Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Papaya: tropical, dulce și suculent

Planta de papaya face parte din familia pepenilor, arborele de papaya fiind o plantă dreaptă, erbacee, care crește până la o înălțime de opt metri. Arborele de papaya se mai numește și arbore de pepene.

Informații utile

Papaya are următoarele proprietăți speciale

Papaya proaspăt în detaliu

Papaya este un fruct tropical, cu multe proprietăți pozitive pentru sănătate și un adaos delicios pentru o alimentație sănătoasă. Fructele de papaya, cu o formă asemănătoare perelor, aparțin fructelor bace și se formează din florile albe ale arborelui de papaya. Fructele de papaya sunt alungite sau ovale și, în funcție de locul de proveniență, pot avea o lungime cuprinsă între 15 și 40 cm și pot ajunge la o greutate de 5 kg. În funcție de gradul de coacere, culoarea cojii variază de la verde la galben. Pulpa fructului este portocalie până la roșie și în interiorul fructului se găsesc numeroși sâmburi negri, conici. Se poate folosi tot fructul, cu excepția cojii.

Ce gust are papaya?

Gustul fructului de papaya copt este delicat, dulce și semănă cu pepenele galben. Fructele necoapte sunt foarte tari și amare.


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența fructului de papaya

Papaya este un fruct tropical, care este foarte apreciat datorită gustului dulce și avantajelor pentru sănătate. Papaya este originar din America Centrală și de Sud și în prezent se cultivă în multe regiuni ale lumii. De asemenea, caracteristicile botanice sunt fascinante, așa că le vom discuta mai jos.

Caracteristicile botanice ale fructului de papaya

Papaya (Carica papaya) este o plantă tropicală care aparține familiei pepenilor (Caricaceae) și care poate crește până la o înălțime de 10 metri. Papaya este cunoscut datorită fructelor mari, ovale, cu pulpă portocalie și sâmburi negri. Frunzele de papaya sunt mari și palmate, cu șapte loburi. Planta poate fi monoică sau dioică, ceea ce înseamnă că florile pot fi de sex masculin, feminin sau hermafrodite pe aceeași plantă. Florile sunt de culoare galben-verzuie și au un miros plăcut. Papaya este o plantă cu creștere rapidă, care poate produce fructe după doar nouă luni. Are nevoie de o climă caldă și de umiditate ridicată pentru a se dezvolta. Preferă solurile nisipoase și nu tolerează retenția de apă. Înmulțirea se realizează prin sâmburii care pot fi obținuți din pulpa fructului.

De unde provine papaya?

Papaya este originar din sudul Mexicului și din America Centrală. În prezent, putem întâlni papaya sălbatic în sudul Mexicului și în Costa Rica. Fructele de papaya cultivate provin din zonele tropice și reprezintă recolte foarte importante. Zonele de cultivare preferate sunt în Brazilia, Costa Rica, Peru, Cuba, Kenya, Mexic, Australia, Indonezia și India. 


Sezon

Când este sezonul fructelor de papaya?

Sezonul de papaya variază în funcție de regiunea de cultivare și de climă. În regiunile tropice precum America Centrală și de Sud, Asia și Africa, papaya se poate recolta pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în regiunile temperate, papaya se recoltează de obicei vara și toamna, când vremea este caldă și însorită. În comerț, papaya este disponibil pe tot parcursul anului.

Ofertele noastre actuale de fructe și legume 

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Valori nutritive

Ce conține papaya: calorii, vitamine și minerale

Papaya conține multe vitamine și minerale importante. Este bogat în vitaminele C, A, E și betacaroten, toate fiind benefice sistemului nostru imunitar. În plus, este o sursă importantă de magneziu, potasiu și calciu. Vitaminele B întăresc sistemul nervos.

Valoare nutritivă
 

kcal: 32 kcal

Carbohidrați: 7,1 g

Proteine: 0,5 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 9,2 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 80,9 mg

Vitamina E: 0,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 28 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 191 mg

Magneziu: 41 mg

Sodiu: 3 mg


Sănătate

Este sănătos papaya?

Papaya este o sursă excelentă de vitamine și minerale importante. Fructul exotic poate fi inclus într-o dietă echilibrată, pentru a furniza o mulțime de avantaje pentru sănătate.

Vitamina C în papaya

Papaya este un fruct exotic, bogat în vitamina C. Vitamina C, cunoscută și ca acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, care se găsește în multe fructe și soiuri de legume și care joacă un rol important în corpul uman. Papaya este o adevărată bombă de vitamina C, deoarece un papaya mediu conține o cantitate mai mare de vitamina C decât este necesară corpului nostru. Vitamina C întărește sistemul imunitar, susține vindecarea rănilor și îmbunătățește absorbția fierului în corp.

Papaya conține multe minerale importante.

Papaya este o adevărată comoară, având minerale importante pentru o alimentație sănătoasă. În plus, este o sursă excelentă de potasiu, un mineral important pentru reglarea tensiunii arteriale normale. De asemenea, potasiul este important pentru reglarea contracțiilor musculare și ajută la menținerea unui ritm cardiac normal. Papaya conține și calciu, care susține sănătatea sistemului osos. Magneziul este o minerală importantă implicată în mai multe procese metabolice importante din corp. Acesta susține funcționarea normală a sistemului nervos și a musculaturii, susține producția de energie și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, papaya conține și magneziu, un alt avantaj pentru sănătate al acestui fruct exotic. Concentrația ridicată de minerale și vitamine importante fac din papaya o alegere sănătoasă pentru o dietă echilibrată și susțin sănătatea și starea de bine.

Papaya și superenzima

Secretul din spatele proprietăților de susținere a sănătății ale fructului de papaya este substanța denumită papaină. Papaina este o enzimă existentă în concentrații ridicate în papaya. Aceasta susține digestia, prin facilitarea descompunerii proteinelor. Astfel, pulpa fructului de papaya poate fi digerată mai ușor, îmbunătățind absorbția de nutrienți.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea fructului de papaya: sfaturi

Papaya este un fruct exotic cunoscut datorită dulceții, sucului și proprietăților sale de susținere a sănătății. Dacă dorești să cumperi papaya, este important să știi ce să cauți atunci când alegi fructul perfect. De asemenea, depozitarea corectă a fructului de papaya este importantă, pentru a-și păstra prospețimea și calitatea. În această secțiune vei afla sfaturi utile pentru cumpărarea și depozitarea fructului de papaya.

De unde poți cumpăra papaya?

Poți cumpăra papaya de la cel mai apropiat magazin alimentar, cum ar fi cel mai apropiat magazin Kaufland.

Când este copt papaya?

Primul indiciu pentru gradul de coacere al unui papaya este culoarea. Coaja unui papaya copt trebuie să fie galben puternic până la portocaliu. Coaja verde arată că fructul nu este copt încă. De regulă, cu cât este mai intensă culoarea cojii, cu atât este mai copt papaya. Textura este un alt indicator al gradului de coacere. Un papaya copt trebuie să se simtă ca un avocado copt – puțin moale, dar nu excesiv. Dacă poți apăsa ușor pe un fruct de papaya, de obicei este copt. Dacă încă este tare, nu este încă copt, iar dacă este foarte moale, înseamnă că probabil este prea copt. Și mirosul de papaya poate indica gradul de coacere. Un papaya copt emite un miros dulce, plăcut, în timp ce unul necopt miroase foarte slab sau chiar deloc. Dacă poți simți mirosul unui papaya, acesta este copt sau aproape copt.

Este important de știut și că papaya continuă să se coacă și după cules. Dacă ai cumpărat un papaya mai necopt, îl poți depozita la temperatura camerei pentru a se coace. Pentru a grăbi procesul de coacere, poți pune papaya într-o pungă de hârtie, deoarece aceasta captează gazul etilenă natural și grăbește procesul de coacere.

Cum se păstrează fructele de papaya proaspete

Fructele de papaya sunt sensibile și se pot strica ușor. Este indicată depozitarea lor într-un loc uscat și ferit de lumina soarelui. De asemenea, sunt sensibile la frig. Fructele coapte se pot depozita în frigider, doar la temperaturi de peste șapte grade. Papaya poate fi cumpărat și tăiat în bucăți sau feliat, apoi congelat sau confiat. Astfel rezistă mai mult.


Utilizare și pregătire

Pregătirea și consumul de papaya: cum procedezi

Coaja fructului de papaya are dungi sau pete galbene, iar fructul se coace și după cules. Chiar și papaya necopt se poate folosi, asemenea legumelor, pentru sosuri și feluri de mâncare. În bucătăria asiatică, fructele necoapte se foloseau în salate. Fructele coapte de papaya sunt foarte dulci. Alături de sucul de lămâie sau de ghimbir, gustul este și mai intens. Chiar și sâmburii de papaya sunt comestibili. Au un gust picant.

Se poate consuma papaya necopt?

Un papaya necopt nu este la fel de gustos ca unul copt, deoarece are un gust amar și o consistență fermă. Cu toate acestea, există metode de preparare a unui papaya necopt pentru a-l face comestibil. Este important de menționat că papaya necopt conține papaină, o enzimă nerecomandată consumului uman în cantități mari, deoarece poate provoca indigestie. Astfel, papaya necopt trebuie consumat cu moderație și numai după ce a fost preparat în mod corespunzător.

Cum se mănâncă papaya?

Pulpa de papaya este suculentă și are o textură moale. Se poate mânca direct din coajă cu lingura sau se poate tăia în bucăți și se poate adăuga în salate, salate de fructe, smoothie-uri sau alte preparate. Un sfat apreciat este de a stropi pulpa fructului cu puțin suc de lămâie pentru a-i intensifica aroma. Datorită gustului dulce, texturii moi și nutrienților sănătoși, papaya este versatil și delicios în diferite moduri de preparare și mâncăruri. Încearcă și lasă versatilitatea fructului de papaya să te inspire!

Cum se decojește papaya?

Dacă vrei să savurezi un papaya, este important să știi cum să îl tai corect. Aici îți prezentăm câțiva pași simpli pentru a decoji un papaya:

  1. Spală papaya temeinic sub jet de apă rece pentru a îndepărta bacteriile de pe coajă.
  2. Folosește un cuțit de bucătărie ascuțit pentru a îndepărta capetele fructului de papaya.
  3. Acum folosește un decojitor sau un cuțit pentru a îndepărta coaja exterioară folosind mișcări verticale de sus în jos.
  4. Ai grijă să nu tai prea adânc pentru a nu pierde din pulpa zemoasă.
  5. Odată ce coaja a fost îndepărtată, poți tăia papaya în jumătate și poți îndepărta sâmburii negri din interior cu o lingură.

Sfat: Dacă papaya nu este copt încă, coaja poate fi destul de tare. În acest caz, lasă papaya la temperatura camerei aproximativ două zile, pentru a se coace, înainte de a-l tăia și consuma.

Cum se taie corect un papaya?

Tăierea unui papaya poate părea dificilă la început, dar cu tehnica adecvată este chiar ușoară. Aici îți oferim instrucțiuni pentru a tăia un papaya corect:

  1. Spală papaya temeinic sub jet de apă rece pentru a îndepărta bacteriile de pe coajă.
  2. Apoi folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia ambele capete ale fructului de papaya.
  3. Taie acum papaya pe lungime folosind un cuțit, astfel încât să poți vedea sâmburii negri din interior.
  4. Folosește o lingură pentru a îndepărta cu atenție sâmburii.
  5. Taie cele două jumătăți de papaya în felii subțiri sau în cuburi, în funcție de modul în care dorești să le servești.
  6. Alternativ, poți scoate pulpa din coajă folosind o lingură și o poți tăia apoi după cum dorești.
  7. Poți folosi un cuțit pentru a tăia în cuburi pulpa fructului înainte de a o scoate din coajă și apoi poți folosi o lingură pentru a scoate cuburile.

Se pot consuma sâmburii de papaya?

Da, sâmburii de papaya sunt comestibili și pot fi utilizați în diverse moduri. Se pot utiliza proaspeți, uscați sau măcinați. Le poți utiliza ca mirodenie în sosuri, dressinguri, marinade sau ca ingredient în smoothie-uri, salate sau produse de panificație. Pentru a măcina sâmburii de papaya, scoate-i din fruct și lasă-i să se usuce la aer. Apoi îi poți măcina într-o pulbere fină folosind un mojar sau cu o râșniță pentru cereale.

Sfat: Recomandăm consumul de sâmburi de papaya în cantități moderate, deoarece au un gust puternic și pot provoca indigestie în cantități ridicate. Femeile însărcinate, cele care alăptează sau persoanele cu alergii sau stomac sensibil trebuie să consulte un medic înainte de a consuma sâmburi de papaya.

Cum poți pregăti papaya verde

Papaya verde, cunoscut și ca papaya necopt, este un ingredient versatil care se poate utiliza în diverse preparate. Cu o tehnică de pregătire corectă, te poți bucura de gustul și textura unice ale unui papaya necopt în propria bucătărie. Aici îți oferim indicații pentru a putea pregăti un papaya verde și îți sugerăm ce preparate poți face cu acesta:

  1. Spală temeinic papaya sub jet de apă rece și îndepărtează coaja folosind un cuțit ascuțit sau un decojitor. Apoi taie papaya în jumătate și îndepărtează sâmburii.
  2. Taie papaya verde în felii sau fâșii subțiri folosind un cuțit ascuțit sau un decojitor. Îl poți tăia și în alte forme în funcție de cum dorești să îl folosești.
  3. Pentru o textură mai fină, poți blanșa feliile sau fâșiile de papaya verde în apă clocotită timp de 1 sau 2 minute și apoi le poți pune în apă rece.
  4. Papaya verde se poate marina într-o marinadă din suc de lămâie, lime, oțet sau sos de pește, pentru a-i dezvolta aroma și pentru a-l frăgezi.
  5. Deseori, papaya verde se folosește în salate exotice precum „Som Tam” thailandeză sau „Goi Du Du” vietnameză. Se poate utiliza ca ingredient și în supe, preparate curry sau în pachețele de primăvară ori rulade.

Sfat: Poți fermenta și papaya verde cu sare și mirodenii și depozitându-l într-un loc răcoros timp de câteva zile. Astfel își dezvoltă o aromă mai acră interesantă și devine mai fraged.


Rețete

La ce poți folosi papaya



Alte articole interesante