Bananele: gustarea dulce perfectă
Există 70 de soiuri de banane, aproape toate provenind din Asia și din Pacificul de Vest. Acest fructe apreciate sunt consumate acum peste tot în lume. Bananele sunt apreciate de mulți dintre noi ca gustare între mese sau ca ingredient în salatele de fructe. Dar există și soiuri care, datorită gustului, sunt mai potrivite pentru prăjire și coacere.
Banana are următoarele proprietăți speciale
Bananele sunt printre cele mai apreciate fructe. În Europa, se consumă în principal așa numitele banane comestibile (sau banane pentru desert). În alte țări, dar mai ales în țările asiatice sau cele din America Centrală, se utilizează și bananele plantain, ceva mai mici decât soiul menționat anterior. Dar toate bananele au ceva în comun: atrag atenția prin culoarea galben deschis, forma curbată și conținutul ridicat de minerale, vitamine și fibre.
De unde provin bananele?
Bananele sunt originare din Asia de Sud-Est. Ulterior, au ajuns în Africa și Caraibe. Azi, producătorii și exportatorii principali de banane sunt în America Centrală și de Sud. Câteva exemple sunt Costa Rica, Ecuador, dar și Brazilia, Panama și Guatemala. Cu toate acestea, bananele sunt originare din estul Asiei. După ce au fost importate în Europa de comercianți, s-a decis introducerea și cultivarea lor și în Caraibe, aceasta devenind apoi principala regiune exportatoare.
Când este sezonul bananelor?
Bananele sunt disponibile tot timpul anului.
La ce se pot folosi bananele și cum se depozitează?
Bananele coapte sunt ideale în preparate la cuptor, deserturi sau smoothie-uri. De asemenea, sunt gustoase și în salate de fructe, în care se pot adăuga felii subțiri. Pe lângă folosirea ca ingrediente în felurile de mâncare coapte, bananele sunt ideale mai ales ca gustare între mese. Pe de altă parte, în țările de origine, în gastronomie, se utilizează doar bananele plantain. Deoarece acestea sunt mai făinoase, nu sunt recomandate pentru consumul în stare crudă.
Cum se depozitează bananele
Bananele proaspete se pot depozita la temperatura camerei. Bananele curățate de coajă trebuie consumate repede, deoarece devin maronii. Dacă folosești banane proaspete în salata de fructe, adaugă puțin suc de lămâie pentru ca acestea să nu își schimbe culoarea.
Ce conțin bananele
Bananele sunt o sursă excelentă de energie pentru sportivi. Potasiul din banane este important pentru musculatură, sistemul nervos și inimă. De asemenea, sunt bogate și în magneziu și vitamina B6. Conțin fier, acid folic și cupru, precum și betacaroten.
kcal: 88 kcal
Carbohidrați: 20 g
Proteine: 1,2 g
Grăsimi: 0,2 g
Vitamina A: 8,5 µg
Vitamina B1: 0,05 mg
Vitamina B2: 0,06 mg
Vitamina B6: 0,37 mg
Vitamina C: 11 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Calciu: 8 mg
Fier: 0,3 mg
Potasiu: 382 mg
Magneziu: 31 mg
Sodiu: 1 mg