Kiwi: fructul tropical pufos
Kiwi se găsește atât în țările subtropicale, cât și în cele cu climă temperată. A fost descoperit în China. Din China, fructul a ajuns în Noua Zeelandă, sub denumirea de agrișă chinezească, iar acolo a fost redenumit după animalul reprezentant al Noii Zeelande, pasărea kiwi.
Kiwi are următoarele proprietăți speciale
Coaja fructului de kiwi este pufoasă, iar pulpa fructului este verde, cu sâmburi mici și negri. Fructul este dulce și zemos și asemănător agrișelor. Planta aparține genului Actinidia. Există aproximativ 60 de soiuri diferite de plante de kiwi.
Plante cățărătoare cu frunze mari
Forma, puful și culoarea fructelor variază. Sunt diferite și la gust. Plantele cățărătoare pot ajunge până la zece metri înălțime. Frunzele plantei sunt acoperite de peri, pot fi rotunde, ovale sau sub formă de inimă și pot avea până la 15 centimetri lățime. Plantele de kiwi încep să înflorească primăvara. Diametrul florilor poate ajunge până la 5 centimetri. Din ele se dezvoltă fructele cu lungimea de până la 8 centimetri, până toamna târziu. Kiwi este o plantă dioică.
De unde provine kiwi?
Kiwi este originar din China, de unde provine și denumirea de agrișă chinezească. La începutul secolului al XX-lea, profesoara Mary Isabel Fraser a importat fructele kiwi în Noua Zeelandă, unde se cultivă în prezent în număr mare. Locuitorii din Noua Zeelandă au denumit fructul „kiwi” după pasărea lor reprezentativă, pasărea kiwi.
În prezent, zonele principale de cultivare, exceptând Noua Zeelandă și China, sunt Italia, Australia, Africa de Sud, Chile, Portugalia și Spania. Cea mai populară varietate este numită Hayward. Recent a apărut o nouă varietate, numită Kiwi Gold: Pulpa acestor fructe kiwi aurii este galbenă și ceva mai dulce. Coaja este netedă.
Când este sezonul kiwi?
Kiwi este disponibil tot timpul anului. În aprilie ajung primele fructe din Chile, iar din iunie până în noiembrie sunt disponibile cele din Noua Zeelandă.
La ce se poate folosi kiwi și cum se depozitează?
Pulpa și semințele de kiwi sunt comestibile. Kiwi se poate mânca cu lingura direct din coajă sau se poate decoji și consuma pur și simplu. Pulpa fructului este dulce și zemoasă și este delicioasă în salate de fructe, müsli sau smoothie-uri. Există și marmeladă de kiwi, combinată cu vanilie și cu alte fructe (precum căpșunele sau bananele). Fie că le consumăm simplu la micul dejun, în salata de fructe sau în prăjituri: fructele de kiwi pot fi tăiate în jumătate și mâncate cu lingura, precum un ou, sau decojite și feliate. Fructele de kiwi se coc și după cules. Trebuie depozitate la temperaturi scăzute, sub zece grade.
Nu se recomandă combinarea lor cu lactate
Kiwi nu se potrivesc cu lactatele. Acest lucru se datorează enzimei de descompunere a proteinelor, actinidina. Aceasta descompune proteinele din lapte, alterează consistența lactatelor și creează un gust amar. Deci nu recomandăm să îl amesteci cu iaurt sau quark.
Ce conține kiwi
Kiwi este un superfruct foarte sănătos, cu puține calorii. Este bogat în vitamina C și minerale, precum calciu, potasiu și magneziu. Conținutul ridicat de vitamina C este important pentru sistemul imunitar și pentru reducerea stresului.
kcal: 50 kcal
Carbohidrați: 9,1 g
Proteine: 0,9 g
Grăsimi: 0,6 g
Vitamina A: 7 µg
Vitamina B1: 0,02 mg
Vitamina B2: 0,02 mg
Vitamina B6: 0,08 mg
Vitamina C: 46 mg
Vitamina E: 0,5 mg
Calciu: 40 mg
Fier: 0,8 mg
Potasiu: 314 mg
Magneziu: 24 mg
Sodiu: 4 mg