Codul negru: puțină grăsime, multă proteină
Contrar denumirii în limba germană, „Seelachs” (somon de mare) nu este somon, ci aparține familiei codului. Numele său corect este cod negru sau pollack. Codul negru provine din regiunea rece, dar temperată, din jurul Islandei, insulei Spitsbergen, Norvegiei, Mării Nordului și Mării Baltice.
Codul negru are următoarele proprietăți speciale
Codul negru trăiește atât în zonele din apropierea fundului apei, dar și în mijlocul apei, unde înoată liber. După răsăritul soarelui sau după-amiaza târziu, rămâne la suprafața apei. Codul negru se întâlnește mereu în bancuri. Codul negru uscat se numește batog, iar cel uscat și sărat se numește clipfish. Cel mai cunoscut preparat din cod negru este reprezentat de crochetele de pește. Pentru acest preparat, peștele este tăiat, presat și făcut pane.
Știai că?
Termenul de „somon de mare” (în limba germană „Seelachs”) își are originea în Primul Război Mondial. Carnea albă a peștelui era vopsită cu colorant alimentar roșu și vândută ca înlocuitor al somonului. Acest proces a dat naștere denumirii de somon de mare (cod negru), pe care industria alimentară a adoptat-o. Rolul acestei acțiuni era acela ca înlocuitorul să pară de o calitate superioară. În prezent, codul negru este vândut în principal ca pește de sine stătător sub această denumire.
De unde provine codul negru?
Habitatul său natural este în Atlanticul de Nord. Cel mai des, codul negru se găsește în zonele din largul Norvegiei și Islandei. În plus, o cantitate mare se găsește și în Marea Nordului, în zonele din jurul Marii Britanii.
Când este sezonul codului negru?
Sezonul principal de pescuit al codului negru se desfășoară între octombrie și februarie, dar se pescuiește și în celelalte luni.
La ce poate fi folosit codul negru și cum se depozitează acesta?
Codul negru se vinde în multe variante: afumat, colorat sub formă de cod în ulei, ca pește sărat sau uscat, ca pește proaspăt și sub formă de fileuri congelate. Pe cât de diverse sunt variantele de pe piață, pe atât de multe sunt și opțiunile de preparare. Codul proaspăt se poate păstra doar câteva zile în frigider. Cu toate acestea, poate fi congelat fără probleme și rezistă luni de zile.
Ce conține codul negru
Codul negru are un conținut scăzut de grăsimi și este o sursă bună de proteine. Prin urmare, este perfect pentru o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați. În plus, oferă corpului minerale importante, de exemplu, potasiu. Conține iod, absolut necesar pentru un metabolism echilibrat.
kcal: 81 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 18,3 g
Grăsimi: 0,9 g
Vitamina A: 6 µg
Vitamina B1: 0,09 mg
Vitamina B2: 0,35 mg
Vitamina B6: 0,29 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,4 mg
Calciu: 14 mg
Fier: 1 mg
Potasiu: 374 mg
Magneziu: 25 mg
Sodiu: 81 mg