Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Mugurii de bambus: o specialitate asiatică

Mugurii de bambus fac parte din familia ierburilor, care provine din Asia de Est. Lăstarii de trestie de bambus se numesc muguri de bambus și se folosesc ca legume. Bambusul își are originea pe toate continentele, cu excepția Europei și a Antarcticii. În China există peste 500 de specii diferite de bambus.

Informații utile

Mugurii de bambus au următoarele proprietăți speciale 

Muguri de bambus proaspeți în detaliu

Mugurii de bambus sunt cultivați în regiunile est-asiatice. Există peste 45 de genuri și 200 de soiuri diferite. Ierburile bine cunoscute se numesc: Dendrocalamus sau Bambusa. Cât timp mugurii nu sunt lemnoși, aceștia sunt comestibili. Mugurii, care au o lungime de aproape 30 de centimetri, sunt ascuțiți. Aceștia sunt adânc înfipți în pământ și sunt strânși puternic de un înveliș maro, frunzele. Sub frunze se află partea comestibilă, întrucât mugurii de bambus proaspeți se deosebesc printr-o pulpă galbenă, consistentă, care trebuie mai întâi dezvelită. Apoi, acest sâmbure trebuie gătit.


Proveniență

De unde provin mugurii de bambus?

Mugurii de bambus se cultivă în China, Japonia, Coreea, India și Thailanda. Cultivarea lor este foarte importantă în această zonă, deoarece reprezintă o valoare economică. Ierburile de bambus se pot utiliza în diferite moduri. Pe de o parte, acestea se folosesc ca materii prime pentru ustensile de uz casnic și de bucătărie și pentru mobilier. Cu toate acestea, ele se pot utiliza și pentru a produce textile și biomateriale. Totuși, mugurii de bambus sunt cel mai populari atunci când se servesc ca legume. Mugurii de bambus proaspăt recoltați pot fi recunoscuți după pulpa lor foarte consistentă și după culoarea galben deschis.


Sezon

Când este sezonul mugurilor de bambus?

Mugurii de bambus se importă din Asia și America Latină, iar unii dintre aceștia se livrează deja gătiți. Mugurii de bambus sunt disponibili pe tot parcursul anului. În Europa se importă, în principal, soiuri care conțin în mod natural substanțe mai puțin amare. Mugurii de bambus de primăvară sunt puțin mai mari, în timp ce mugurii de bambus de vară se aseamănă foarte mult cu sparanghelul. Există, de asemenea, muguri de bambus de iarnă, mai mici și mai subțiri.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosiți mugurii de bambus și cum se depozitează aceștia?

Muguri de bambus proaspeți în detaliu

Înainte ca mugurii să fie gătiți, trebuie îndepărtate frunzele și abia apoi pot fi tăiați în bucăți. Timpul de gătire este cuprins între 15 minute și o jumătate de oră. Mugurii de bambus se consumă ca legume și se servesc cu orez. În India, aceștia sunt murați în oțet și presărați cu condimente picante. În bucătăria japoneză, mugurii de bambus uscați se folosesc pentru a prepara o supă specială de tăiței. Mugurii de bambus se pot folosi, de asemenea, pentru ceai, despre care se spune că are un efect vindecător.

Cum se depozitează mugurii de bambus

Mugurii de bambus se vând rareori în stare proaspătă, în schimb, există alte modalități de preparare a acestora. De exemplu, bambusul uscat este disponibil într-un ambalaj etanș și, prin urmare, are o perioadă de valabilitate lungă, la fel ca mugurii congelați sau în conservă. Acest bambus se taie în felii sau se dă pe răzătoare. Dacă rămân muguri de la gătit, aceștia se pot păstra în puțină apă sărată în frigider pentru câteva zile.


Rețete

Ce puteți găti cu muguri de bambus


Ingrediente

Ce conțin mugurii de bambus

Mugurii de bambus conțin glicozidă de acid cianhidric. Prin gătire, această substanță devine inofensivă, astfel încât mugurii nu mai afectează sănătatea. Unii muguri au un gust mai degrabă amar; în ceea ce privește consistența, sunt asemănători cu sparanghelul fiert. Mugurii de bambus sunt destul de săraci în nutrienți și calorii. Potasiul, calciul, fosforul și vitaminele A și C merită să fie menționate aici. Cu toate acestea, trebuie menționat și conținutul ridicat de acid silicic.

Valori nutritive
 

kcal: 17 kcal

Carbohidrați: 1 g

Proteine: 2,5 g

Grăsimi: 0,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 2 µg

Vitamina B1: 0,13 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,1 mg

Vitamina C: 6 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 15 mg

Fier: 0,7 mg

Potasiu: 470 mg

Magneziu: 3 mg

Sodiu: 6 mg