Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Portocalele: bogate în vitamina C

Portocala este fructul unui arbore din genul Citrus. Provine din Asia de Sud-Est. A fost creată prin încrucișarea mandarinului cu pomelo. În secolul al XV-lea, a fost importată pe mare din Asia în Europa. Aici, portocalele au fost cultivate aproape exclusiv în Portugalia. Fructele portocalului se dezvoltă fără polenizare încrucișată, aceasta fiind o caracteristică comună a arborilor de citrice.

Informații utile

Portocalele au următoarele proprietăți speciale 

Portocală proaspătă, în detaliu

Când sunt coapte, coaja portocalelor este galben-aurie în exterior și albă în interior. Mirosul caracteristic al portocalelor provine de la uleiurile din coajă. Pulpa portocalelor este galben-aurie, dar cea a portocalelor roșii este roșu aprins, dulce și zemoasă. Portocalele se comercializează de obicei neprocesate. Un produs secundar importat din portocale este sucul. De obicei, provine din Brazilia.


Proveniență

De unde provin portocalele?

Portocalele sunt originare din China. În prezent, există în jur de 400 de soiuri. Cel mai des întâlnit soi este Navel. Și portocalele Jaffa sunt întâlnite frecvent. Portocalele se importă predominant din Spania, Italia, Grecia, Turcia și Africa de Sud. Fructele cultivate în sudul Spaniei, în zonele Sevilla și Valencia, sunt foarte apreciate. Portocalele sunt cele mai cultivate citrice din lume.


Sezon

Când este sezonul portocalelor?

Sezonul portocalelor începe în noiembrie și se termină în martie. În Europa, se pot cultiva din octombrie până în august.

Ofertele noastre de fructe și legume

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite portocalele și cum se depozitează?

Portocale proaspete, în detaliu

Portocalele se pot utiliza în foarte multe feluri. Fie ca fruct proaspăt sau suc de portocale, ca marmeladă, în deserturi și sosuri, portocalele nu lipsesc dintr-o alimentație sănătoasă. Portocalele nu se depozitează la o temperatură prea ridicată sau prea scăzută. Cel mai bine se păstrează într-un loc aerisit și răcoros. Trebuie verificate în mod regulat în privința mucegaiului.

Ce mai putem face din portocale

Pe lângă utilizarea alimentară ca fruct și suc, portocalele se pot folosi și pentru parfumuri. Coaja portocalelor, sau mai degrabă mirosul acestora, este un solvent biogen, dar se utilizează și ca materie primă în industria parfumurilor.

Cojile de portocale se utilizează și în gastronomie pentru aromatizare, de exemplu, în ceaiuri. Feliile, cojile și florile de portocale se pot utiliza și ca decorațiuni. Cu toate acestea, cel mai important rol al portocalelor este cu siguranță acela de a ne asigura o nutriție sănătoasă.


Rețete

La ce poți folosi portocalele


Ingrediente

Ce conțin portocalele

Portocale proaspete, în detaliu

Portocalele sunt foarte importante pentru sănătate. 200 de grame de pulpă asigură necesarul zilnic de vitamina C al unei persoane, fiind astfel o adevărată „bombă” de vitamine. Mai ales pe timpul iernii, au o contribuție importantă la întărirea sistemului imunitar. Portocalele conțin și alte vitamine și minerale importante. Astfel, sunt ideale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Din cauza conținutului ridicat de zahăr din portocale, diabeticilor li se recomandă consumul moderat.

Valoare nutritivă
 

kcal: 42 kcal

Carbohidrați: 8,3 g

Proteine: 1 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 13 µg

Vitamina B1: 0,09 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,1 mg

Vitamina C: 50 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 42 mg

Fier: 0,4 mg

Potasiu: 165 mg

Magneziu: 14 mg

Sodiu: 1 mg