Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Untul: indispensabil în ceea ce privește gătitul, coacerea și prăjitul

Untul este o grăsime tartinabilă, obținută de obicei din lapte de vacă, formată din grăsimea laptelui, apă și proteine din lapte. Alte componente sunt mineralele, acidul lactic, lactoza, colesterolul și vitaminele liposolubile. Untul se folosește pentru a fi întins pe pâine sau ca ingredient pentru gătit, de exemplu, la copt sau la prepararea sosurilor.

Informații utile

Untul are următoarele proprietăți speciale 

Unt proaspăt, în detaliu

Untul nu se face neapărat din lapte de vacă, se poate obține și din laptele altor mamifere, cum ar fi laptele de oaie și de capră. În plus, uneori se adaugă sare, substanțe aromatizante și conservanți. În mod normal, untul are o culoare de la galben deschis la alb, care depinde de hrana animalelor producătoare de lapte. Termenul „unt” cuprinde diferite sortimente, de exemplu: 

  • unt din smântână de consum
  • unt din smântână dulce
  • unt ușor acrișor
  • unt sărat

Grăsimile din unt cu conținut redus de grăsime, cum ar fi untul cu trei sferturi grăsime sau untul cu 50% grăsime, fac parte din categoria mai sus menționată. În plus, pe lângă sortimentele amintite, sunt disponibile și produsele din unt, cum ar fi untul clarificat, grăsimea de unt fracționată și amestecurile de unt (de exemplu, unt cu ierburi).


Proveniență

De unde provine untul?

Nu se știe cu exactitate când și unde a fost descoperit untul. Cu toate acestea, se poate presupune că untul a fost inventat odată cu începutul creșterii vitelor. Un lucru este sigur, grecii și romanii știau de unt deja din antichitate. Deoarece uleiul de măsline era mai răspândit în rândul lor, ei foloseau untul în scopuri medicinale și nu ca ingredient pentru gătit sau pastă tartinabilă. Cu toate acestea, s-a dovedit că untul era deja comercializat în Evul Mediu. Untul era transportat în butoaie sau oale mari.


Sezon

Când este sezonul untului?

Laptele și untul sunt disponibile pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit untul și cum se depozitează acesta?

Unt proaspăt, în detaliu

Cea mai simplă utilizare a untului este ca pastă tartinabilă. Untul este mult mai versatil. Untul reprezintă o componentă pentru coacere, dar mai este și un element de bază pentru sosuri și de asemenea, se adaugă la mâncăruri. Un pic de unt le dă legumelor un gust deosebit de moale și o consistență fragedă. Untul al cărui ambalaj a fost deschis se păstrează la frigider timp de două săptămâni.


Ingrediente

Ce conține untul

Pe lângă acizii grași saturați cu lanț scurt, untul conține și acizi grași cu lanț mediu. Raportul dintre acizi nu are efecte negative asupra raportului dintre colesterolul HDL și colesterolul LDL. În unt se găsesc vitaminele K2, A, D și E, precum și mineralele iod, seleniu și calciu.

Valoare nutritivă
 

kcal: 388 kcal

Carbohidrați: 3,5 g

Proteine: 4 g

Grăsimi: 39,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 360 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,01 mg

Vitamina B6: 0,02 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 115 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 160 mg

Magneziu: 14 mg

Sodiu: 80 mg