Mozzarella: o specialitate savuroasă și cremoasă
Mozzarella este o brânză moale italiană, maturată repede, obținută din lapte de vacă și de bivoliță. Este foarte populară pentru rumenire pe sufleuri, pizza sau ca ingredient în salată.
Mozzarella are următoarele proprietăți speciale
Mozzarella este o brânză elastică, proaspătă, cu un gust blând și o consistență fermă, maleabilă. Mirosul și gustul sunt ușoare și cremoase. Deoarece Mozzarella poate fi consumată direct după producerea sa, fără timp de maturare, aparține sortimentelor de brânză proaspătă.
Varianta inițială, respectiv „Mozzarella di Bufala Campana”, este produsă exclusiv din lapte de bivoliță de apă. Mozzarella din lapte de bivoliță este puțin mai aromată decât cea din lapte de vacă. În Italia, Mozzarella de bivoliță este o delicatesă, pe lângă faptul că este și foarte sănătoasă. Conține mai multă grăsime și nu este la fel de apoasă precum cea din laptele de vacă. Din cauza cerinței în creștere, Mozzarella este produsă în ziua de astăzi mai ales din lapte de vacă, uneori și dintr-un amestec de lapte de vacă și de bivoliță.
De unde provine Mozzarella?
Mozzarella provine din sudul Italiei, din Latium, Campania și Napoli. Creșterea bivolilor negri de apă a început în secolul al XVI-lea, fiind folosiți ca animale de muncă și de tracțiune. Fermierii au început destul de repede să facă brânză din laptele bivolițelor de apă, deci și Mozzarella.
Când este sezonul brânzei Mozzarella?
La ce poate fi folosită brânza mozzarella și cum se depozitează aceasta?
Această brânză populară este utilizată în numeroase mâncăruri. Este delicioasă în salate, sosuri, sufleuri sau, desigur, ca garnitură pe pizza. Deoarece este foarte delicată, poate fi folosită aproape în orice preparat pentru rafinare. În comerț, Mozzarella se găsește preponderent sub formă de bile mici sau mari.
Cum se depozitează corect mozzarella
Odată ce Mozzarella este începută, trebuie păstrată în frigider și rezistă câteva zile. Însă trebuie să fie complet acoperită în saramură. Dacă iese lichid din Mozzarella atunci când este tăiată, iar stratul său este tare, acest lucru înseamnă că este proaspătă.
Dacă ambalajul este umflat, este semn de prezență bacteriană și brânza trebuie aruncată imediat. Dacă Mozzarella este tăiată felii și este bine ambalată, poate fi congelată fără probleme. În acest caz, se recomandă o dezghețare lentă. Așa își menține consistența și gustul.
Ce conține Mozzarella
În comparație cu alte soiuri de brânză, Mozzarella conține destul de puțină grăsime. În afară de aceasta, are foarte multe proteine, calciu și vitamine. Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză ar trebui să consume foarte prudent brânzeturile în general.
kcal: 253 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 18,6 g
Grăsimi: 19,8 g
Vitamina A: 220 µg
Vitamina B1: 0,04 mg
Vitamina B2: 0,35 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,6 mg
Calciu: 430 mg
Fier: 0,3 mg
Potasiu: 100 mg
Magneziu: 20 mg
Sodiu: 500 mg