Sfecla elvețiană: sfaturi, cumpărare, preparare
Atenție! Deși sfecla elvețiană (mangold) este foarte asemănătoare ca aspect și gust cu spanacul, din punct de vedere botanic, aceasta este un nap și, prin urmare, este înrudită cu sfecla roșie. În prezent, însă, se consumă doar frunzele și tulpinile de sfeclă elvețiană (mangold). Am adunat tot ce trebuie să știi despre această legumă de vară.
Ce este sfecla elvețiană?
Sfecla elvețiană (mangold) este o legumă asemănătoare spanacului și, din punct de vedere botanic, este o formă de cultură a napului. La fel ca în cazul colegelor sale, sfecla roșie, sfecla de zahăr și sfecla furajeră, sfecla elvețiană (mangold) aparține subfamiliei Chenopodiaceae și familiei Amaranthaceae. Sfecla elvețiană (mangold) este originară din regiunea mediteraneeană și din Orientul Mijlociu.
Sfecla elvețiană (mangold) cu tulpină lungă are frunze cu o lungime de până la 30 cm. Se consumă atât frunzele, cât și rădăcina. Există diferite variante de sfeclă elvețiană (mangold), de culoare pală, galbenă și verde deschis și închis. Frunzele sunt lucioase până la uscate. În trecut, rădăcinile de sfeclă elvețiană (mangold) se foloseau pentru a obține zahăr, datorită conținutului ridicat de zahăr. Cu toate acestea, sfecla elvețiană (mangold) a fost înlocuită ulterior cu sfecla de zahăr pentru acest proces.
De unde provine sfecla elvețiană (mangold)?
Sfecla elvețiană (mangold) este originară din estul zonei mediteraneene și din Orientul Mijlociu. Planta se cultiva deja din antichitate și era o legumă îndrăgită în Grecia Antică și Roma Antică. Sfecla elvețiană era cultivată și în Imperiul Persan și era considerată o plantă medicinală importantă în Europa Medievală. În secolul al XVI-lea, s-a răspândit în întreaga Europa și a devenit o legumă importantă. Azi, sfecla elvețiană (mangold) se cultivă în principal în țările mediteraneene, precum și în alte regiuni calde din lume. În Europa, se găsește mai ales în sudul Spaniei și al Italiei. În condiții adecvate, sfecla elvețiană (mangold) poate fi cultivată și în regiunile mai reci, în sere, de exemplu.
Unde și cum crește sfecla elvețiană (mangold)?
Azi, sfecla elvețiană (mangold) se cultivă în principal în țările mediteraneene, precum și în alte regiuni calde din lume. În Europa, cele mai importante țări de cultivare a sfeclei elvețiene (mangold) sunt Spania și Italia, dar și Franța, Grecia și Turcia. În plus, sfecla elvețiană (mangold) se cultivă și în America de Nord și Africa de Sud. Sfecla elvețiană (mangold) este o plantă robustă, cultivată de obicei anual. Preferă o locație însorită, cu sol bine drenat, bogat în substanțe nutritive.
Când este sezonul sfeclei elvețiene (mangold)?
În zonele temperate, sfecla elvețiană (mangold) este în plin sezon în lunile de vară, din iunie până în septembrie, aceasta fiind o legumă clasică de vară. Cu toate acestea, din martie până în octombrie, se găsește sfeclă elvețiană (mangold) proaspătă în comerț, care este, în mare parte, de import.
Este sănătoasă sfecla elvețiană (mangold)? valori nutritive, vitamine și minerale
Datorită conținutului său ridicat de minerale și substanțe vitale, sfecla elvețiană (mangold) coaptă este considerată extrem de benefică pentru sănătate. Planta este bogată în vitamina K, vitamina A și vitamina E, precum și în sodiu, magneziu, potasiu și fier. Așadar, sfecla elvețiană (mangold) se folosește adesea în tratarea bolilor respiratorii și, de asemenea, împotriva nervozității. În plus, sfecla elvețiană (mangold) este recomandată pentru disfuncțiile intestinale. Aceasta poate contribui la digerarea grăsimilor, la ușurarea ficatului și la neutralizarea radicalilor liberi care dăunează celulelor. Cu toate acestea, din cauza conținutului relativ ridicat de nitrați, nu se recomandă reîncălzirea repetată a sfeclei elvețiene (mangold).
kcal: 21 kcal
Carbohidrați: 0.069 g
Proteine: 2,13 g
Grăsimi: 0,28 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,1 mg
Vitamina B2: 0,16 mg
Vitamina B6: 0,09 mg
Vitamina C: 39 mg
Vitamina E: 1,5 mg
Calciu: 103 mg
Fier: 2,7 mg
Potasiu: 376 mg
Magneziu: 81 mg
Sodiu: 90 mg
Acidul oxalic din sfecla elvețiană (mangold): ce trebuie să ai în vedere?
Acidul oxalic este un acid organic prezent în multe alimente precum rubarba, spanacul și sfecla elvețiană (mangold). În sfecla elvețiană (mangold) se găsește în special în frunze. Acidul oxalic nu este necesar organismului uman și poate fi toxic în cantități mari. Dacă se consumă cantități prea mari odată sau dacă se consumă cantități mari în mod regulat, pot apărea simptome precum dureri de cap, greață, vărsături și diaree. Pentru a reduce riscul de supradoză, frunzele de sfeclă elvețiană (mangold) trebuie să fie bine spălate înainte de consum. Persoanele care au deja probleme provocate de pietre la rinichi sau alte probleme legate de rinichi trebuie să evite consumul de sfeclă elvețiană (mangold).
Ce sortimente de sfeclă elvețiană (mangold) există?
Există o mare varietate a soiurilor de sfeclă elvețiană (mangold), cu dimensiuni, forme, culori și gust diferite. Noi am făcut o listă a celor mai populare soiuri de sfeclă elvețiană (mangold).
Diferența dintre sfecla elvețiană (mangold) pentru frunze și cea pentru tulpini
Sfecla elvețiană (mangold) poate fi împărțită în două tipuri principale: Sfecla elvețiană (mangold) pentru frunze și cea pentru tulpini:
- Sfecla elvețiană (mangold) pentru frunze are frunze mari, verzi, cu tulpini roșii, galbene sau albe. Frunzele sunt de regulă mai moi decât cele ale sfeclei elvețiene (mangold) pentru tulpini și au un gust mai slab. Sfecla elvețiană (mangold) pentru frunze este ideală pentru salate, smoothie-uri și ca garnitură.
- Sfecla elvețiană (mangold) pentru tulpini, numită și „sfeclă elvețiană (mangold) tip rubarbă”, are tulpini lungi și groase, cu frunze mai late și puțin mai dure și amare decât cele ale celei pentru frunze. Tulpinile sunt disponibile în diferite culori, precum roșu, galben sau alb. Sfecla elvețiană (mangold) pentru tulpini este indicată pentru gătire și coacere, deoarece tulpinile au nevoie de mai mult timp pentru a se frăgezi și astfel aroma se dezvoltă mai bine.
Sfecla elvețiană (mangold) pentru tulpini în diferite culori: Sfecla elvețiană (mangold) roșie, galbenă sau albă
Sfecla elvețiană (mangold) nu este doar versatilă, dar este disponibilă și într-o mulțime de culori.
- Sfecla elvețiană (mangold) roșie, numită și sfeclă elvețiană (mangold) rubinie, are tulpinile și nervurile frunzelor roșii. De regulă, frunzele sunt verde închis. Soiul „Ruby Red” este cel mai cunoscut soi de sfeclă elvețiană (mangold) roșie.
- Sfecla elvețiană (mangold) galbenă are tulpinile și nervurile frunzelor galbene. În mod normal, frunzele sunt mai deschise la culoare decât alte soiuri de sfeclă elvețiană (mangold). Soiul „Golden Sunrise” este cel mai cunoscut soi de sfeclă elvețiană (mangold) galbenă.
- Sfecla elvețiană (mangold) albă, numită și sfeclă elvețiană (mangold) argintie, are tulpinile și nervurile frunzelor albe. În mod normal, frunzele sunt verde închis. Soiul „Fordhook Giant” este cel mai cunoscut soi de sfeclă elvețiană (mangold) albă.
Există și soiuri de sfeclă elvețiană (mangold) cu o combinație de culori diferite. De exemplu, există soiuri cu frunze roșii și verzi sau tulpini galbene și roșii. Anumite soiuri au și combinații de culori neobișnuite, precum frunze roz sau portocalii.
Cumpărarea și depozitarea sfeclei elvețiene (mangold): sfaturi
Sfecla elvețiană (mangold) este o legumă versatilă, care poate fi preparată în multe feluri. Pentru a profita cât mai mult de pe urma ei, îți vom oferi câteva sfaturi utile pentru alegerea și depozitarea sfeclei elvețiene (mangold) proaspete, pentru a se păstra proaspătă și crocantă mult timp.
Cumpărarea sfeclei elvețiene (mangold): ce trebuie să ai în vedere
Când cumperi sfeclă elvețiană (mangold), trebuie să te asiguri că frunzele sunt proaspete și crocante. Ai grijă să nu existe pete maronii pe frunze și să nu fie ofilite. Tulpina trebuie să fie proaspătă și crocantă și să nu prezinte semne de mucegai. Când cumperi sfeclă elvețiană (mangold) deja spălată și tăiată, ai grijă să fie curată și să fie ambalată igienic.
Poți cumpăra sfeclă elvețiană (mangold) congelată?
La fel ca spanacul sau kale, găsești sfeclă elvețiană (mangold) și congelată, de exemplu, la cel mai apropiat magazin Kaufland. Sfecla elvețiană (mangold) congelată este foarte potrivită pentru tocănițe sau supe, dar și pentru smoothie-uri.
Depozitarea sfeclei elvețiene (mangold): cum procedezi
Sfecla elvețiană (mangold) trebuie utilizată cât mai repede posibil, pentru a-și păstra prospețimea și aroma. Dacă vrei să o păstrezi pentru mai mult timp, învelește-o într-o lavetă umedă și depoziteaz-o la frigider. În mod normal, sfecla elvețiană (mangold) rezistă la frigider între 2 și 3 zile. Dacă dorești să congelezi sfecla elvețiană (mangold), este ideal să o blanșezi înainte și apoi să o pui într-un recipient etanș, pe care îl vei depozita ulterior la congelator.
Poți congela sfecla elvețiană (mangold)?
Da, sfecla elvețiană (mangold) poate fi congelată. În acest sens, trebuie blanșată anterior, pentru a-și păstra culoarea, aroma și textura. Blanșează sfecla elvețiană (mangold) timp de 2-3 minute în apă fiartă și scufund-o apoi imediat în apă rece ca gheața, pentru a opri procesul de gătire. Apoi permite uscarea temeinică a acestuia și pune-o într-un recipient închis ermetic. Astfel, sfecla elvețiană (mangold) rezistă la congelator până la opt luni și este gata întotdeauna pentru preparate delicioase.
Cum se prepară sfecla elvețiană (mangold)?
În bucătărie, sfecla elvețiană (mangold) se folosește în special ca legumă. Aceasta se potrivește cu friptură din carne, pește și preparate din ouă. Sfecla elvețiană (mangold) este la fel de gustoasă ca salată, în tocănițe și pe pizza. Frunzele se folosesc ca în cazul spanacului, în timp ce tulpinile se gătesc ca legumă separată. Gustul sfeclei elvețiene (mangold) este mai puternic decât cel al spanacului, care este înrudit cu aceasta, fiind caracterizat de o notă picantă, de nucă. Cu toate acestea, diferitele soiuri de sfeclă elvețiană (mangold) diferă puțin în ceea ce privește gustul. Sfecla elvețiană (mangold) se poate păstra în compartimentul de legume al frigiderului timp de câteva zile fără probleme.
Ce gust are sfecla elvețiană (mangold)?
Gustul de sfeclă elvețiană (mangold) este adesea descris ca o combinație între spanac și napi și are un gust ușor pământiu. În funcție de soi, tulpinile pot fi ușor dulci. Cu toate acestea, gustul sfeclei elvețiene (mangold) variază în funcție de soi și de modul de preparare.
Poți consuma sfeclă elvețiană (mangold) crudă?
Da, sfecla elvețiană (mangold) poate fi consumată crudă. De exemplu, frunzele tinere pot fi folosite în salate. Frunzele au o aromă ușor amăruie și pot fi o bună combinație cu dressingurile dulci și cremoase. Înainte de a le pune în salată, spală temeinic frunzele de sfeclă elvețiană (mangold), pentru a elimina eventualele resturi de murdărie sau nisip.
Ce părți din sfeclă elvețiană (mangold) se pot consuma?
Pe scurt, toate. Atât tulpinile, cât și frunzele, pot fi preparate în mod delicios. De obicei, frunzele sunt mai moi și mai fragede decât tulpinile și au un gust mai puțin intens. Tulpinile sunt mai groase și mai tari, dar au o aromă delicată și care seamănă cu gustul de nuci. Atât frunzele, cât și tulpinile pot fi fierte, călite sau prăjite și sunt ideale ca garnituri sau ca fel principal în preparate precum supe, tocănițe, salate sau quiche.
Poți reîncălzi sfecla elvețiană (mangold)?
Trebuie să ai grijă la fel ca în cazul spanacului. Nu este o problemă să reîncălzești sfecla elvețiană (mangold) de câteva ori, dar trebuie consumată în două zile de la gătire și permite răcirea completă înainte de a o reîncălzi. Încălzește uniform sfecla elvețiană (mangold) pentru a te asigura că reduci la minimum riscul de contaminare cu bacterii.
Pregătirea corespunzătoare a sfeclei elvețiene (mangold) înainte de gătire
- Spală sfecla elvețiană (mangold) temeinic sub jet de apă, pentru a îndepărta murdăria și nisipul.
- Taie tulpina și îndepărtează frunzele stricate sau ofilite.
- Taie frunzele în bucăți sau felii, în funcție de cum vrei să le prepari.
- Deoarece tulpina se gătește mai greu decât frunzele, îți recomandăm să o îndepărtezi și să o gătești separat.
Blanșarea sfeclei elvețiene (mangold): beneficii și instrucțiuni
Blanșarea este o tehnică populară de gătire prealabilă a legumelor, în vederea gătirii ulterioare. Este foarte blândă și se păstrează multe vitamine, dar și culoarea. Îți vom spune cum să blanșezi corect sfecla elvețiană (mangold):
- Spală sfecla elvețiană (mangold) temeinic sub jet de apă, pentru a îndepărta murdăria și nisipul.
- Taie tulpina și îndepărtează părțile stricate sau ofilite. Frunzele trebuie să fie de aproximativ aceeași dimensiune.
- Fierbe apă într-un vas mare. Adaugă un praf de sare. Pune sfecla elvețiană (mangold) în apa fiartă și lasă-o între 2 și 3 minute pentru blanșare. Blanșarea oprește procesul de îmbătrânire al sfeclei elvețiene (mangold), îmbunătățește textura și culoarea.
- Scoate sfecla elvețiană (mangold) din apa fiartă folosind o lingură perforată și pune-o într-un bol cu apă rece ca gheața. Răcirea oprește procesul de gătire și păstrează culoarea și textura sfeclei elvețiene (mangold).
- Scoate sfecla elvețiană (mangold) din apa rece și las-o să se usuce bine. Acum este gata pentru procesarea ulterioară. Sfecla elvețiană (mangold) blanșată este perfectă pentru salate, supe, garnituri pe bază de plante și multe altele.
Fierberea sfeclei elvețiene (mangold)
- Spală sfecla elvețiană (mangold) temeinic cu apă rece, pentru a îndepărta murdăria și nisipul. Taie rădăcinile și părțile stricate.
- Taie sfecla elvețiană (mangold) în felii cu o grosime aproximativă de 2-3 cm.
- Pune suficientă apă la fiert într-un vas. Adaugă puțină sare.
- Adaugă sfecla elvețiană (mangold) în apa care fierbe și amestec-o, astfel încât să fie complet acoperită de apă.
- Lasă sfecla elvețiană (mangold) la gătit între 5 și 7 minute, până devine moale și fragedă.
- Scurge apa și pune sfecla elvețiană (mangold) într-o sită. Spală scurt sfecla elvețiană (mangold) cu apă rece, pentru a opri procesul de gătire.
- Sfecla elvețiană (mangold) gătită poate fi folosită ca garnitură sau ca ingredient pentru alte preparate.
Călirea sfeclei elvețiene (mangold)
Dacă vrei să călești sfecla elvețiană (mangold), metoda este simplă și blândă. Cum procedezi:
- Spală sfecla elvețiană (mangold) temeinic cu apă rece, pentru a îndepărta murdăria și nisipul. Taie rădăcinile și părțile stricate.
- Poți tăia sfecla elvețiană (mangold) în felii mici sau poți adăuga frunzele întregi.
- Încălzește puțin ulei într-o tigaie.
- Acum poți adăuga sfecla elvețiană (mangold) în tigaie și o poți prăji aproximativ 3 minute.
- Adaugă în jur de 5 linguri de apă.
- Gătește-o apoi la aburi cu capacul pus timp de 5-6 minute, până ajunge la consistența dorită.
- Sfecla elvețiană (mangold) călită poate fi folosită ca garnitură sau ca ingredient pentru alte preparate.
Prăjirea sfeclei elvețiene (mangold)
Sfecla elvețiană (mangold) prăjit are un gust deosebit de nucă și este foarte aromată. Îți vom spune cum să faci acest lucru:
- Spală sfecla elvețiană (mangold) temeinic sub jet de apă, pentru a îndepărta murdăria și nisipul. Apoi scutur-o ușor și șterge-o cu un prosop de bucătărie.
- Separă tulpina de frunze. Taie tulpina în bucăți cu o grosime de 2-3 cm și taie frunzele în bucăți cât o îmbucătură.
- Încălzește aproximativ o lingură de ulei în tigaie.
- Pune tulpina de sfeclă elvețiană (mangold) în tigaie și prăjește-o timp de 5 minte, până când se înmoaie și se rumenește ușor.
- Pune frunzele de sfeclă elvețiană (mangold) în tigaie și prăjește-le timp de 5 minute, până când se înmoaie și se rumenesc ușor.
- Acum poți asezona cu sare și piper după gust sau poți adăuga chiar și nucșoară.
- Servește sfecla elvețiană (mangold) fierbinte drept garnitură la carne, pește sau alte legume. O poți servi și ca fel principal cu orez sau paste.
Ce se potrivește alături de sfeclă elvețiană (mangold)?
Sfecla elvețiană (mangold) este foarte versatilă și nu se potrivește doar în garnituri. Află de aici idei și exemple de preparate și garnituri care se potrivesc perfect cu sfecla elvețiană (mangold):
- Preparate pe bază de paste: Sfecla elvețiană (mangold) se potrivește preparatelor pe bază de paste precum linguine cu sfeclă elvețiană (mangold) și usturoi sau lasagna cu sfeclă elvețiană (mangold) și Ricotta.
- Preparate din pește: Sfecla elvețiană (mangold) este o garnitură potrivită pentru preparate din pește, cum ar fi somonul cu sfeclă elvețiană (mangold) sau codul cu sfeclă elvețiană (mangold).
- Preparate din carne: Sfecla elvețiană (mangold) este o garnitură potrivită pentru preparate din carne, cum ar fi pui la cuptor cu sfeclă elvețiană (mangold) sau carne de porc cu sfeclă elvețiană (mangold) și muștar.
- Supe: Sfecla elvețiană (mangold) se poate adăuga în supe precum minestrone sau supa de legume cu sfeclă elvețiană (mangold).
- Risotto: Sfecla elvețiană (mangold) se potrivește și preparatelor de tip risotto, cum ar fi risotto cu sfeclă elvețiană (mangold) și ciuperci sau risotto cu sfeclă elvețiană (mangold) și parmezan.
Poți adăuga următoarele ingrediente alături de sfeclă elvețiană (mangold):
- Cartofi: cartofii copți sau piure sunt ideali alături de sfeclă elvețiană (mangold).
- Orez: poți adăuga sfeclă elvețiană (mangold) în preparatele pe bază de orez, precum risotto sau pilaf.
- Paste: pastele și sfecla elvețiană (mangold) reprezintă o combinație foarte bună.
- Quinoa: quinoa este o alternativă la orez bogată în substanțe nutritive, care se potrivește perfect aromei de nucă.
- Legume la cuptor: morcovii, zucchini sau ardeii grași la cuptor se pot combina perfect cu sfecla elvețiană (mangold).
Dă frâu liber creativității și încearcă diferite combinații pentru a crea preparatul perfect pe bază de sfeclă elvețiană (mangold)!