Lămâia: acrișoară, dar sănătoasă
Lămâile sunt fructul lămâiului, care poate ajunge la o înălțime de până la cinci metri. Florile și frunzele arborelui emană mirosul caracteristic al lămâilor. Lămâile sunt ovale și au o tentă verzuie în primă etapă. După ce se coc, devin galbene.
Lămâile au următoarele proprietăți speciale
Lămâile aparțin familiei citricelor. Cresc în arborele numit lămâi, sunt rezultatul încrucișării a două alte citrice și sunt originare din India. Fructul este galben sau galben verzui, cu coaja lucioasă și poroasă. Pulpa fructului este foarte acră și conține între 3,5 % și 8% acizi. Conține sâmburi de dimensiuni medii. În funcție de soi, lămâile pot atinge o lungime de până la 15 centimetri .
De unde provin lămâile?
Lămâile sunt originare din nordul Indiei. În prezent, sunt cultivate în:
- Spania
- Italia
- Turcia
- Peste ocean
Deoarece perioadele de recoltare variază în aceste țări, lămâile sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Când este sezonul lămâilor?
Lămâile sunt disponibile pe tot parcursul anului. În Spania, recolta se culege din ianuarie până în decembrie. În Italia, perioada de recoltare ține din noiembrie până în iulie, iar în Turcia din octombrie până în aprilie. Lămâile din Africa de Sud ajung la noi din martie până în octombrie.
La ce se pot folosi lămâile și cum se depozitează?
În primul rând, sucul de lămâie se folosește pentru sucuri sau sosuri. De asemenea, coaja lămâilor nestropite se poate folosi pentru ceai sau pentru preparate la cuptor. Datorită uleiului esențial conținut, oferă o aromă intensă preparatelor sărate sau dulci.
Cum se păstrează lămâile proaspete
Lămâile nu suportă frigul și nu trebuie depozitate la frigider. Când le cumpărăm, trebuie să fie galben intens și tari. Lămâile se depozitează la temperatura camerei și, ideal, se țin separat de alte fructe.
Ce conțin lămâile
Lămâile sunt bogate în vitamine și minerale. Sunt o sursă de vitamina C și magneziu, fiind foarte bune pentru sistemul nervos. Sucul de lămâie pus în apă caldă alături de ghimbir este bun pentru răceli.
kcal: 36 kcal
Carbohidrați: 3,2 g
Proteine: 0,7 g
Grăsimi: 0,6 g
Vitamina A: 0,6 µg
Vitamina B1: 0,05 mg
Vitamina B2: 0,02 mg
Vitamina B6: 0,06 mg
Vitamina C: 53 mg
Vitamina E: 0,4 mg
Calciu: 11 mg
Fier: 0,6 mg
Potasiu: 170 mg
Magneziu: 28 mg
Sodiu: 3 mg