Bavaria Blu: o brânză savuroasă cu mucegai albastru
Numele „Bavaria Blu(e)” se referă, pe de o parte, la o brânză bavareză cu mucegai nobil albastru și, pe de altă parte, o floare albastră de clopoțel. Noi vorbim despre brânză. Aceasta este caracterizată de un gust savuros picant și o consistență cremoasă.
Bavaria Blu are următoarele proprietăți speciale
Bavaria Blu este o brânză moale, o combinație între Camembert și mucegai albastru. Aceasta se naște prin inocularea brânzei cu două culturi de mucegai nobil. Astfel, capătă o coajă cu mucegai alb din cultura „Penicillium camemberti“ și o marmorare albastră pe interior. În acest context, termenul de „mucegai” nu are o conotație negativă, ci este vorba literalmente de mucegai „nobil”. Mucegaiul nobil constă din culturi crescute, care înnobilează produsul și îi cresc valoarea.
Așa se face mucegaiul nobil
Interesantă este creșterea mucegaiului nobil: Are loc în general pe pâine. Când pâinea este complet acoperită de mucegai, este uscată, măcinată fin și lichefiată. Masa de mucegai albastră până la verzuie este injectată cu o seringă în brânza încă nematurată. Culturile netoxice pătrund brânza sub formă de firicele și se ramifică. Unele soiuri sunt perforate (străpunse) cu ace lungi, groase, ca să intre mai mult oxigen în interior pentru proliferarea ciupercilor.
De unde provine Bavaria Blu?
Produsul a fost introdus pe piață în 1972. De atunci Bavaria Blu se bucură de o popularitate crescândă. Secretul său constă în rețete tradiționale și artizanat în domeniul brânzeturilor, precum și un lapte foarte gustos din regiunile bavareze alpine și prealpine. Se găsește atât ambalată cât și la liber la raionul de brânzeturi. Între timp este produsă peste tot în lume.
Când este sezonul Bavaria Blu?
Bavaria Blu este disponibilă pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită Bavaria Blu și cum se depozitează aceasta?
Există Bavaria Blu pentru toate gusturile, de la foarte delicat la extraordinar de sărat. Toate sortimentele pot fi savurate ca atare, însă se consumă și unse pe pâine. Bavaria Blu îmbogățește orice platou cu brânzeturi, poate fi servită ca aperitiv sau și ca desert. Poate fi folosită chiar și la gătit, pentru învelirea mâncărurilor pe bază de carne. Această brânză conferă o notă aparte și supelor sau sosurilor.
Cum se depozitează Bavaria Blu
Indiferent de modul de consum, acasă trebuie depozitată întotdeauna în frigider. După deschidere va rezista o săptămână bună. La depozitare, este important ca brânza cu mucegai să fie ținută întotdeauna separat de celelalte brânzeturi, pentru că sporii de mucegai s-ar putea răspândi pe acestea. În acest caz din mucegaiul bun ar deveni unul rău. Se recomandă scoaterea brânzei din frigider cu câteva minute înainte de consum, ca să-și poată degaja aroma completă.
Ce conține Bavaria Blu
Bavaria Blu se caracterizează prin densitatea mare a nutrienților. Este bogată în calciu, are un procent ridicat de proteine și conține vitamine, minerale și microelemente.
kcal: 413 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 13,2 g
Grăsimi: 40 g
Vitamina A: 440 µg
Vitamina B1: 0,04 mg
Vitamina B2: 0,35 mg
Vitamina B6: 0,15 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 1,2 mg
Calciu: 360 mg
Fier: 0,3 mg
Potasiu: 100 mg
Magneziu: 18 mg
Sodiu: 700 mg