Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Linte: convingătoare datorită diverselor minerale

Este mică și discretă, disponibilă în diferite culori și poate fi preparată în nenumărate moduri delicioase. Vorbim despre linte, o leguminoasă utilizată în bucătăriile din întreaga lume. Află din dicționarul nostru de alimente cum se prepară în mod ideal, precum și ce sortimente poți încerca și multe altele. 

 Definiție

Ce este lintea?

Diverse sortimente de linte proaspătă în boluri pe un tocător din lemn, în stânga, pe tocător, se află o lingură neagră

Lintea este o leguminoasă care se consumă în întreaga lume și este unul dintre cele mai vechi alimente cunoscute. Există sortimente nenumărate cu diverse culori în întreaga lume, cu proprietăți diferite. Sortimentele au arome pământii și de nuci diferite și sunt se pot găti în diverse moduri. Lintea este foarte sățioasă, ieftină și bogată în substanțe nutritive. 


Caracteristici botanice și proveniență

Clasificarea botanică și proveniența lintei 

Lintea se cultivă și se recoltează de aproximativ 8.000 de ani, dar cui i-a venit prima dată această idee? Și cu ce alte plante comestibile se înrudește lintea? Aici îți oferim răspunsurile.

Caracteristicile botanice ale lintei: Leguminoase

Lintea culinară (lat. Lens culinaris) este o plantă anuală erbacee, cu tulpină păroasă. Aceasta crește până la o înălțime cuprinsă între 20 și maximum 50 cm. Genul Lens aparține subfamiliei Papilionaceae (la fel ca mazărea, alunele și fasolea), care aparțin, la rândul lor, familiei leguminoaselor. De obicei, în păstaia plantei, se coc între trei și șapte boabe de linte sau semințe. În funcție de soi, interiorul lintei este galben, portocaliu, crem sau maro și devine făinos și moale după gătire.

De unde provine lintea?

Originea lintei se poate restrânge la zona Orientului Mijlociu, unde forma sa originală a fost cultivată de câteva mii de ani. De acolo, lintea s-a răspândit și în Europa și Africa. În prezent, lintea se cultivă aproape peste tot în lume. Turcia, Franța, Canada și India sunt principalele țări care cultivă lintea și exportă cele mai multe produse din linte.


Sezon

Când este sezonul lintei?

În zonele principale de cultivare, lintea se recoltează din mai până toamna. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, o cumperi uscată sau la conservă și astfel nu depinde de sezon. Dacă îți cultivi propria linte, vei putea recolta păstăile coapte cam la mijlocul lunii august.

Ofertele noastre actuale de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Sortimente

Ce sortimente de linte există?

Există o mare varietate de sortimente, culori și dimensiuni de linte. Gustul variază, ca urmare a diferențelor fine de nuanță și consistență. Timpii de gătire variază însă semnificativ. Ca regulă de bază se aplică: cu cât este mai mică lintea, cu atât este mai aromată și este mai redus timpul de gătire.

Lintea de masă: lintea maro

Lintea de masă: lintea maro

În funcție de timpul de depozitare, lintea de masă poate fi de la verde la maro și are un diametru de 6-7 milimetri. Probabil este cel mai cunoscut soi de linte și este, de obicei, folosit în conserve și în preparate tradiționale din regiunea Swabia, precum „linte cu Spätzle”. Lintea maro are un gust subtil și pământos și devine foarte moale după fierbere.

Lintea roșie

Lintea roșie

Lintea roșie este decorticată și are un diametru de aproximativ patru milimetri. Este mai dulce și mai cremoasă după fierbere decât lintea de masă nedecorticată. Lintea roșie se utilizează frecvent în bucătăriile orientale și indiene și este delicioasă în curry-uri, dar și în piureuri și chifle.

Lintea galbenă

Lintea galbenă

Lintea galbenă se comportă la fel ca lintea roșie, are aproximativ același diametru și este, de asemenea, decorticată. Deoarece nu are coajă, conține mai puține substanțe nutritive, dar este mai ușor de digerat decât lintea nedecorticată. Și lintea roșie se utilizează frecvent în preparate precum tocănițe cremoase, curry și supe.

Lintea verde

Lintea verde

Lintea verde are o grosime de aproximativ 3-4 milimetri, coaja este verde închis până la albastră sau maro și este deseori plăcut marmorată. Această linte este mai fermă decât cele galbene, maro și roșii, are un gust de nuci și se poate utiliza și în salate sau ca garnitură.

Lintea Puy

Lintea Puy

Lintea Puy este linte verde, dar este un sortiment extrem de fin. Lintea este cultivată în Puy-en-Velay, în zona de sud-est a regiunii Lyon, la o altitudine de până la 1.200 de metri; denumirea acesteia este de origine controlată. Lintea mică, de culoare gri-verzuie, are un diametru de aproximativ patru centimetri și o coajă netedă. Este iute și aromată și gustul amintește ușor de castane. Lintea Puy, numită și „caviar de Velay” are un timp de fierbere relativ scurt și își menține fermitatea. Astfel, este ideală în salate sau ca garnitură.

Lintea Beluga: lintea neagră

Lintea Beluga: lintea neagră

Lintea Beluga este deosebit de fină. Denumirea acestei leguminoase mici și negre provine de la asemănarea ei cu caviarul cu aceeași denumire. Mai este numită caviarul vegetarian sau lintea caviar. Are un diametru de doar 2-3 milimetri, își menține fermitatea după fierbere și capătă o aromă fină, de nuci. Este perfectă pentru utilizarea în salate și garnituri.


Valori nutritive

Valorile nutritive ale lintei: calorii, vitamine și minerale

Linte proaspătă în detaliu

Lintea conține cantități mari de acid folic, care este necesar pentru formarea sângelui și a sistemului osos. În plus, aceasta conține numeroase fibre alimentare și o mulțime de minerale care sunt benefice pentru digestie.

Valoare nutritivă
 

kcal: 329 kcal

Carbohidrați: 49,3 g

Proteine: 23,5 g

Grăsimi: 1,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,45 mg

Vitamina B2: 0,26 mg

Vitamina B6: 0,57 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 1,14 mg

 

Minerale

 

Calciu: 71 mg

Fier: 7,5 mg

Potasiu: 840 mg

Magneziu: 129 mg

Sodiu: 36 mg


Sănătate

Este sănătoasă lintea?

La fel ca toate leguminoasele, lintea este foarte sănătoasă și ar trebui să fie inclusă în meniu de mai multe ori pe săptămână.

Lintea: o sursă de proteine din plante

Lintea reprezintă o sursă importantă de proteine și este o bună alternativă la Quark, carne și ouă. Aceste leguminoase conțin în total șapte aminoacizi esențiali. Datorită conținutului ridicat de proteine și de fibre, lintea asigură sațietatea repede și pe termen lung.

Mineralele din linte

Calciul, potasiul, fosforul și magneziul prezente din abundență în linte susțin metabolismul și susțin sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a celui muscular. Având o doză semnificativă de zinc, leguminoasele susțin unghiile și părul.  

Acidul fitic din linte: dăunător?

Anumite alimente, precum cerealele și leguminoasele (și astfel, lintea) conțin antinutrienți, care inhibă absorbția mineralelor importante. Acidul fitic este un astfel de antinutrient. Cu toate acestea, prin înmuiere și fierbere, acești acizi sunt distruși în mare parte și, pentru că nu mănânci linte crudă, nu există astfel niciun pericol.

Lintea provoacă balonare?

Mai ales lintea nedecorticată este bogată în fibre și alte substanțe greu digerabile, putând provoca balonare și dureri de stomac. Cu toate acesta, înmuierea leguminoaselor le face mai ușor de digerat. Lintea roșie și cea galbenă este decorticată și astfel este mai ușor de digerat.

Important: După înmuiere, spală temeinic lintea și fierbe-o în altă apă. Anasonul, pătrunjelul și ghimbirul fac lintea mai ușor de tolerat. 


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea lintei

Datorită ușurinței de depozitare și durabilității ridicate, lintea se poate cumpăra în cantități mari. Astfel vei avea întotdeauna ingredientul de bază pentru un preparat delicios și sățios în dulap.

Cumpărarea lintei: uscată sau la conservă

Cumpără linte uscată sau la conservă în funcție de rețetă și de cât timp ai la dispoziție. Lintea uscată, nedecorticată, trebuie să fie întâi înmuiată. Lintea uscată este mai ușor de porționat și, în plus, ai avantajul de a produce mai puține deșeuri, deoarece este disponibilă în ambalaje mai mari.

Cât de mult se poate depozita lintea?

Aruncă o privire pe ambalaj: de regulă, lintea la conservă are un termen de valabilitate de câțiva ani. Lintea uscată are un termen de valabilitate de aproximativ un an, iar dacă este decorticată, de aproximativ jumătate de an. Lintea trebuie să fie depozitată într-un loc uscat și răcoros.

Poate fi congelată lintea gătită?

Poți congela cu ușurință linte gătită; în mod ideal, folosește o pungă pentru congelare sau o caserolă din plastic, atât timp cât sunt etanșe. Trebuie să decongelezi și să folosești lintea în decursul a câteva luni. 


Pregătire

Fierberea lintei: cum se procedează

Uneori sunt prea moi, alteori și pe jumătate crude, dar gătirea lintei nu este dificilă, trebuie doar să respecți câteva reguli.

Câtă linte de persoană?

Dacă lintea este ingredientul principal al preparatului tău, recomandăm în jur de 100 de grame de linte negătită de persoană. Dacă are un rol minor, de exemplu, în salate sau tocănițe, sunt suficiente între 50 și 70 de grame de persoană.

Lintea trebuie să fie înmuiată?

Lintea mai mare, nedecorticată, precum lintea de masă, trebuie să fie înmuiată, pentru a fi mai ușor de digerat. În plus, se reduce și timpul de gătire. Le poți lăsa pur și simplu la înmuiat la temperatura camerei, în apă nesărată, peste noapte. Înmuierea nu este necesară pentru lintea mică (roșie, galbenă).

Cum se fierbe lintea?

Cum să gătești leguminoasele delicioase:

  • dacă este necesar, înmoaie lintea în avans.
  • Aruncă neapărat apa în care ai înmuiat-o, deoarece aceasta conține substanțele care produc balonare.
  • Spală lintea (chiar dacă nu a fost înmuiată).
  • Deoarece lintea face puțină spumă la fierbere, recomandăm să folosești un vas mai mare.
  • Ca regulă de bază se aplică: Apa trebuie să fie în cantitate dublă față de linte. Dacă ai nelămuriri, consultă informațiile de pe ambalaj.
  • Pune lintea și apa într-un vas și lasă apa să fiarbă.
  • Când apa fierbe, redu temperatura și lasă să fiarbă la foc mic până când lintea este gata. Amestecă ocazional.

Fierberea lintei: pentru cât timp?

Aici îți prezentăm informații generale despre timpii de fierbere în funcție de sortimentele diferite:

Sortiment

Timp de fierbere fără înmuiere

Timp de fierbere pentru lintea înmuiată

Linte de masă

45-60 de minute

Aprox. 30 de minute (recomandat)

Linte roșie/galbenă

10-15 minute

Nerecomandat

Linte verde/Puy

25-30 de minute

Aprox. 20 de minute (opțional)

Linte Beluga

25-30 de minute

Aprox. 20 de minute (opțional)


Utilizare

Ce poți face cu lintea?

Linte proaspătă într-un bol așezat pe un tocător din lemn

Lintea este ideală pentru prepararea supelor și tocănițelor, dar și ca garnitură pentru mâncărurile mai consistente și ingredientul perfect pentru o salată sățioasă.

Ce linte se potrivește în supe și tocănițe?

Deoarece lintea de masă este nedecorticată și coaja se deschide în timpul fierberii, aceasta devine cremoasă și fragedă. Astfel, are consistența perfectă pentru supe și tocănițe!

Ce linte se potrivește în preparatele de tip curry?

Lintea galbenă și roșie este ideală pentru curry, Daal indian sau creme tartinabile. Acestea se descompun ușor la gătit, absorb bine gustul mirodeniilor și dau preparatelor o culoare frumoasă.

Lintea ca garnitură sau în salate

Lintea Beluga și Puy își mențin fermitatea și forma la fierbere și nu se descompun. Arată de departe cel mai bine și se potrivesc în salate și garnituri.

Germinația lintei: iată cum se procedează

Lintea are un gust de nuci delicios și conține o cantitate mare de biotină și vitamina C, iar multe minerale se înmulțesc în germeni. Lintea germinată poate fi consumată crudă sau fiartă și este mai ușor de digerat. Doar lintea nedecorticată poate fi germinată; lintea de masă, de exemplu, este ideală în acest sens

Cum se germinează lintea:

  • Se lasă lintea la înmuiat timp de 12 ore.
  • Se pune într-o sită și se acoperă cu un capac.
  • Se lasă la germinat 3 zile, apoi se spală temeinic cu apă rece de două ori pe zi.

Rețete

Ce puteți găti cu linte



Te-ar putea interesa și: