Limetele: alternativa la lămâi
Limetele sunt de două ori mai mici decât lămâile, dar au de două ori mai mult suc. De asemenea, sunt mai acre și mai aromate decât lămâile. De obicei, pulpa lor este lipsită de sâmburi. Sunt un fruct tropical de culoare verde până la gălbuie.
Ce sunt limetele?
Limetele sau lime seamănă cu lămâile, dar sunt ceva mai mici și mai rotunde decât acestea. Au un diametru de doar câțiva centimetri. Pot fi de culoare verde până la galbenă și au un gust acrișor cu o notă amăruie. Există soiuri diferite.
De cele mai multe ori, sunt disponibile limetele persane. Au coaja verde intens și pulpa de culoare deschisă, cu doar câțiva sâmburi. Sunt asemănătoare limetelor de Tahiti. Limetele Kaffir provin din Asia, Brazilia și din anumite părți ale Africii. Conțin destul de puțin suc, motiv pentru care coaja se utilizează în mâncărurile tradiționale din aceste țări.
Caracteristicile botanice și proveniența limetelor
Limetă înseamnă aproximativ „lămâie mică” – sunt asemănătoare lămâilor. Dar de unde provine această soră mai mică a lămâilor?
Caracteristicile botanice ale limetei
Limeta aparține genului citricelor și face parte din familia Rutaceae – la fel ca lămâia (Citrus x limon) și portocala (Citrus sinensis). Soiul care ne este cel mai cunoscut este limeta persană (Citrus x latifolia). Crește într-un arbust mereu verde, asemănător unui arbore, care atinge o înălțime de până la șase metri. Frunzele sale pot crește până la o lungime de zece centimetri și florile albe pot avea până la patru centimetri.
De unde provin limetele?
Limetele sunt originare din Malaysia. În prezent, se cultivă în următoarele țări:
- India
- Egipt
- Mexic
- Brazilia
Când este sezonul limetelor?
Limetele ne stau la dispoziție pe tot parcursul anului, deoarece sunt importate. Perioada de coacere este din martie până în decembrie.
Ce soiuri de limete există?
Există multe tipuri de limete, unele dintre ele fiind chiar stranii și probabil nu le-ai văzut niciodată.
Care este diferența dintre limete și lămâi?
Să o luăm de la început: Limeta este verde și semnificativ mai mică decât sora ei mai galbenă. Putem spune că sunt chiar surori vitrege, deoarece ambele sunt citrice originare din chitru, dar au fost încrucișate cu plante diferite. Lămâile sunt ovale, limetele sunt rotunde. Limetele au mai mult suc, dar doar jumătate din cantitatea de potasiu din lămâi. Gustul fructului citric verde este puțin mai picant.
Limeta adevărată
Se mai numește limetă mexicană sau acră (Citrus aurantiifolia). Are fructe mici cu mulți sâmburi.
Limeta Kaffir
Citrus hystrix are fructe rotunde foarte suculente. Este cunoscută mai ales datorită frunzelor arborelui, care se utilizează în bucătăria thailandeză.
Limeta caviar
Microcitrus australasica, limeta caviar australiană sau Finger Lime are un aspect neobișnuit: fructele sunt lungi, asemănătoare castraveților. În funcție de soi, pot fi verzi, galbene, chiar și roșii. Pulpa delicioasă a fructului se aseamănă caviarului și este un ingredient perfect pentru preparatele sau băuturile neobișnuite.
Limeta Rangpur
Citrus limonia mai este numită și limeta mandarină, deoarece coaja este verde, dar pulpa fructului este portocalie.
Limeta Tahiti
O știi deja din supermarket: Limeta Tahiti, numită și limeta persană (Citrus latifolia) poate fi recunoscută datorită cojii groase și verzi și pulpei verzi deschis cu puțini sâmburi.
Ce conțin limetele
Asemenea lămâilor, limetele conțin multe vitamine și minerale. Ajută corpul în lupta împotriva radicalilor liberi, la prevenirea infecțiilor și a deteriorării celulelor, putând ajuta chiar și la slăbit.
kcal: 39 kcal
Carbohidrați: 1,9 g
Proteine: 0,5 g
Grăsimi: 2,4 g
Vitamina A: 1,7 µg
Vitamina B1: 0,03 mg
Vitamina B2: 0,02 mg
Vitamina B6: 0,05 mg
Vitamina C: 44 mg
Vitamina E: 0,4 mg
Calciu: 13 mg
Fier: 0,2 mg
Potasiu: 82 mg
Magneziu: 15 mg
Sodiu: 2 mg
Este limeta sănătoasă?
Ca toate celelalte citrice, și limetele contribuie la o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, din cauza acidității, se recomandă consumul în cantități moderate, deoarece consumul excesiv poate afecta smalțul dinților și stomacul.
Limete: vitamina C pentru sistemul imunitar
La fel ca toate citricele, limetele sunt bogate în vitamina C, având până la 44 de miligrame la 100 de grame. Acidul ascorbic, numit și vitamina C, este esențial pentru formarea oaselor și, de asemenea, controlează și echilibrul dintre fosfor și calciu din corpul uman. De asemenea, susține formarea hormonilor și țesutului conjunctiv, susține ficatul în activitatea de detoxifiere, absorbția fierului și sistemul imunitar.
Limete pentru buna dispoziție
Gustul acru face poftă de viață! Este adevărat, deoarece a fost dovedit științific că uleiurile esențiale din citrice îmbunătățesc starea de spirit, fiind astfel utilizate frecvent în aromaterapie. În concluzie: miroase o limetă cât mai des. Deoarece uleiul de limete valoros este în coajă, ai grijă să cumperi produse de calitate bio.
Limetele conțin antioxidanți: protecția celulelor
Vitamina C, dar și betacaroten, carotinoide, cupru și zinc: Toți antioxidanții valoroși din limete ne protejează celulele împotriva radicalilor liberi, cum ar fi fumul de țigară, radiațiile UV și toxinele din mediul înconjurător, care reprezintă o povară pentru corpul nostru. Astfel, antioxidanții ne protejează de boli și de îmbătrânirea prematură a pielii.
Cumpărarea și depozitarea limetelor
Este timpul pentru citrice! Datorită sfaturilor de mai jos, nu vei mai arunca niciodată limetele, deoarece nu se vor mai strica.
Cumpărarea limetelor: Cum recunoști limetele coapte?
Coaja este ușor moale la atingere, este fermă și strălucitoare, dar nu este verde închis, ci este deja parțial verde deschis: atunci limeta este coaptă. Dacă, pe de altă parte, este galbenă, uscată și tare, este deja veche, dar poți folosi încă sucul.
Trebuie să cumperi limete convenționale sau bio?
Limetele bio au fost cultivate fără adăugarea de pesticide chimice sintetice. Dacă dorești să folosești coaja (foarte delicioasă) sau dacă vrei să pui limete tăiate în sferturi într-un pahar de Caipirinha, trebuie să cauți calitatea bio. Dacă dorești doar să le storci pentru sucul delicios, poți cumpăra și versiunea convențională.
Depozitarea corectă a limetelor: cum rezistă pe termen lung
Citricele nu au ce căuta la frigider, iar acest lucru este valabil și pentru limete. Ideal se depozitează într-un loc uscat, răcoros și întunecat. Acolo rezistă în jur de două sau trei săptămâni. De asemenea, depozitează limetele doar împreună cu alte citrice; nu fac o pereche bună alături de mere, de exemplu, deoarece acestea emit gazul etilenă și limetele se vor coace mai repede.
La ce pot fi folosite limetele?
Deși pulpa fructului este comestibilă, limetele nu se consumă de obicei simple. Acest lucru se datorează gustului acru neapreciat de mulți dintre noi. Cu toate acestea, limetele au multe alte întrebuințări.
Gustul limetelor
Sucul lor se folosește pentru ceaiuri sau pentru alte băuturi, cum ar fi cocktailuri. Se diferențiază de sucul de lămâi prin aroma mai pronunțată. Sunt mai acre decât lămâile. Sunt ideale în combinație cu cartofi și legume. Sucul este bun și pentru prepararea cărnurilor. Se poate adăuga puțin suc de limetă peste carne înainte sau după preparare. Sucul de limete se folosește și la prepararea cocktailurilor din Caraibe.
Limetele se pot depozita la temperatura camerei timp de cinci zile, apoi își vor pierde umiditatea și vor deveni dure și uscate. Dacă limetele se depozitează la rece, pot rezista timp de două până la trei săptămâni.
Pregătirea limetelor: sfat important
Citricele trebuie să fie spălate temeinic cu apă caldă dacă dorești să le folosești coaja. Apa rece nu este suficientă pentru îndepărtarea pesticidelor și fungicidelor. Limetele bio nu sunt tratate, dar, având în vedere câte persoane le-au atins deja, este o idee bună să le speli cu apă fierbinte.
Raderea cojii limetelor
Ideal, coaja limetelor se rade folosind o răzătoare specială pentru coajă, dar dacă nu ai una, poți folosi și o răzătoare normală/pentru brânzeturi. Încearcă acum acest truc genial: pune o bucată de hârtie impermeabilă pe răzătoare și apasă astfel încât vârfurile să treacă prin hârtie. Când razi limeta, excesul se strânge pe hârtie. Astfel nu vei pierde jumătate din coajă în răzătoare.
Poți înlocui limeta cu lămâie?
Sigur că da! Limeta are un gust diferit, dar se potrivește de minune cu majoritatea preparatelor sau băuturilor în care se folosește lămâia.
Limetele în cocktailuri și băuturi
Băutura clasică pentru băuturile cu limete este Caipirinha, probabil cea mai slabă în calorii și delicioasă băutură din lume: „Skinny Bitch” este formată din vodcă, apă minerală și suc de lămâie sau de limete. Dar poți prepara băuturi delicioase cu citrice și fără alcool. Încearcă, de exemplu, un ceai negru rece cu suc de limete, sirop de arțar și apă minerală.
În ce preparate se potrivește limeta?
În risotto, pește sau chiar și pentru un plus de prospețime în maioneza preparată de tine: Limeta este ideală pentru a oferi o aromă contrastantă în preparatele sărate, mai ales în rețetele grele și grase.
Limete pentru deserturi și alte preparate dulci
Există posibilități nenumărate de a folosi limetele în deserturi pentru preparate la cuptor și preparate dulci. Fructele precum mango, merele și zmeura se potrivesc excelent cu aroma iute a limetelor, iar o cremă cu brânză tartinabilă și coajă de limetă este absolut delicioasă. Și, de asemenea, nu putem omite legendara Key Lime Pie, tarta dulce cu limete originară din Florida.