Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Peștele: o hrană sănătoasă din apă

Peștele reprezintă, pe lângă produsele din carne și cereale, un aliment de bază al omului. Nu orice pește este potrivit pentru consum; prin urmare, animalele marine comestibile sunt denumite pești comestibili. O altă diferențiere se efectuează pe baza habitatului. O parte din peștii comestibili trăiesc în apă dulce, cealaltă parte în apă sărată.

Informații utile

Peștele are următoarele proprietăți speciale

Știai că nu este posibilă o delimitare strictă a peștilor de apă dulce și de apă sărată, deoarece există și specii care se simt bine în ambele habitate? Interesant este că părțile comestibile ale unui pește nu se numesc carne, ci în general pește, pentru a face o diferențiere clară atât în bucătărie, cât și prin definiție.

Pești proaspeți în detaliu

Informații utile despre peștii de apă sărată

Peștii de apă sărată trăiesc în mare adesea sub formă de bancuri mai mari. Semnele de prospețime la toți peștii de apă sărată sunt pielea strălucitoare puternic colorată, cu un strat mucilaginos limpede ca apa, precum și ochii bombați și strălucitori și pupila neagră. Branhiile trebuie să fie pe lângă corp, de un roșu deschis și fără mucozități, solzii trebuie să fie bine atașați de pește, iar mirosul de mare, cel mult de alge. Carnea peștelui este albăstrie, translucidă, elastică - atunci când este apăsată cu degetul, revine rapid la forma sa inițială.

Peștii de apă sărată pescuiți în largul mării sunt înghețați întregi sau file între -30 și -40 grade și sunt acoperiți suplimentar cu o glazură de gheață sau cu un strat de jeleu de alginat împotriva proceselor oxidative care totuși apar. O metodă mai veche de conservare este sărarea. În acest caz, o denaturare a proteinei din țesutul de pește prelungește durata de conservare a peștelui de apă sărată.

Transportarea peștelui

Pentru transportarea corespunzătoare a peștelui, acesta este așezat pe gheață și transportat în cutii speciale. Cel mai simplu punct de reper pentru verificarea peștilor sunt ochii. Dacă peștele are ochii clari, neînsângerați, este un semn bun. Mai departe, dacă branhiile sunt roșii, adică încă ușor irigate cu sânge, și carnea este elastică, peștele este proaspăt și poate fi consumat fără nicio îndoială. 


Proveniență

De unde provine peștele?

În principiu, peștii sunt împărțiți în pești de apă dulce și pești de apă sărată. Peștii de apă dulce reprezintă doar o mică parte a tuturor speciilor de pește, majoritatea fiind formată din peștii de apă sărată cu peste 20.000 de specii diferite. Atunci când se clasifică în pești de apă sărată sau de apă dulce, apa în care își depun icrele, și nu habitatul predominant, face diferența. Datorită conținutului ridicat de proteine, peștele este un element important al unei diete sănătoase și, de aceea, se regăsește în bucătăria tradițională a multor națiuni. În plus, peștele furnizează acizi grași rari Omega 3 și vitaminele A, D, B2 și B6.


Sezon

Când este sezonul peștelui?

Deși multe specii de pești sunt la vânzare tot anul, acestea sunt pescuite sezonier:

Primăvara

  • Păstrăv
  • Cod
  • Macrou
  • Hamsie
  • Cod negru

Vara

  • Pește-pescar
  • Calcan
  • Crevete uriaș
  • Homar
  • Țipar

Toamna

  • Doradă
  • Eglefin
  • Șalău
  • Midii
  • Somon
  • Langustă
  • Șalău

Iarna

  • Biban de mare
  • Sebastă
  • Somon
  • Cod de Atlantic

Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit peștele și cum se depozitează acesta?

Pești proaspeți în detaliu

Peștele comestibil clasic poate fi preparat și servit în diferite moduri. Cel mai popular este peștele proaspăt. Acesta este netratat și mai poate fi servit și la ceva timp după ce a fost pescuit, dacă este depozitat la rece la punctul de congelare. Peștele poate fi servit crud, fiert, afumat, prăjit și călit. Primul pas este întotdeauna așa-numita „curățare”, adică îndepărtarea solzilor, a înotătoarelor, a oaselor și a măruntaielor. Apoi se condimentează, de cele mai multe ori, cu suc de lămâie și sare și se gătește. Peștele este consumat și crud, mai ales în bucătăria japoneză.



Ingrediente

Ce conține peștele

Peștele este foarte bogat în proteine și, datorită procentului mare de acizi grași Omega 3, este considerat foarte valoros. În plus, aduce un aport bun de iod. Consumul moderat de pește reprezintă o sursă adecvată de substanțe nutritive. Consumul crescut de animale marine, cum ar fi scoicile, homarul, sepia și altele, reduce efectul de păr lipsit de viață, ruperea unghiilor și problemele de piele.