Mango: fructul tropical
Mango este un fruct foarte apreciat, fiind supranumit și „regele fructelor exotice”. Coaja este tare, de culoare verde, galbenă sau roșie. Pulpa este foarte dulce și aromată, cu un gust asemănător piersicilor.
Mango are următoarele proprietăți speciale
Mango (mangifera indica) este o plantă de tip sumac, aparținând familiei plantelor cu flori. Pulpa fibroasă este galbenă, iar coaja subțire și netedă variază de la verde la lila. Sâmburele fructului mango este mare și oval. Sâmburele plat este foarte bine prins de pulpă și trebuie separat înainte de consum. Mango este cules la maturitate și transportat cu avionul. Este foarte dulce și fără fibre.
Cum cresc fructele de mango
Copacul de mango crește până la o înălțime de 45 de metri, iar trunchiul poate avea până la o grosime de zece metri. Frunzele acestuia sunt veșnic verzi. Frunzele tinere au culoarea somonului. Mai târziu, devin verde închis. Există peste 1000 de soiuri diferite de mango. Acestea diferă în ceea ce privește forma, dimensiunea și gustul. Fructele de mango sunt complet coapte atunci când coaja prezintă pete mici negre.
De unde provine mango?
Mango este originar din regiunea dintre Assam și Myanmar (Birmania) sau Borneo. În concluzie, mango are origini indiene sau filipineze. În prezent, mango este importat din zonele cu climat tropical, respectiv cu păduri tropicale. Cea mai mare parte a producției provine din India. În Europa, mango se cultivă în Spania și în Insulele Canare.
Când este sezonul mango?
Mango este disponibil pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, perioada recoltei diferă în funcție de zonă. În Brazilia, fructele de mango proaspete se culeg din ianuarie până în martie, în Costa Rica din martie până în august, iar în Kenya din octombrie până în mai.
La ce se poate folosi mango și cum se depozitează?
Mango este cel mai bun simplu, dar se poate folosi și în salate de fructe sau smoothie-uri, înghețată și suc. De asemenea, se poate folosi și în mâncăruri sărate. Mango trebuie să fie întâi decojit, apoi pulpa trebuie îndepărtată de pe sâmbure. Din mango, poți face gem sau poți face înghețată din pulpa fructului. Cea mai cunoscută utilizare este chutney de mango. În Asia, fructele se consumă și necoapte.
Cum se depozitează mango
Un mango copt trebuie consumat cât mai repede. Dacă nu este copt încă, se poate depozita la temperatura camerei timp de aproximativ o săptămână, până se va coace. Mango este sensibil la frig și nu se depozitează la frigider. În schimb, bucățile de mango tăiate se pot congela.
Ce conține mango
Mango este un fruct foarte sănătos. Conține multe vitamine și minerale, ajută la întărirea sistemului imunitar și are efect antioxidant. De asemenea, consumul de mango are un efect pozitiv asupra pielii, ochilor și colonului.
kcal: 57 kcal
Carbohidrați: 12,5 g
Proteine: 0,6 g
Grăsimi: 0,5 g
Vitamina A: 205 µg
Vitamina B1: 0,05 mg
Vitamina B2: 0,04 mg
Vitamina B6: 0,13 mg
Vitamina C: 37 mg
Vitamina E: 1 mg
Calciu: 10 mg
Fier: 0,4 mg
Potasiu: 170 mg
Magneziu: 18 mg
Sodiu: 5 mg