Smochinele uscate: dulci și aromate
Proaspete sau uscate: smochinele oferă energie și sunt foarte sănătoase. Smochinele uscate provin de obicei din Turcia și Grecia și, deși sunt disponibile pe tot parcursul anului, sunt căutate mai ales iarna.
Smochinele uscate au următoarele proprietăți speciale
Smochinele trebuie să rămână în copac până se coc complet. Spre deosebire de alte fructe, procesul natural de uscare al smochinelor începe deja din copac. Dacă smochinele sunt culese înainte de a se încheia procesul de uscare, se pot usca și ulterior la temperaturi ridicate. În acest caz, se pierde din gustul lor foarte dulce.
De unde provin smochinele uscate?
Smochinele sunt originare din Asia Mică. Azi, majoritatea smochinelor provin din următoarele regiuni:
- Spania
- Portugalia
- Italia
- Turcia
- Algeria
- Grecia
Când este sezonul smochinelor uscate?
Smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.
La ce pot fi folosite smochinele uscate și cum se depozitează?
Smochinele se pot consuma atât ca fructe proaspete, cât și ca fructe uscate, și sunt foarte bune ca gustare între mese sau adăugate în salata de fructe, müsli, deserturi sau alături de iaurt. Smochinele uscate nu sunt delicioase numai atunci când consumate simple. Se pot adăuga în multe dulciuri, prăjituri și sosuri. Smochinele proaspete se depozitează în mod ideal în frigider, dar trebuie consumate cât mai repede posibil. Smochinele uscate se pot consuma pe tot parcursul anului și rezistă ambalate mai multe luni. Dacă prezintă pete albe, smochinele uscate nu sunt stricate; acesta este doar zahărul cristalizat pe fruct. Pentru a nu mucegăi, se recomandă depozitarea într-un loc uscat și răcoros, de preferat, într-un recipient închis ermetic.
Ce conțin smochinele uscate
Smochinele sunt un super fruct sănătos cu multe vitamine și minerale, dar și cu un conținut ridicat de fibre. Astfel, sunt foarte bune pentru digestie. De asemenea, au și un efect de detoxifiere a sângelui.
kcal: 247 kcal
Carbohidrați: 54 g
Proteine: 3,9 g
Grăsimi: 1,3 g
Vitamina A: 8 µg
Vitamina B1: 0,11 mg
Vitamina B2: 0,1 mg
Vitamina B6: 0,12 mg
Vitamina C: 2 mg
Vitamina E: 2 mg
Calciu: 190 mg
Fier: 3,2 mg
Potasiu: 850 mg
Magneziu: 70 mg
Sodiu: 37 mg