Salata iceberg: un soi de salată proaspătă crocantă
Salata iceberg, numită și salată verde, salată crocantă sau salată creață, este originară din SUA. Aceasta este un soi de salată verde și este potrivită pentru multe feluri de mâncare rece. Numele acestui aliment recent apărut se datorează, în principal, metodei sale de livrare. Pentru ca salata iceberg să se păstreze proaspătă pe distanțe lungi de transport, se adaugă, de obicei, cantități mari de gheață.
Salata iceberg are următoarele proprietăți speciale
Salata iceberg este un ingredient popular în salate și o garnitură clasică pentru preparate din carne, cum ar fi hamburgerii. Salata se poate consuma atât direct crudă, cât și fiartă sau călită. Are un gust proaspăt, consistent și foarte aromat. Se pot consuma atât frunzele, cât și tulpina salatei iceberg – aceasta din urmă având adesea un gust mai amar decât frunzele.
De unde provine salata iceberg?
Salata iceberg este originară din Statele Unite ale Americii și este un soi de salată verde. Pentru a se dezvolta, salata iceberg preferă un climat blând și umed. Condiții de cultivare la fel de bune sunt, de exemplu, în regiunile din sudul și centrul Germaniei, precum și în Spania, Italia și Franța. În plus, salata verde se cultivă în principal în sudul SUA.
Când este sezonul salatei iceberg?
Salata iceberg se recoltează în principal în sezonul mai-octombrie. Semănatul are loc, de obicei, în lunile aprilie-mai. Prin urmare, salata iceberg se găsește pe piață în stare proaspătă mai ales în lunile de vară și de toamnă. Cu toate acestea, datorită metodelor avansate de transport și de conservare, salata iceberg se găsește pe piață pe tot parcursul anului, fie în stare crudă, fie în formă prelucrată.
La ce poate fi folosită salata iceberg și cum se depozitează aceasta?
Salata iceberg este un ingredient popular în salate și o garnitură clasică pentru preparate din carne, cum ar fi hamburgerii. Salata se poate consuma atât direct crudă, cât și fiartă sau călită. La cumpărarea salatei, este necesară o atenție deosebită asupra aspectului capului acesteia. Frunzele trebuie să fie de un verde puternic (sau roșiatice, dacă este cazul) și fine la atingere. Întregul cap poate cântări până la 1,5 kilograme, în funcție de soi.
Cum se depozitează salata iceberg
Salata iceberg trebuie depozitată în compartimentul pentru legume al frigiderului. Popularitatea sa se datorează, cu siguranță, termenului lung de valabilitate. Este comestibilă chiar și după două săptămâni, la o temperatură cuprinsă între unu și patru grade Celsius. Chiar și un cap de salată care a fost deja tăiat este crocant și după câteva zile, cu condiția să fi fost ambalat ermetic în folie alimentară.
Ce conține salata iceberg
Salata iceberg este extrem de săracă în calorii și, prin urmare, este un aliment ideal pentru dietă. În plus, salata iceberg conține un număr mare de substanțe vitale și minerale care susțin sistemul imunitar al organismului și asigură o digestie eficientă. Conținutul relativ ridicat de fibre al salatei iceberg contribuie, de asemenea, la importanța sa pentru sănătate.
kcal: 13 kcal
Carbohidrați: 1,9 g
Proteine: 0,7 g
Grăsimi: 0,3 g
Vitamina A: 73 µg
Vitamina B1: 0,11 mg
Vitamina B2: 0,01 mg
Vitamina B6: 0,03 mg
Vitamina C: 15 mg
Vitamina E: 0,6 mg
Calciu: 19 mg
Fier: 0,4 mg
Potasiu: 160 mg
Magneziu: 5 mg
Sodiu: 2 mg