Mărul: pentru gustări și prăjituri
Denumirea „măr” (Malus) cuprinde multe fructe ale arbuștilor și arborilor care cresc în Asia, Europa și America de Nord. Prin crearea hibrizilor, în prezent, există mii de soiuri diferite de mere.
Merele au următoarele proprietăți speciale
Merele sunt ovale sau rotunde, cresc în arbori numiți meri și sunt de culoare verde-roșiatică. Culoarea merelor variază și în funcție de gradul de coacere. Florile merelor sunt roz și parfumate. Pentru a fi prelucrate ulterior, merele trebuie culese destul de devreme. Astfel, se coc în timpul transportului până la cumpărător. Se presupune că în lume există peste 20.000 de soiuri diferite de mere. Merele conțin multe vitamine și oligoelemente importate și au numai 60 de kilocalorii.
De unde provin merele?
Merele au o istorie lungă. Mărul a fost atribuit pentru prima dată Asiei. Se spune că mărul a fost introdus în Europa încă din antichitate. Până în Evul Mediu, era deja prezent în grădinile Europei Centrale. Mărul de cultură din prezent aparține familiei trandafirilor.
Când este sezonul merelor?
Sezonul merelor durează din august până în octombrie.
La ce pot fi folosite merele și cum se depozitează?
Fie ca gustare între mese, fie în prăjituri, merele au foarte multe întrebuințări. Sunt apreciate și ușor de digerat. Sunt ideale pentru compot sau piure, deoarece pectina acționează ca un conservant și gelifiant.
De obicei, merele rezistă bine pe perioada depozitării, pentru care se utilizează diverse metode. Procesul natural de coacere a merelor este influențat de gazul etilen. Acesta poate fi controlat în locațiile de depozitare controlată, astfel că merele se pot comercializa pe tot timpul anului.
Ce conține mărul
Un măr conține în jur de 30 de vitamine și cam tot atât de multe minerale și oligoelemente – printre altele, conține provitamina A, vitaminele B1, B2 și B6, C, E , precum și niacină și acid folic. Un măr conține 60% din necesarul zilnic de vitamina C. Soiurile cu cea mai mare concentrație de vitamine și substanțe nutritive sunt Jonagold, Boskop și Ontario. Merele ajută la scăderea colesterolului – mai ales când sunt consumate zilnic pe o perioadă lungă de timp. Merele conțin și fibre, fiind astfel foarte sățioase.
kcal: 54 kcal
Carbohidrați: 11,4 g
Proteine: 0,3 g
Grăsimi: 0,6 g
Vitamina A: 6 µg
Vitamina B1: 0,04 mg
Vitamina B2: 0,03 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Vitamina C: 12 mg
Vitamina E: 0,5 mg
Calciu: 7 mg
Fier: 0,5 mg
Potasiu: 122 mg
Magneziu: 6 mg
Sodiu: 3 mg