Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fasolea Lima: o sursă bună de proteine pentru vegetarieni

Fasolea Lima, numită și fasole uriașă sau fasole lunară, este originară cel mai probabil din Peru. Aceasta constă din boabe de fasole albe, extrem de mari. În trecut, incașii au cultivat unul dintre cele trei soiuri de fasole. 

Informații utile

Fasolea Lima are următoarele proprietăți speciale 

Fasole Lima proaspătă în detaliu

Fasolea Lima (Phaseolus lunatus) este o plantă folositoare omului și aparține familiei Papilionaceae. Aceasta se cultivă în principal în munții Anzi și în America Centrală. Având în vedere condițiile climatice pe care le preferă, fasolea Lima este un produs de import. Aceasta trebuie gătită înainte de a fi consumată, iar apoi are un gust destul de slab, ușor făinos. Fasolea își păstrează forma chiar și după gătire, ceea ce face ca aceasta să fie potrivită pentru prepararea multor feluri de mâncare.

Fasolea Lima coaptă are o lungime cuprinsă între 1 și 3 cm și o formă ovală, de rinichi. Aceasta este de culoare albă până la crem și, pe alocuri, de culoare închisă. Fasolea Lima nu se poate consuma în stare crudă, ci trebuie mai întâi fiartă, călită sau prăjită. Datorită conținutului ridicat de proteine și fibre, fasolea Lima este un aliment sățios. Prin urmare, este o alternativă interesantă pentru garnituri precum cartofi sau orez. Pentru vegetarieni, fasolea Lima este o sursă bună de proteine.


Proveniență

De unde provine fasolea Lima?

Este foarte probabil ca fasolea Lima să fie originară din Peru, unde a început să fie cultivată cu 2000 de ani î.Hr. Odată cu descoperirea Americii, fasolea Lima a devenit cunoscută și pe continentul european. În prezent, aceasta se cultivă în continuare în principal în Peru și în Mexic și Argentina.


Sezon

Când este sezonul fasolei Lima?

Fasolea Lima se recoltează în principal în lunile de vară și, prin urmare, poate fi numită legumă de vară. Aceasta se dezvoltă într-un climat cald și uscat și are nevoie de soare. Datorită faptului că se usucă sau se congelează imediat după recoltare, fasolea Lima coaptă și produsele alimentare obținute din aceasta sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită fasolea Lima și cum se depozitează aceasta?

Fasole Lima proaspătă în detaliu

Fasolea Lima este un ingredient popular pentru prepararea salatelor sud-americane, precum și a supelor și tocănițelor. De asemenea, aceasta este o garnitură sățioasă pentru mâncărurile sărate. Fasolea Lima uscată se poate depozita pentru o perioadă îndelungată și se vinde de obicei în ambalaje de plastic sau la conservă sau borcan. Aceasta se poate păstra până la un an într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină. Conservele deschise trebuie să fie consumate rapid.


Ingrediente

Ce conține fasolea Lima

Fasolea Lima este pe cât de versatilă, pe atât de sănătoasă. Aceasta este bogată în minerale și fibre, are un conținut ridicat de proteine și conține multe vitamine. Conținutul său nutritiv este aproximativ același cu cel al fasolei verzi. Conținutul său de fier este foarte important. De asemenea, aceasta este mai ușor de digerat decât fasolea verde de grădină. În tradiția aztecă, fasolea Lima a fost menționată chiar ca remediu, ceea ce se datorează cu siguranță efectului său benefic asupra oaselor, mușchilor și inimii.

Valori nutritive
 

kcal: 307 kcal

Carbohidrați: 45 g

Proteine: 20,6 g

Grăsimi: 1,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,5 mg

Vitamina B2: 0,19 mg

Vitamina B6: 0,47 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,13 mg

 

Minerale

 

Calciu: 89 mg

Fier: 6,8 mg

Potasiu: 1750 mg

Magneziu: 216 mg

Sodiu: 13 mg