uscare. Acest procedeu se utilizează mai ales pentru stafidele Sultana. Există și metode tehnice auxiliare, în cadrul cărora se utilizează aparate de uscare pentru a usca fructele la 60 până la 75 de grade, în funcție de fructe. Teoretic, orice fruct se poate usca. O altă metodă este liofilizarea, prin care se îndepărtează apa.


Proveniență

De unde provin fructele uscate?

Fructele uscate provin din Orientul Mijlociu, din Iran, Irak, Siria și Turcia. În aceste locuri, fructele se conservau prin uscare. Este prima metodă de conservare a alimentelor folosită de oameni. În Mesopotamia, au fost descoperite curmale și smochine uscate, iar în Armenia s-au descoperit struguri uscați. În Grecia, smochinele uscate erau un aliment de bază. Ulterior, această metodă de conservare a fost introdusă și în Italia prin Grecia, din Orientul Mijlociu. Acolo, smochinele și stafideleerau adesea utilizate ca aliment de bază; erau considerate o garnitură deosebită pentru alte feluri de mâncare. În Asia, se uscau prune, piersici și caise.


Sezon

Când este sezonul fructelor uscate?

Fructele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului. 


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite fructele uscate și cum se depozitează?

Fructe uscate, în detaliu

Fructele uscate reprezintă o gustare sănătoasă între mese. De asemenea, sunt un ingredient important în müsli și în batoanele de fructe. De obicei, se usucă prunele, merele, perele, strugurii, căpșunele, kiwi, caisele și piersicile. De asemenea, se pot usca și fructele de pădure mai mici, precum merișoarele americane și măceșele.

Se pot găsi inclusiv fructe exotice și tropicale uscate. Acestea sunt curmalele și smochinele, ananasul, bananele, mango și papaya. Fructele uscate se pot folosi în smoothie-uri și deserturi. De asemenea, se pot folosi și în checul cu fructe. O altă variantă dulce o reprezintă fructele confiate sau cele învelite în ciocolată. Datorită conținutului de zahăr, sunt considerate o sursă de energie la îndemână pentru copii și sportivi.

Fructele uscate se mențin proaspete pentru mult timp

Se pot depozita fără probleme. Este indicată depozitarea lor într-un loc uscat, răcoros și ferit de lumina soarelui. După deschidere, pachetul trebuie să fie închis bine din nou. În acest sens, sunt ideale recipientele resigilabile. Deși fructele uscate cu conținut redus de apă au un termen de validitate extins, se pot totuși strica. Pentru a le extinde durata de viață, acestea sunt tratate cu sulf sau gaz, pentru a le proteja de paraziți. O metodă de conservare care folosește mai puține substanțe chimice este conservarea la abur.



Ingrediente

Ce conțin fructele uscate

Fructele uscate reprezintă o gustare sănătoasă și dulce. Oferă corpului energie pe o perioadă de timp mai lungă decât dulciurile. În plus, cantitatea de substanțe nutritive din fructele uscate este mai ridicată decât în fructele proaspete. Fructele uscate sunt bogate în vitamine și reprezintă o sursă importantă de minerale. Singura excepție în acest caz este vitamina C, care este sensibilă la căldură. Conținutul de fier este deosebit de ridicat în fructele uscate, cum ar fi caisele, murele, curmalele, smochinele și prunele. Smochinele, prunele și perele reglează tranzitul intestinal și au un ușor efect laxativ. De obicei, fructele uscate sunt alcaline și stimulează metabolismul. Conținutul de carbohidrați, mai ales de zahăr, este destul de ridicat.