Tonul: o delicatesă din adâncuri
Tonul aparține speciei macrou. Tonul se distinge în special prin dimensiunea sau lungimea sa enormă, precum și prin faptul că nu are aproape deloc solzi. La ton, solzii există doar pe piept, pe spate și pe linia laterală până la înotătoarea dorsală. Tonul se diferențiază prin formă și culoare, dar, de cele mai multe ori, are un spate albastru-negru, pe lateral este argintiu, iar burta este albă.
Tonul are următoarele proprietăți speciale
Tonul se numără printre peștii cu sânge cald. Temperatura corpului tonului este între 6 și 12 grade Celsius. Tonul este un pește de apă sărată, care se hrănește preponderent cu sardine mici, hering tânăr și macrouri mici.
Tonul trăiește în grup și se deplasează în bancuri prin mare, unde poate străbate distanțe foarte lungi. Majoritatea tipurilor de ton depun icre mereu în același loc, cel mai des în apropierea coastelor. În funcție de tip, tonul poate ajunge la o lungime cuprinsă între 1 metru și 4,5 metri și poate cântări până la 700 de kilograme. Datorită dimensiunii, tonul are foarte puțini prădători; printre aceștia, se numără rechinii și peștii spadă. Tipurile cunoscute de ton sunt:
- Tonul roșu
- Tonul alb
- Tonul cu înotătoare galbene
- Tonul cu înotătoare albastre
De unde provine tonul?
Tonul își are originea în marile tropicale și subtropicale și trăiește la o adâncime de până la 500 de metri. Se pescuiește și în aceste ape, în special în mările din Japonia și Coreea de Sud. Acolo, tonul este considerat o delicatesă gustoasă. Peste 2 milioane de tone de ton sunt prelucrate anual, 60% din populație este considerată pescuită excesiv. Unul dintre cei mai mari consumatori este Japonia, deoarece tonul este folosit pentru prepararea de sushi și sashimi.
Când este sezonul tonului?
Deoarece tonul este un pește care depune icre pe tot parcursul anului, nu există un sezon de pescuit limitat. Tonul se pescuiește pe tot parcursul anului și este, prin urmare, disponibil mereu pe piață.
La ce poate fi folosit tonul și cum se depozitează acesta?
Tonul se vinde în ziua de azi la conserve, care pot fi achiziționate sub formă de produse proaspete. Este potrivit pentru sushi, se poate prăji sau se poate face pe grătar. Pentru a fi preparat sub formă de sushi, peștele trebuie să aibă o calitate ridicată, deoarece se mănâncă crud. Adesea, doar zonele bune ale burții sunt folosite pentru a pregăti sushi, din care se taie apoi fripturile de ton. Pe de altă parte, părțile laterale mai mici sunt prelucrate sub formă de conserve. Se recomandă utilizarea în câteva zile a tonului proaspăt. Tonul congelat poate rezista câteva luni.
Ce conține tonul
Tonul conține, la fel ca majoritatea peștilor, acizi grași Omega 3 esențiali pentru corp, care, printre altele, reglează tensiunea arterială. Pe lângă acestea, tonul reprezintă o sursă de vitamina D și aprovizionează corpul cu zinc și iod. Faptul că are carnea foarte bogată în proteine și săracă în calorii, face din ton un aliment ideal pentru iubitorii de mâncare ușoară.
kcal: 226 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 21,5 g
Grăsimi: 15,5 g
Vitamina A: 450 µg
Vitamina B1: 0,16 mg
Vitamina B2: 0,16 mg
Vitamina B6: 0,46 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 1,2 mg
Calciu: 40 mg
Fier: 1 mg
Potasiu: 407 mg
Magneziu: 34 mg
Sodiu: 43 mg