Brânzica de casă: puține calorii
Un producător de brânzeturi din Allgäu a înregistrat cu mult timp înainte termenul „brânză granulată” drept marcă. În zilele noastre, denumirea de „brânzică de casă” este folosită și de alți producători.
Ce este brânzica de casă?
Brânzica de casă, brânza granulată sau Cottage Cheese este un sortiment de brânză proaspătă. Așa cum spune și numele, brânzica de casă granulată are o structură deosebită, inconfundabilă.
Ce gust are brânzica de casă?
Brânza granulată are un gust acrișor și neutru, deci poate fi inclusă în preparate sărate sau dulci. Cu cât este mai ridicat conținutul de grăsime, cu atât este mai cremoasă.
Cum se produce brânzica de casă?
Brânza granulată se produce prin închegarea laptelui. Pentru producerea sa, la laptele încălzit se adaugă bacterii lactice și cheag. În urma acestui proces, laptele devine mai gros. De aici rezultă primul coagul, care se taie cu o harfă pentru brânză. Un produs parțial al acestui proces este brânza Quark. Pentru a obține brânza proaspătă, coagulul este tăiat la o granulație mai mică, încălzit din nou și amestecat cu smântână și sare.
Ce conține brânzica de casă: calorii și valori nutritive
Brânzica de casă este ușoară, savuroasă și sănătoasă. Este bogată în proteine și calciu, însă are foarte puține calorii.
kcal: 81 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 13,6 g
Grăsimi: 2,9 g
Vitamina A: 30 µg
Vitamina B1: 0,03 mg
Vitamina B2: 0,28 mg
Vitamina B6: 0,06 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,1 mg
Calciu: 100 mg
Fier: 0,1 mg
Potasiu: 50 mg
Magneziu: 9 mg
Sodiu: 400 mg
Brânzica de casă: Sortimente și diferențe
Află de aici și mai multe informații avansate despre brânzica de casă.
Care este diferența între brânza proaspătă și brânzica de casă?
Brânzica de casă este un tip de brânză proaspătă, la fel ca mozzarella, ricotta sau alte sortimente de brânză, cu o perioadă de maturare redusă sau fără maturare. Produsul la care ne referim când discutăm despre brânza de casă are un conținut de grăsime semnificativ mai ridicat decât brânza stratificată, un gust mai cremos și consistența este mai tartinabilă.
Există brânzică de casă fără lactoză?
Având trei grame de lactoză la 100 de grame, brânzica de casă nu este indicată persoanelor cu intoleranță la lactoză. Din fericire, există și alternative fără lactoză.
Este sănătoasă brânzica de casă?
Brânzica de casă se numără printre cele mai sănătoase produse lactate, mai ales culturiștii se bazează pe această brânză proaspătă delicioasă! Îți vom spune de ce.
Brânzica de casă: sursă de calciu și proteine
Conținutul ridicat de calciu face din Cottage Cheese un aliat pentru oasele noastre și, împreună cu vitamina D, poate ajuta la prevenirea osteoporozei. În concluzie: cel mai bine este să mănânci brânzică de casă stând la soare! De asemenea, conține o cantitate ridicată de proteine care nu numai că sunt sățioase, dar sunt și esențiale pentru musculatura noastră. Nu este de mirare că atât culturiștii, cât și sportivii de performanță consumă brânzică de casă.
Poți slăbi cu brânzica de casă?
Datorită conținutului redus de grăsimi și de calorii, brânzica de casă este o gustare ideală, sănătoasă și slabă în carbohidrați. Deoarece este bogată în proteine, îți va da senzația de sațietate pentru mult timp.
Se poate consuma brânzică de casă în timpul sarcinii?
Chiar dacă brânzica de casă se numără printre sortimentele de brânză proaspătă: este pasteurizată în timpul producției, deci este sigură și pentru gravide. Poftă bună!
Cât poate fi păstrată brânzica de casă?
După deschidere, brânza granulată poate fi păstrată aproximativ o săptămână și trebuie depozitată la rece. Sfat: într-un borcan din sticlă cu capac sau o caserolă nu va absorbi mirosurile din frigider la fel de repede ca într-un recipient deschis.
Cum poți prepara și folosi brânzica de casă
Brânzica de casă este foarte populară drept garnitură pe pâine și poate fi combinată, după plac, cu alte componente, precum marmeladă sau verdețuri. Este delicioasă însă și în salate și sosuri și la gratinarea sufleurilor sau ca ingredient în deserturi.
Prepară chiar tu brânzică de casă: Pas cu pas
Poți face chiar tu brânzică de casă sănătoasă folosind o rețetă simplă, eliminând astfel excesul de ambalaje (și economisind bani). Poți adăuga apoi ierburi sau ceva dulce în produsul final și îl poți procesa cum dorești sau îl poți mânca simplu.
- Fierbe pentru scurt timp un litru de lapte (amestecând constant pentru a nu se arde).
- Ia oala de pe foc și amestecă încet sucul de la o lămâie folosind un tel.
- Laptele se încheagă, iar zerul gălbui se separă de restul.
- Pune din nou oala pe foc la temperatură redusă, timp de cinci minte, fără a amesteca.
- Oprește focul și lasă oala să stea încă 10 minute.
- Folosind un prosop de bucătărie, strecoară zerul și păstrează-l pentru a-l prepara în continuare sau consumă-l așa (după răcire).
- Spală brânza din prosop cu apă rece și apoi stoarce-o bine.
- Adaugă un praf de sare și apoi depoziteaz-o într-un borcan sau o caserolă cu capac, la frigider.
Brânzica de casă în deserturi și dulciuri
Deoarece brânzica de casă are un gust neutru, poate fi folosită și în preparate dulci, nu numai în cele sărate. Este delicioasă cu nuci, fructe de pădure, miere sau sirop de arțar și este o alternativă ideală, sănătoasă, la mascarpone, înghețată și alte produse din lapte bogate în calorii.
Brânzica de casă în preparate
Poți umple roșii sau ardei grași cu brânzică de casă și îi poți coace la cuptor. O poți folosi pentru alimente bogate în proteine, cu puține calorii și în salate. Încearcă, există numeroase rețete, simple sau complexe. O variantă clasică sănătoasă o reprezintă legumele crude cu cremă tartinabilă din brânzică de casă, ierburi și mirodenii.