Rață chinezească la grătar
Valori nutritive
(Per porție)-
265/1108kcal / kJ
-
17 gcarbo-hidrați
-
32 gproteine
-
8 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
265/1108 kcal/kJ,
17 g carbo-hidrați,
32 g proteine,
8 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
1 | rață, circa 2 kg, fără măruntaie |
2 linguri | sos Hoisin |
2 lingurițe | cimbru uscat |
2 lingurițe | amestec „5 arome” |
3 linguri | miere |
3 linguri | sos de soia |
Păstăi de mazăre cu ghimbir:
225 g | păstăi de mazăre tânără sau mange-tout |
1 lingură | rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă |
2 lingurițe | sos de soia |
75 g | muguri de bambus, din cutie, bine scurși |
1 linguriță | ulei de susan |
coaja rasă de la 1/2 portocală netratată | |
sucul de la 1 portocală |
Preparare
- 1
Cu o foarfecă pentru carne sau cu un cuțit ascuțit, se taie rața de-a lungul șirei spinării. Se curăță de grăsime cât mai bine și se îndepărtează faldurile de piele care atârnă. Se pune rața, cu partea cu piele în sus, și se aplatizează apăsând cu palmele. Se înțeapă rața peste tot, străpungând pielea și grăsimea, dar nu și carnea.
- 2
Se pune rața într-o sită și se toarnă apă clocotită peste ea de câteva ori, pentru ca să-și lase grăsimea. Se șterge rața cu prosoape de hârtie. Se înfig în ea 2 frigări de metal, pe diagonală, ca să se mențină plată pe durată preparării.
- 3
Se combină sosul Hoisin, cimbrul și amestecul „5 arome”, după care se întinde mixtura pe partea de dedesubt a raței. Se așază rața, cu pielea în sus, pe un grilaj așezat deasupra unei tăvi de cuptor. Se pun într-o crăticioară mierea, sosul de soia și 300 ml apă și se dă în clocot. Se toarnă mixtura peste rață, colectând sucurile în tavă. Se toarnă mixtura din nou peste rață încă de două ori, apoi se lasă rața pe grilaj, într-un loc rece și uscat, timp de 5 ore. Ca alternativă, se lasă rața în fața unui ventilator, sau într-un cuptor cu ventilator, căldura fiind oprită, timp de 2 ore. Pielea raței ar trebui să se usuce și să aibă aspectul unui pergament. Se păstrează mixtura de miere și sos de soia.
- 4
Se încălzește cuptorul la 200°C. Se toarnă circa 300 ml apă în tava de cuptor. Se gătește rața 1 oră sau până când pielea sa este foarte crocantă și rumenită. Dacă deranjează sunetele tâșniturilor din cuptor, se micșorează temperatura la 180°C după 30 de minute și se mărește timpul de gătit cu 10 minute.
- 5
Între timp, se dă în clocot mixtura de miere și sos de soia și se reduce la jumătate. Se pune siropul deoparte.
- 6
Cu circa 10 minute înainte ca rața să fie gata, se opărește mazărea în apă clocotită, timp de 2 minute; se scurge și se răcorește sub jet de apă rece. Se pun coaja și sucul de portocală, ghimbirul și sosul de soia într-o cratiță și se dau în clocot. Se adaugă mazărea și mugurii de bambus și se încing 1–2 minute, până ce lichidul este absorbit. Se adaugă uleiul de susan.
- 7
Se împarte rața în 4 porții și se servește cu legume și sirop de miere cu sos de soia.