Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Grăsimi și uleiuri de origine animală: sursă de energie importantă

Grăsimile și uleiurile, fie ele de origine vegetală sau animală, sunt formate din acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați. Ele diferă, în principal, prin raportul dintre acizii grași și conținutul de vitamine și minerale. Acest lucru este se referă în special la vitaminele liposolubile. Raportul de acizi grași saturați este semnificativ mai mare în grăsimile și uleiurile de origine animală decât în cele vegetale.

Informații utile

Grăsimile și uleiurile de origine animală au următoarele proprietăți speciale

Grăsimile de origine animală sunt bogate în carbohidrați și proteine și au un conținut energetic foarte bun. Grăsimile sunt purtătoare de arome și substanțe aromatice, motiv pentru care sunt un ingredient popular în bucătărie. Grăsimile de origine animală pot fi asimilate prin diverse alimente:

  • direct prin carne
  • sub formă de grăsimi „ascunse” în mezeluri, dulciuri și alimente gata preparate
  • prin untură obținută în urma sacrificării animalului, untură și seu
  • prin ouă și produse cu ouă
  • lapte și produse lactate 

Proveniență

De unde provin grăsimile și uleiurile de origine animală?

Imagine cu grăsimi și uleiuri de origine animală

Grăsimea din lapte

Grăsimea din lapte este unul dintre cele mai populare produse dintre grăsimile și uleiurile de origine animală. Conținutul de grăsime din lapte variază și depinde de condițiile de hrănire, de sănătatea și de creșterea animalelor care produc lapte. Grăsimea din lapte se prezintă sub formă de picături sau globule și este înconjurată de un strat de lipide. Acest lucru stabilizează picăturile de grăsime din lapte. Pentru a preveni depunerile de grăsime la suprafața laptelui, grăsimile sunt descompuse prin procesul tehnic de omogenizare. Globulele de grăsime distribuite uniform în lapte și punctul de topire scăzut al laptelui fac ca grăsimea din lapte să fie ușor de digerat. Grăsimea din lapte se găsește în principal în produsele lactate, cum ar fi brânza, iaurtul, untul și băuturile lactate.

Grăsime obținută de la animalele sacrificate

Grăsimile și uleiurile de origine animală, care apar ca produs secundar la procesarea cărnii, sunt denumite grăsimi provenite de la animale sacrificate. Conținutul înalt de acizi grași saturați face ca aceste grăsimi să fie greu digerabile. În gospodărie sunt folosite adesea pentru prăjit sau gătit. Printre exemple se numără untura sau seul. Denumirea depinde de specia animalului sacrificat folosit. În comerț sunt disponibile, printre altele, untura de gâscă și untura de porc.

Uleiuri obținute de la animalele marine

Produsele secundare ale pescuitului sunt uleiurile obținute de la animalele marine, vândute, în principal, sub denumirea de ulei de pește. Ele conțin o proporție foarte mare de acizi grași nesaturați. Se deosebesc de alte produse din categoria grăsimilor și uleiurilor de origine animală în special prin gust și miros. Acizii grași nesaturați din uleiul obținut de la animalele marine devin utilizabili pentru organismul uman numai prin intermediul proceselor tehnice de rafinare sau hidrogenare. Hidrogenarea, creșterea punctului de topire, face ca uleiul obținut de la animalele marine să fie mai solid și mai durabil.


Sezon

Când este sezonul grăsimilor și uleiurilor de origine animală?

Grăsimile și uleiurile de origine animală sunt disponibile pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite grăsimile și uleiurile de origine animală și cum se depozitează acestea?

Imagine cu grăsimi și uleiuri de origine animală

Grăsimile de origine animală se găsesc în special în carne și în mezeluri, dar și într-o varietate de produse de origine animală, cum ar fi ouăle, laptele și produsele lactate, de exemplu, brânza. Posibilitățile de utilizare a grăsimilor sunt foarte variate, la fel ca originea lor: fierte, prăjite, la grătar sau ca garnitură pentru pâine și chifle. Depozitarea optimă depinde de produsul respectiv care conține grăsimile și uleiurile de origine animală.


Rețete

La ce poți folosi grăsimile și uleiurile de origine animală


Ingrediente

Ce conțin grăsimile și uleiurile de origine animală

Colesterolul se găsește în grăsimile de origine animală și, de aceea, consumul ar trebui să fie întotdeauna moderat. Grăsimile de origine animală, la fel ca și grăsimile vegetale, sunt constituite din glicerine, adică acizi grași. Principala diferență constă în compoziția de acizi grași saturați, nesaturați și polinesaturați. Grăsimile sunt mult mai bune decât reputația lor și sunt mai mult decât un simplu furnizor de energie pentru organism. Este important echilibrul dintre uleiurile și grăsimile de origine animală și vegetală. Pe de altă parte, grăsimile trans artificiale sunt nesănătoase. Acestea pot fi găsite în produse de panificație, mâncăruri gata preparate, pizza, supe la pachet, paste tartinabile, sosuri, biscuiți și dulciuri, precum și în diverse alimente prăjite. Ele sunt produse prin întărirea, dar și prin încălzirea repetată a grăsimilor.