Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Măghiranul: nelipsit pentru cârnați și carne

Măghiranul este o plantă aromatică din familia Lamiaceae. Este originar din Asia Mică, dar s-a răspândit drept condiment în întreaga lume. Această plantă, care este strâns înrudită cu oregano, este populară pentru condimentarea cârnaților și a cărnii. De aici provin și denumirile de „iarbă de cârnat” sau „iarbă de cârnat de ficat”.

Informații utile

Măghiranul are următoarele proprietăți speciale

Măghiran proaspăt în detaliu

Măghiranul aparține familiei Labiatae, la fel ca menta, busuiocul și salvia. Se folosește în stare proaspătă, în care este mult mai aromat, și sub formă de condiment uscat, respectiv tăiat și fărâmițat. Are un gust puternic, dulce amărui. Gustul se aseamănă cel mai mult cu cel de satureja sau de oregano. În timp ce gustul de oregano se caracterizează prin uleiurile esențiale și prin conținutul său de fenoli, măghiranul nu conține acești acizi aromatici complecși, ceea ce explică diferențele de gust și, de asemenea, de miros. Cu toate acestea, măghiranul conține, totuși, uleiuri esențiale. În funcție de temperatură, de sol și de perioada de recoltare, conținutul de uleiuri esențiale poate fi mai mic de 1%, dar poate ajunge și până la 3,5%.


Proveniență

De unde provine măghiranul?

Măghiranul este un soi de plante originar din Asia Mică și face parte din grupul ierburilor aromatice care depind de un climat cald pentru a-și dezvolta întreaga aromă. Se crede că numele său provine din latinescul amaracum sau din grecescul amarakos. Se spune că a fost folosit cuvântul amor (dragoste), deoarece măghiranul era considerat planta zeiței iubirii de către greci și era lăudat în literatura romană ca fiind afrodisiac. 


Sezon

Când este sezonul măghiranului?

Măghiranul este disponibil pe tot parcursul anului. 

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit măghiranul și cum se depozitează acesta?

Măghiran proaspăt în detaliu

Cu aroma sa puternică, măghiranul se potrivește cu toate felurile de mâncare consistente. Piperul, foile de dafin și ienupărul se combină foarte bine ca garnituri, iar usturoiul și alte ierburi se folosesc, de asemenea, împreună cu măghiranul, în special în regiunea mediteraneană. De exemplu, italienii îl folosesc împreună cu usturoiul pentru a prepara sosuri de roșii consistente; în Liguria se folosește împreună cu alte ierburi pentru plăcintele populare de patiserie și în rulourile de legume.  Măghiranul uscat se păstrează foarte mult timp. Atunci când este în stare proaspătă, acesta trebuie folosit în decurs de o săptămână. Se recomandă depozitarea în compartimentul de legume al frigiderului.


Rețete

Ce puteți găti cu măghiran


Ingrediente

Ce conține măghiranul

Măghiranul este considerat o plantă medicinală, datorită substanțelor vegetale secundare pe care le conține, cum ar fi uleiurile esențiale, taninurile și substanțele amare. În plus față de rolul lor important în ceea ce privește mirosul și gustul, se spune că uleiurile esențiale au numeroase efecte benefice asupra sănătății. Se spune că măghiranul are efect expectorant și antispasmodic, ajută la întărirea stomacului și ameliorează durerile musculare. Se spune, de asemenea, că măghiranul are un efect antiseptic, dar acesta este probabil destul de redus în comparație,de exemplu, cu cel al cepei.

Valori nutritive
 

kcal: 50 kcal

Carbohidrați: 7,4 g

Proteine: 2,3 g

Grăsimi: 1,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0,01 mg

Vitamina C: 9 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 350 mg

Fier: 7 mg

Potasiu: 270 mg

Magneziu: 60 mg

Sodiu: 15 mg