Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Stafidele: sursa dulce de energie

Denumirea generică de stafide include toate tipurile diferite de struguri uscați. Fructele viței de vie se numesc struguri. În franceză, strugurii se numesc „roisin“, iar de aici provine și cuvântul german pentru stafide, „Rosine”.

Informații utile

Stafidele au următoarele proprietăți speciale

Stafide, în detaliu

Strugurii care urmează a fi procesați în stafide se culeg după momentul optim de coacere. Apoi are loc procesul de uscare. În mod tradițional, acesta are loc la soare sau într-un loc umbrit, ferit de umiditate și bine ventilat. Când umiditatea reziduală din struguri ajunge la 15%-25%, procesul de uscare este finalizat. În timpul procesului de uscare, se elimină apa din struguri, iar conținutul de fructoză ajunge la 60%. 

Stafidele, stafidele Sultana și stafidele de Corint

În funcție de soiul de struguri, există diferite tipuri de stafide. Se cunosc stafidele Sultana și stafidele de Corint. Stafidele Sultana sunt deschise la culoare și fără sâmburi și provin din soiul Sultana, numit și „Thompson Seedless”. Stafidele de Corint sunt mai închise la culoare și au un gust mai puternic. Denumirea lor vine de la orașul Corint din Grecia și provin din struguri mici, negri și fără sâmburi. 


Proveniență

De unde provin stafidele?

Stafidele provin din Turcia, Grecia, Africa de Sud, America sau Australia.


Sezon

Când este sezonul stafidelor?

Stafidele sunt fructe uscate și sunt disponibile tot timpul anului.

Oferta noastră de alimente de bază

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite stafidele și cum se depozitează?

Stafide, în detaliu

Stafidele se pot consuma simple și sunt o alternativă bună la dulciuri. Se pot găsi și în amestecurile de tip trail mix sau în müsli și sunt o sursă sănătoasă de energie. Se pot adăuga și ca ingredient în ruladele cu stafide sau ruladele de Crăciun. Stafidele se păstrează într-un recipient închis ermetic, într-un loc uscat.


Rețete

La ce poți folosi stafidele


Ingrediente

Ce conțin stafidele

Stafidele sunt foarte sănătoase și o bună sursă de energie. Spre deosebire de dulciuri, fructoza din stafide este eliberată încet în sânge, oferind astfel mai multă energie, fără o senzație bruscă de oboseală. De asemenea, sunt bune pentru sistemul nervos. Stafidele furnizează corpului nostru și fibre.

Valoare nutritivă
 

kcal: 292 kcal

Carbohidrați: 68 g

Proteine: 2,5 g

Grăsimi: 0,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 5 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 80 mg

Fier: 2,3 mg

Potasiu: 782 mg

Magneziu: 41 mg

Sodiu: 21 mg