Pastele făinoase: diverse și deloc complicate
Pastele făinoase se fac din aluat, așa-numitul aluat pentru tăiței. Acestea conțin doar câteva componente și pot fi preparate rapid și ușor. Ingredientele de bază sunt apa, făina și sarea. În cazul tăițeilor proaspeți, se adaugă și ou, ceea ce le schimbă automat aspectul.
Pastele făinoase au următoarele proprietăți speciale
Pastele făinoase există în foarte multe culturi. Sunt foarte cunoscute datorită utilizării în principal în bucătăria italiană. Dar pastele făinoase sunt produse și în Asia. În Asia, cei mai cunoscuți sunt tăițeii transparenți. Dintre tipurile clasice de tăiței fac parte spaghetele, penne, fussili, ravioli sau chiar macaroanele. Tăițeii alfabet sunt, de asemenea, populari ca garnitură pentru supă.
Cele două mari familii de tăiței
Practic, pastele făinoase se împart în două mari familii. Acestea sunt, pe de o parte, grâul dur și, pe de altă parte, grâul comun. Grâul dur este deosebit de bogat în proteine și gluten, dar conține doar o cantitate mică de amidon. Tăițeii din grâu dur sunt rezistenți la fierbere. Tăițeii din grâu moale sunt fabricați în principal din hrișcă sau orez. Există, de asemenea, paste făinoase făcute atât din grâu dur, cât și din grâu moale.
Producția de paste făinoase
Un aluat clasic de tăiței este format din apă, făină și sare. Se pot adăuga și alte ingrediente pentru a schimba gustul și aspectul pastelor făinoase. Există tăiței verzi rafinați cu frunze de spanac sau tăiței negri cu sepie. Ingredientele aluatului de tăiței trebuie amestecate și apoi frământate puternic. Aluatul trebuie să aibă o consistență netedă și fermă. Apoi se întinde aluatul. Aluatul întins trebuie modelat sub presiune. În acest proces, tăițeii sunt presați printr-o duză specială. Există prese speciale pentru tăiței în acest scop. Forma dorită se obține prin apăsare.
De unde provin pastele făinoase?
Multă vreme, nu s-a putut clarifica complet cine a inventat tăițeii: China sau Italia. În cele din urmă, în 2005, au fost găsiți tăiței într-un vas vechi de 4000 de ani în timpul unor săpături din China. Tăițeii erau un tip de spaghete. Astfel, China este considerată, de fapt, țara de origine a pastelor făinoase. Cu toate acestea, italienii nu au copiat procesul de producție. Pastele făinoase au fost inventate în paralel în mai multe regiuni. Tăițeii existau și în antichitate. În mormintele italiene au fost găsite diverse instrumente pentru fabricarea pastelor, cum ar fi un clește pentru aluat, un făcăleț și un fund de lemn pentru paste.
Au mai fost făcute descoperiri și în Grecia, India și spațiul arab. Arabii au fost primii care au uscat tăițeii pe sârma de rufe pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Metoda a fost apoi adoptată de europeni. În Europa, zona de origine a pastelor făinoase este considerată Sicilia.
Când este sezonul pastelor făinoase?
Pastele făinoase sunt produse pe tot parcursul anului, prin urmare, sunt disponibile în orice moment.
La ce pot fi folosite pastele făinoase și cum se depozitează acestea?
Tăițeii sunt paste făinoase care se consumă fierte. Forma tăițeilor determină cel mai potrivit sos. De regulă, se aplică următoarele: Cu cât un sos este mai gros, respectiv cu cât conține mai multe ingrediente solide, cu atât tăițeii trebuie să fie mai grosieri. Sosurile mai ușoare și mai lichide se potrivesc foarte bine cu pastele subțiri și lungi, cum ar fi spaghetele. În ceea ce privește gustul, tăițeii cu ou se asortează foarte bine cu carnea și sosurile cu smântână. Tăițeii de griș și tăițeii fără ouă au cel mai bun gust în combinație cu legume și sosuri de roșii. Pentru a păstra tăițeii proaspeți pe o perioadă lungă de timp, depozitează-i într-un loc întunecat, răcoros și uscat.