Spanacul: o delicatesă verde
Spanacul este disponibil pe tot parcursul anului. Soiul cu frunze fragede este popular primăvara pentru salate ușoare și proaspete. Pe de altă parte, spanacul de toamnă și de iarnă, ceva mai picant și mai acrișor, cu frunze mai cărnoase, se folosește pentru a da aromă supelor, tocănițelor, quiche-urilor sau tartelor.
Acestea sunt proprietățile speciale ale spanacului
Există aproximativ 50 de soiuri diferite de spanac. În practică, acestea se împart în spanac de primăvară, de vară și de iarnă. Spanacul tânăr, de primăvară și vară, are frunze mai mici, mai fragede și o culoare de un verde mai deschis. Pe de altă parte, spanacul recoltat mai târziu este de un verde intens, iar frunzele tari și cărnoase dezvoltă o aromă mai puternică. Diferitele substanțe amare și acidul oxalic au fost în mare parte reduse. De asemenea, merită menționat baby spanacul, relativ nou, cu frunzele sale mai mici și mai fragede.
De unde provine spanacul?
Spanacul este de fapt de origine orientală și a fost cândva lăudat de poetul arab Ibn al-Awan ca fiind „prințul tuturor legumelor”, și a fost adus în Spania odată cu cultura arabă. De aceea, în Franța i se mai spunea și „erbe d‘espaigne”. Spaniolii au făcut din acesta „espinaca”, care a devenit în cele din urmă „spanac”.
Când este sezonul spanacului?
Spanacul se cultivă în aer liber din luna mai până aproximativ la sfârșitul lunii octombrie. În restul anului, acesta se poate cumpăra din sere, conservat sau congelat.
La ce poate fi folosit spanacul și cum se depozitează acesta?
Spanacul nu este pe gustul tuturor, dar frunzele delicate au devenit un aliment popular. Spanacul de primăvară și de vară este bun ca salată dulce-acrișoară, iar spanacul de iarnă se potrivește în quiche sau ca garnitură delicioasă. Spanacul sau sucul de spanac colorează în verde cartofii, pastele, supele și piftiile. Bucătarii intensifică gustul, de exemplu, cu creson, arpagic sau măcriș. În Haute cuisine, preparatele din spanac se numesc „à la florentine”.
Cum se depozitează spanacul
Spanacul proaspăt trebuie ambalat într-o pungă alimentară și depozitat în compartimentul de legume al frigiderului. Astfel se va păstra timp de trei-patru zile. O altă variantă este să îl congelați. Pentru a face acest lucru, puneți spanacul în prealabil într-o pungă pentru congelator.
Ce conține spanacul
Spanacul este sărac în calorii, grăsimi și carbohidrați, dar bogat în vitamine, minerale și oligoelemente. În special fierul, dar și magneziul, fosforul, potasiul, calciul, iodul și cuprul, precum și cantitățile mari de vitamina C, vitamina A și vitaminele B sunt foarte importante pentru organism. Spanacul susține astfel funcțiile nervilor, pielii, ochilor și formarea celulelor sanguine. Vitamina E acționează ca un protector celular, potasiul drenează, iar vitamina C întărește sistemul imunitar pe termen lung.
kcal: 22 kcal
Carbohidrați: 0,61 g
Proteine: 2,81 g
Grăsimi: 0,3 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,09 mg
Vitamina B2: 0,2 mg
Vitamina B6: 0,22 mg
Vitamina C: 50,58 mg
Vitamina E: 1,35 mg
Calciu: 117 mg
Fier: 3,42 mg
Potasiu: 554 mg
Magneziu: 62 mg
Sodiu: 69 mg