Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Brânză Raclette: delicioasă și copioasă

Brânza Raclette este între timp nu numai în Elveția și Franța o specialitate, ci se bucură de popularitate în tot mai multe țări. Brânza produsă de cele mai multe ori din lapte de vacă se comercializează ambalată astfel ca nimic să nu stea în cale unei petreceri cu Raclette în familie sau cu prietenii.

Informații utile

Brânza Raclette are următoarele proprietăți speciale

Brânză Raclette proaspătă în detaliu

Brânza Raclette este produsă din lapte de vacă crud sau pasteurizat, în funcție de regiunea de proveniență și de sortiment. Tipuri răspândite în zilele noastre sunt Walliser Raclette (Raclette du Valais), brânza Raclette elvețiană (Raclette Suisse) și francezul Raclette de Savoie.


Proveniență

De unde provine brânza Raclette?

Se spune că Léon, un viticultor din Valisia,a ținut într-o iarnă friguroasă o jumătate de roată de brânză deasupra focului și a savurat cu poftă stratul superior care s-a topit. Acesta a fost momentul nașterii Raclette, o specialitate tipic valaisiană.

Brânza valaisiană a fost datată însă deja din secolul IV înaintea lui Hristos și a fost renumită deja în timpurile romane. Între secolele 14-19 Această brânză a fost folosită chiar și ca mijloc de plată, fiind și exportată. Și în prezent este produsă după rețete străvechi. Brânza a fost numită Raclette oficial doar în 1874. Numele derivă din termenul „raclet” din limba franceză și înseamnă „răzuire”. Deoarece, după topire, brânza este răzuită de pe roată.


Sezon

Când este sezonul brânzei Raclette?

În Elveția, precum și în alte părți ale Europei, Raclette este consumată mai cu seamă iarna, deoarece brânza fierbinte cu cartofi încălzește pe dinăuntru în zilele reci și este sățioasă. În Germania Raclette s-a răspândit în jurul zilelor de sărbătoare de Crăciun și Anul Nou, pentru o masă între prieteni și în familie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită brânza Raclette și cum se depozitează aceasta?

Brânză Raclette proaspătă în detaliu

În mod tradițional Raclette este o mâncare pentru serile lungi de iarnă, în care o jumătate de roată de brânză se prăjește cu suprafața de tăiere deasupra focului, până ce brânza se topește și stratul superior, cu puțină crustă se poate răzui în farfuria cu pâine sau cartofi. Se mai adaugă legume sau ciuperci murate dulce-acrișoare. Aceasta este o mâncare foarte populară în Elveția și Franța alpină, și între timp s-a răspândit și în alte locuri.

Așa funcționează Raclette

Deoarece adesea este greoi de prăjit o întreagă brânză deasupra focului, se prăjește brânza gata tăiată felii cu murături în tigăi micuțe, care sunt introduse într-un aparat de încălzit așezat pe mijlocul mesei. Prima dată se așază cartofi fierți în coajă sau puțină pâine în tigăile micuțe, se pune un strat de murături peste și apoi se acoperă cu brânză Raclette, și se prăjește pe grătarul pentru Raclette. Brânza Raclette trebuie ținută la frigider. Acolo rezistă mai multe săptămâni.


Ingrediente

Ce conține brânza Raclette

Brânza Raclette este un produs din lapte de vacă cu un conținut mare de grăsime. Pentru a asigura o digestie mai ușoară, ea trebuie însoțită cu pâine, cartofi fierți în coajă sau legume pe post de fibre. De asemenea, ca la mâncarea tradițională Raclette, de-a lungul serii trebuie ținute pauze de masă, pentru a ușura digestia.

Valoare nutritivă
 

kcal: 343 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 22,7 g

Grăsimi: 28 g

Vitamine

 

Vitamina A: 310 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,3 mg

Vitamina B6: 0,06 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,8 mg

 

Minerale

 

Calciu: 750 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 100 mg

Magneziu: 34 mg

Sodiu: 600 mg