Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fetică: Rapunzel din bucătărie

Fetica „comună” aparține familiei Valerianoideae și este cunoscută și sub numele de Rapunzel, salată de câmp sau Valerianella locusta. Prin urmare, nu se înrudește cu salata verde pe care o cunoaștem. Este originară din Eurasia și, în special, din Europa de Nord. În prezent, crește în formă sălbatică, de-a lungul câmpurilor și pe marginea drumurilor.

Informații utile

Fetica are următoarele proprietăți speciale 

Fetică proaspătă în detaliu

Fetica este o plantă anuală erbacee, care se poate culege toamna sau iarna. Este considerată o legumă tipică de iarnă și o sursă importantă de vitamine, mai ales în timpul sezonului rece. Plantele cresc până la o înălțime cuprinsă între 5 și 15 centimetri, iar frunzele lor ajung uneori până la o lungime de 10 centimetri. Fetica arată ca o rozetă de frunze.

Deoarece fetica poate avea diferite forme, frunzele sale sunt, de asemenea, foarte diferite. Aspectul acesteia variază de la îngust, la rotund sau ascuțit. Culorile frunzelor variază în diferite nuanțe de verde. În acest sens, sunt valabile: Cu cât frunzele sunt mai închise la culoare, cu atât aroma sa este mai consistentă și mai intensă. 


Proveniență

De unde provine fetica?

Se crede că fetica a fost folosită ca aliment de către oameni încă din perioada neolitică. A fost folosită mai întâi ca medicament, înainte de a fi folosită treptat ca aliment în secolul al XVI-lea. În acest context, fetica a devenit cunoscută ca aliment mai întâi în regiunea Caucazului, înainte de a deveni populară și în Europa. În prezent, fetica se cultivă aproape peste tot în zonele temperate. 


Sezon

Când este sezonul feticii?

Perioada tipică de însămânțare pentru fetică este între lunile martie și septembrie. Fetica se recoltează adesea începând cu luna octombrie, cu condiția ca aceasta să fie cultivată în aer liber. În cazul în care fetica se cultivă în solar, perioada de recoltare tinde să se îndrepte spre noiembrie-februarie. Prin urmare, fetica proaspătă se poate cumpăra din magazin în special în perioada dintre octombrie și februarie. Cu toate acestea, în formă prelucrată, produsele din fetică sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită fetica și cum se depozitează aceasta?

Fetică proaspătă în detaliu

Fetica se poate consuma în formă crudă sau se poate folosi ca ingredient gustos într-o mare varietate de salate. În plus, fetica este ideală și în combinație cu fructe, datorită gustului său relativ neutru sau ușor de nucă. Fetica poate fi depozitată în compartimentul de legume al frigiderului timp de aproximativ o săptămână.


Rețete

Ce puteți găti cu fetică


Ingrediente

Ce conține fetica

Fetică proaspătă în detaliu

Datorită profilului său nutritiv extrem de benefic, fetica reprezintă un mod ideal de a susține sistemul imunitar, în special în lunile de iarnă. În plus, vitamina B pe care o conține asigură un metabolism sănătos.

Valori nutritive
 

kcal: 14 kcal

Carbohidrați: 0,7 g

Proteine: 1,8 g

Grăsimi: 0,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 663 µg

Vitamina B1: 0,07 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,25 mg

Vitamina C: 35 mg

Vitamina E: 0,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 32 mg

Fier: 2 mg

Potasiu: 420 mg

Magneziu: 13 mg

Sodiu: 4 mg