Untul clarificat: versatil și universal
Are aproape același gust ca untul clasic și este la fel de versatil în bucătărie: untul clarificat. Este produs din lapte de vacă și are proprietăți similare cu untura. Cu toate acestea, nu se obține din untură, ci din unt.
Untul clarificat are următoarele proprietăți speciale
Untul clarificat reprezintă grăsimea din unt, care este obținută din unt după ce apa, laptele și lactoza au fost îndepărtate. Acesta poate fi încălzit mai mult decât untul și rezistă la o căldură de până la 205 grade. În 100 de grame de unt clarificat există 99,5 grame de grăsime. 29% reprezintă acizi grași monosaturați și 4,6% reprezintă acizi grași polinesaturați. Conținutul de colesterol este de 278 miligrame. 100 de grame de unt clarificat conțin 0,93 miligrame de vitamina A, 1,6 micrograme de vitamina D, 2,4 miligrame de vitamina E și 0,53 miligrame de caroten. Untul clarificat este solid la temperatura camerei, în timp ce untul clasic se înmoaie.
De unde provine untul clarificat?
Atât untul, cât și untul clarificat, au o tradiție îndelungată și au fost folosite de mii de ani la prepararea mâncărurilor în multe țări din întreaga lume. De exemplu, în India, untul clarificat este cunoscut sub numele de ghee. Pentru a produce ghee, untul este încălzit până când spuma rezultată începe să se rumenească. Astfel, se creează substanțe aromatice care conferă acestei forme speciale de unt clarificat un gust ușor de nucă. În bucătăria etiopiană, untul clarificat se numește nitir qibe. În ambele țări, untul clarificat este una dintre cele mai importante grăsimi comestibile și este folosit în mod tradițional în bucătărie.
Când este sezonul untului clarificat?
Deoarece untul clarificat se produce din unt clasic, acesta este disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit untul clarificat și cum se depozitează acesta?
Untul clarificat este un ingredient universal și versatil în bucătărie. Fie că se prăjește sau se coace, untul clarificat se poate folosi fără probleme pentru aproape toate rețetele care folosesc în mod normal unt, ulei sau margarină. Deoarece are un conținut mai scăzut de apă față de untul clasic, untul clarificat are un termen de valabilitate mult mai lung și rezistă nouă luni dacă nu este depozitat la rece. Dacă este depozitat la rece, poate rezista chiar până la 15 luni.
Rolul untului clarificat la prăjit
Ai prăjit vreodată o friptură suculentă în unt clarificat? Nu? Atunci ar trebui să o faci cât mai curând posibil: Pur și simplu înlocuiește grăsimea obișnuită cu untul clarificat. Vei observa că porii cărnii se închid imediat atunci când se prăjește în unt clarificat. Acest lucru menține carnea fragedă și suculentă la interior, dar o face crocantă și rumenă la exterior.
Rolul untului clarificat la copt
De asemenea, în rețete poți înlocui grăsimile clasice de copt cu untul clarificat. Un efect secundar plăcut: poți economisi aproximativ 20% din cantitatea specificată, deoarece untul clarificat este mai avantajos decât alte grăsimi de copt. Pentru ca aluatul să fie frumos și uniform, se poate adăuga un ou în plus sau mai mult lichid.
Rolul untului clarificat la prăjirea în multă grăsime încinsă
Untul clarificat se poate folosi și în acest scop. În acest caz, la fel ca la prăjirea simplă, avantajul este că suprafața produselor prăjite în multă grăsime încinsă se închide rapid, iar grăsimea abia poate pătrunde. Produsele prăjite în multă grăsime încinsă nu devin atât de grase, ci rămân crocante. Dacă prăjești fără panadă, poți folosi untul clarificat de mai multe ori. Cu toate acestea, ar trebui filtrat după fiecare prăjire.
Ce conține untul clarificat
Potrivit medicinei ayurvedice, untul clarificat poate fi folosit pentru a elimina toxinele din mediul înconjurător. Se crede că ingredientele vindecătoare susțin metabolismul organismului. Conținutul de acizi grași saturați este procesat ușor de intestin, motiv pentru care untul clarificat este ușor de digerat. În plus, untul clarificat este potrivit pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. În timpul procesului de producție, aproape tot conținutul de lapte este eliminat din untul clarificat.
kcal: 897 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 0,3 g
Grăsimi: 99,5 g
Vitamina A: 890 µg
Vitamina B1: 0 mg
Vitamina B2: 0 mg
Vitamina B6: 0 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 3,6 mg
Calciu: 6 mg
Fier: 0,2 mg
Potasiu: 3 mg
Magneziu: 1 mg
Sodiu: 2 mg