Quinoa: o cereală puternică din munții Anzi
Quinoa, cunoscută în Europa și sub numele de „mei andin” sau „orez peruvian”, este de fapt una dintre cele mai vechi plante de cultură din lume. Locuitorii munților Anzi din America de Sud au folosit această plantă ca unul dintre cele mai importante alimente timp de peste 6000 de ani.
Quinoa are următoarele proprietăți speciale
Denumirile de „mei” sau „orez” pentru quinoa sunt mai degrabă derutante, deoarece planta de cultură nu aparține deloc familiei ierburilor, ci mai degrabă familiei Chenopodiaceae și categoriei de plante Amaranthaceae. Din punct de vedere botanic, planta de cultură sud-americană este mult mai apropiată de sfecla roșie, sfecla elvețiană sau spanac.
Quinoa în calitate de pseudocereală
Din planta de quinoa se pot folosi atât semințele, cât și frunzele. Frunzele sunt foarte bogate în minerale și se consumă ca legumă, dar și ca salată. Pe de altă parte, semințele plantei versatile nu sunt diferite de cele ale unei cereale. Din acest motiv, quinoa este denumită adesea „pseudocereală”.
În ceea ce privește valorile nutriționale, depășește multe dintre cerealele obișnuite. În special conținutul de magneziu și fier este peste medie. Quinoa este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine. Deoarece nu conține gluten, poate servi ca substituent al cerealelor, în caz de intoleranță la gluten. Denumirea de „pseudocereală” se adeverește și din alt punct de vedere, deoarece se poate face bere din semințele plantei.
De unde provine quinoa?
Quinoa provine din munții Anzi din America de Sud, unde este cultivată de peste 5000 de ani, în special la o altitudine de 4000 de metri.
Când este sezonul plantei quinoa?
Quinoa se recoltează între august și septembrie, dar produsul este disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită quinoa și cum se depozitează aceasta?
Semințele destul de mici (cam de mărimea unui bob de muștar) sunt, la fel ca amarantul, o pseudocereală fără gluten. Acestea se folosesc la fel ca orezul. Quinoa se poate mânca în stare naturală sau ca ingredient în müsli. Quinoa trebuie înmuiată înainte de a o găti. Quinoa crudă trebuie depozitată în stare uscată, într-un loc întunecat, la o temperatură constantă. Quinoa crudă poate rezista timp de 2-3 ani de la data producerii. Quinoa gătită se poate depozita în frigider până la o săptămână. Dar se poate și congela.
Ce conține quinoa
Quinoa conține o mulțime de proteine de înaltă calitate, fier, magneziu, mangan, zinc și acid folic. În plus, este o alternativă sănătoasă la orez.
kcal: 335 kcal
Carbohidrați: 58,5 g
Proteine: 13,8 g
Grăsimi: 5 g
Vitamina A: 3 µg
Vitamina B1: 0,17 mg
Vitamina B2: 0,11 mg
Vitamina B6: 0,44 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 1,4 mg
Calciu: 80 mg
Fier: 8 mg
Potasiu: 804 mg
Magneziu: 276 mg
Sodiu: 10 mg